Minos EMI

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Minos EMI
Κλάδοςμουσική βιομηχανία
Ίδρυση1931
Έδρα, Ελλάδα
ΙδιοκτήτηςΜάκης Μάτσας
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube

Η Minos EMI είναι δισκογραφική εταιρία που εδρεύει στην Αθήνα.[1] Η εταιρία λειτουργεί ως θυγατρική της Universal Music Group. Ιδρύθηκε το 1931.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1930, η εταιρία Gramphone Company, η οποία έναν χρόνο αργότερα συγχωνεύθηκε για να σχηματιστεί η EMI Group, συνεταιρίστηκε με την Lambropoulos Brothers Limited. Μέχρι το 1931, οι δραστηριότητες της εταιρείας ήταν σε πλήρη εξέλιξη και ο πρώτος δίσκος που παρήχθη στην Ελλάδα είχε το λογότυπο της EMIAL. Μετά από πέντε χρόνια χρήσης των χώρων των μεγάλων ξενοδοχείων για την ηχογράφηση τραγουδιών, η EMIAL δημιούργησε το πρώτο studio της Ελλάδας και έγινε ο πρώτος διανομέας της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας.

Το 1991, η EMIAL αγόρασε μετοχές της Minos Matsas & Son, και ξεκίνησε εκ νέου την εταιρεία με την επωνυμία Minos EMI. Κατά τη στιγμή της εξαγοράς, στην "Μίνως Μάτσας & Υιός" προήδρευσε ο Μάκης Μάτσας, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας. Διαπιστώθηκε ότι η Minos EMI θα διέθετε το ένα τρίτο της ελληνικής αγοράς, καθώς ο Μίνως Μάτσας & Υιός κατείχε μερίδιο αγοράς 22%, ενώ η EMIAL κατείχε το 9%. Από το 2001, η Minos EMI ήταν η μοναδική επιχείρηση της EMI στην Ελλάδα, μετά το κλείσιμο της Virgin Records Greece.

Μεταξύ 2002 και 2004, η Minos EMI χειρίστηκε τη διανομή της BMG στην Ελλάδα, έχοντας αποκτήσει τα δικαιώματα μετά το κλείσιμο της BMG Ελλάδος. Μετά την παγκόσμια κοινοπραξία (μεταξύ της BMG και της Sony Music Entertainment) δημιουργήθηκε η Sony BMG. Λόγω της επανεισαγωγής στην ελληνική αγορά (μέσω της Sony BMG Ελλάδας) της εταιρείας BMG, η προϋπάρχουσα συμφωνία διανομής με την Minos EMI τερματίστηκε με ρήτρα που επέτρεψε στην BMG να ανακαλέσει τη διανομή.

Τον Οκτώβριο του 2010, η εταιρία συνήψε τετραετή συμφωνία με το Dailymotion, εξασφαλίζοντας αποκλειστικά δικαιώματα για την πρεμιέρα όλων των νέων μουσικών βίντεο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μάτσας, Μάκης (2014). Πίσω απ' τη Μαρκίζα - 40 χρόνια ελληνικής μουσικής όπως την έζησα. Αθήνα: Εκδόσεις Διόπτρα ISBN 978-960-364-797-3.
  • Μπαλαχούτης, Κώστας (2004). Τα μαγικά 45άρια και η εποχή τους. Αθήνα: Εκδόσεις «Ηλιοτρόπιο» ISBN 978-960-342-345-4.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]