Άλαν της Βρετάνης, 1ος κόμης του Ρίτσμοντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλαίν ο Μελανός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1107
Θάνατος 15  Σεπτεμβρίου 1146
Χώρα πολιτογράφησης Ηνωμένο Βασίλειο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Μπέρθα της Βρετάνης
Τέκνα Κόναν Δ΄ της Βρεττάνης
Constance of Penthièvre
Γονείς Ετιέν Α΄ ντε Παντιέβρ
Αδέλφια Ζοφρουά Β΄ ντε Παντιέβρ
Ανρί Α΄ ντ'Αβωγκούρ

Ο Άλαν της Βρετάνης, 1ος κόμης του Ρίτσμοντ (πριν το 11001146) ήταν ο τρίτος γιος του Στεφάνου κόμητος του Τρεγκιέ και εγγονός του Εύδη της Βρετάνης. Πολέμησε για λογαριασμό του βασιλιά της Αγγλίας Στεφάνου. Για πολιτικές σκοπιμότητες, ο Άλαν παντρεύτηκε την Μπέρθα της Βρετάνης, κόρη του Κόναν Γ΄ δούκα της Βρετάνης, σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τη Βρετάνη στο πλευρό του βασιλιά της Αγγλίας Στεφάνου που βρισκόταν σε διαμάχη με την εξόριστη αυτοκράτειρα Ματθίλδη. Ο Στέφανος, για να επιβεβαιώσει τη συμμαχία του με τη Βρετάνη, κήρυξε το γαμπρό του Κόναν Άλαν πρώτο κόμη του Ρίτσμοντ. Η κομητεία του Ρίτσμοντ είχε ιδρυθεί από το θείο του, Άλαν τον Ερυθρό, που πέθανε χωρίς απογόνους. Ο Στέφανος αναγνώρισε τον Άλαν και ως κόμη της Κορνουάλης, αλλά έχασε τον τίτλο από τον Ρανούλφο του Ζερνόν 2ο κόμη του Τσέστερ μετά την μάχη του Λίνκολν (1141).

Με τη σύζυγο του Μπέρθα της Βρετάνης απέκτησε το διάδοχο του Κόναν Δ΄ της Βρετάνης και δύο κόρες, ενώ είχε τέσσερις εξώγαμους γιους. Μετά το θάνατό του το 1146, η Μπέρθα συνέχισε την συμμαχία της με τον βασιλιά της Αγγλίας Στέφανο.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alan, 1st Earl of Richmond της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).