Άγιος Νείλος (περιοχή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Άγιος Νείλος (συνοικία))
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιερός ναός Αγίου Νείλου

Ο Άγιος Νείλος είναι υποπεριοχή και μέρος της συνοικίας της Καλλίπολης στην πόλη του Πειραιά, βρίσκεται στα όρια της Καλλίπολης με την συνοικία των Υδραίικων. Σε αυτήν την περιοχή επι της οδού Γ.Θεοτόκη βρίσκεται ο ομώνυμος επιβλητικός ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Όσιο Νείλο το Μυροβλήτη.

Ο ναός βρίσκεται μεταξύ των οδών Γεωργίου Θεοτόκη, Ηροδότου, Αντωνίου Θεοχάρη και Σπυρίδωνος Τρικούπη. Χτίστηκε το 1928 με πρωτοβουλία της Ελένης Μαμάη ως μια μικρή εκκλησία, η οποία ανοικοδομήθηκε ξανά στην σημερινή της μορφή από το 1956. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 1973 τότε έγιναν τα εγκαίνια του ναού. Ο ναός του Αγίου Νείλου στην Καλλίπολη είναι ο μοναδικός ναός αφιερωμένος στον συγκεκριμένο άγιο με καταγωγή από την Κυνουρία, ο οποίος είχε ζήσει σαν ασκητής στο Άγιο Όρος και μετά τον θάνατο του τα οστά του ανέβλησαν μύρο. Σε αυτόν τον ναό υπάρχει μέρος των λειψάνων του, τα υπόλοιπα έχουν μεταφερθεί στο Άγιο Όρος.

Η περιοχή αυτή είναι γνωστή και ως γενέτειρα του ηθοποιού Δημήτρη Παπαμιχαήλ[1], αλλά και από τους στίχους του τραγουδιού του Μπαγιαντέρα, Αποβραδίς ξεκίνησα (Χατζηκυριάκειο), που ερμήνευσε ο Βασίλης Τσιτσάνης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]