Καλλίπολη (Πειραιά)
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Η Καλλίπολη, ή Νέα Καλλίπολη όπως ονομάζεται επίσημα, είναι συνοικία του Πειραιά.
Θέση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Νέα Καλλίπολη είναι μια από τις νεότερες συνοικίες της πόλης του Πειραιά και ορίζεται ως η περιοχή που περιβάλλεται από τις ακτές της Πειραϊκής χερσονήσου γειτνιάζοντας με τις συνοικίες του Χατζηκυριάκειου, της Πειραϊκής, του Αγίου Βασιλείου, των Υδραίικων και της Πηγάδας. Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Πειραϊκής χερσονήσου ανάμεσα στις οδούς Σαχτούρη, Γ.Θεοτόκη και Φιλικής Εταιρίας. Πήρε το όνομα της από την χερσόνησο Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης από την οποία ήρθε το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων της συνοικίας μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Η περιοχή του Αγίου Νείλου αποτελεί υποσυνοικία της Καλλίπολης.
Ιστορία και κάτοικοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα από νησιώτες (κυρίως Υδραίους και Δωδεκανήσιους) και, μετά το 1922, από Έλληνες πρόσφυγες από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης.
Η συνοικία που αναπτύχθηκε σιγά-σιγά στους άγονους λόφους της πειραϊκής χερσονήσου παρουσίαζε τα γνωστά προβλήματα ύδρευσης, αποχέτευσης, φωτισμού και ελλιπών υποδομών όπως η πλειοψηφία των προσφυγικών συνοικιών του λεκανοπεδίου.
Επί δημαρχίας Γιάννη Παπασπύρου (1982-1986) δημιουργήθηκε αποχετευτικό δίκτυο και η συνοικία απαλλάχθηκε από τη μάστιγα των κουνουπιών.
Λεωφορειακές Γραμμές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Περιοχή της Καλλίπολης εξυπηρετείται από δύο Γραμμές του ΟΑΣΑ, τις 906 η οποία κάνει τον κύκλο όλης της Καλλίπολης που εχει αφετηρία την Πλατεία Καραϊσκάκη (Πειραιά) και την γραμμή του 909 η οποία έχει αφετηρία τον Άγιο Βασίλειο.
Πλατείες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Καλλίπολη διαθέτει τρεις μεγάλες κεντρικές πλατείες, την πλατεία Σερφιώτου, την πλατεία Πηγάδας (πρώην πλατεία Καλαβρύτων) και την πλατεία Καρπάθου. Η πλατεία Καρπάθου είναι από τις μεγαλύτερες πλατείες με παιδική χαρά στην περιοχή και πολλοί κάτοικοι την προτιμούν για τα παιδιά τους. Η πλατεία Πηγάδα είναι από τις παλιότερες πλατείες του Πειραιά, κατασκευάστηκε το 1870 πολύ πριν κατοικηθεί η Καλλίπολη από τους πρόσφυγες. Η κατασκευή της πλατείας έγινε παράλληλα με την κατασκευή της γειτονικής δεξαμενής η οποία έδινε νερό στους κατοίκους του Πειραιά του 19ου αιώνα. Τον Φεβρουάριο του 2014 στη πλατεία Πηγάδας ξεκίνησαν έργα βιοκλιματικής ανάπτυξης με απόφαση από τον πρώην δήμαρχο Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκο.Μετά από μακρά περίοδο αναμονής, η Πηγάδα στις 17 Δεκεμβρίου του 2017,αποδόθηκε ύστερα από τελετή εγκαινίων, στους Πειραιώτες, όμορφα διακοσμημένη και φωτισμένη όπως το απαιτούσαν οι ημέρες των Χριστουγέννων που πλησίαζαν. Διαθέτει ένα λύκειο, δύο γυμνάσια και δύο δημοτικά σχολεία.
Ναοί
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στην περιοχή υπάρχει ο ιστορικός ναός της Αγίας Παρασκευής ο οποίος οικοδομήθηκε από πρόσφυγες προερχόμενους από το Κατιρλί της Βιθυνίας στη νοτιοανατολική ακτή της Προποντίδας απέναντι από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Ο ναός της Αγίας Παρασκευής κτίσθηκε στα πρότυπα του ομώνυμου ναού της Αγίας Παρασκευής στο Μικρασιατικό Κατιρλί, ήταν η μια από τις δυο μεγάλες εκκλησίες του χωριού.
Επιπλέον στην περιοχή της Καλλίπολης υπάρχουν ο ναός του Αγίου Νείλου, ο ναός των Αγίων Αναργύρων καθώς και οι παλαιοημερολογίτικες εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας και της Παναγίας της Μαρουλιανής.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Μεγάλο Πειραϊκό Λεύκωμα, Χρήστου Πατραγά, Εκδόσεις Μυτιληναίος, Πειραιάς, 2004
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Βόλτα στην Καλλίπολη
- Συνοικίες του Πειραιά - Καλλίπολη
- Το Σηματώρειον στη θέση Σταυρός Καλλιπόλεως
- Η Αγία Παρασκευή της νέας Καλλιπόλεως
- Οδηγός πόλης Πειραιά
- 906