Ευαγγελίστρια (συνοικία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Η Ευαγγελιστρία είναι συνοικία του Πειραιά που βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του λόφου της Καστέλλας και συνδέει το κέντρο του Πειραιά με την βιομηχανική οδό Αθηνών - Πειραιώς.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βορειοδυτικά: Λεύκα Βόρεια: Λεύκα Βορειοανατολικά: Νέο Φάληρο
Δυτικά: Γούβα του Βάβουλα Ευαγγελίστρια Ανατολικά: Καστέλλα
Νοτιοδυτικά: Τερψιθέα Νότια: Τερψιθέα Νοτιοανατολικά: Καστέλλα

Συνορεύει βόρεια με τη Λεύκα με όριο την Οδό Ομηρίδου Σκυλίτση, νότια με την Τερψιθέα με όριο την Οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, ανατολικά με την Καστέλλα με όριο την Οδό Δεληγιώργη και δυτικά με την Γούβα του Βάβουλα με όριο την Οδό Κουντουριώτου, βρίσκεται μεταξύ των οδών Δεληγιώργη - Ελευθερίου Βενιζέλου - Κουντουριώτου και Ομηρίδου Σκυλίτση.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γηροκομείο Πειραιώς

Πήρε το όνομα της από την ομώνυμη εκκλησία της Ευαγγελιστρίας που είναι το επίκεντρο της συνοικίας μαζί με το γειτονικό γηροκομείο Πειραιώς, οικοδομήθηκαν μαζί στα τέλη του 19ου αιώνα. Κεντρικοί οδικοί άξονες της συνοικίας είναι η Λεωφόρος Γρηγορίου Λαμπράκη και η οδός Τζαβέλλα που οδηγεί στον λόφο της Καστέλλας, στην διασταύρωση τους βρίσκεται η εκκλησία και το γηροκομείο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή υπήρχαν ερείπια των Μακρών Τειχών από τα αρχαία χρόνια, η συνοικία κατοικήθηκε μετά το 1890 από Κρητικούς που έφυγαν από την πατρίδα τους μετά την Κρητική επανάσταση παράλληλα με την γειτονική Καστέλλα. Το πρώτο κτίριο που οικοδομήθηκε ήταν το Γηροκομείο Πειραιώς το 1891, με δωρεά του δημάρχου Τρύφωνα Μουτζόπουλου, ενώ στη συνέχεια οικοδομήθηκε η εκκλησία της Ευαγγελιστρίας δίπλα από το γηροκομείο με υλικά από τον μικρό ναό δίπλα από το Τζάνειο νοσοκομείο. Γύρω από την εκκλησία στη συνέχεια δημιουργήθηκε σύντομα ο οικισμός της Ευαγγελιστρίας από μεγάλα νεοκλασικά κτίρια, πολλά από τα οποία υπάρχουν και σήμερα, με υλικά που χρησιμοποιήθηκαν από τα ερείπια των Μακρών Τειχών. Σήμερα βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο του Πειραιά, σε κομβικό σημείο με μεγάλη εμπορική κίνηση γύρω από την Λεωφόρο Λαμπράκη, ενώ στα βόρεια λίγο πριν την διασταύρωση με τις γραμμές του Ηλεκτρικού βρίσκεται η Νομαρχία και η Πολεοδομία Πειραιώς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγάλο Πειραϊκό Λεύκωμα, Χρήστου Πατραγά, Εκδόσεις Μυτιληναίος, Πειραιάς, 2004

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευαγγελίστρια Πειραιώς Οδηγός Πόλης Πειραιά