Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος είναι ένας όμιλος φίλων με σημεία αναφοράς την αγάπη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας τους, και την διατήρηση της παράδοσης της Ζακύνθου και των Επτανήσων. Ερασιτέχνες με την αναγεννησιακή έννοια των ανθρώπων που κάνουνε μουσική για την αγάπη της μουσικής...

Οι ήχοι είναι τετράφωνοι, διωδίες, μονωδίες, αποσπάσματα από άριες, αρέκιες χωρίς τη συνοδεία οργάνων, βαρκαρόλες, επαναστατικά τραγούδια, τραγούδια του έρωτα και της ζωής, εκκλησιαστικά, ακόμη και φυλακίσια... -->

Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος
Πληροφορίες
ΚαταγωγήΖάκυνθος
EίδοςΠαραδοσιακή μουσική, καντάδες, τετράφωνα τραγούδια, διωδίες, μονωδίες, αποσπάσματα από άριες, αρέκιες (χωρίς τη συνοδεία οργάνων), βαρκαρόλες, επαναστατικά τραγούδια, τραγούδια του έρωτα και της ζωής, εκκλησιαστικά, φυλακίσια,
Μουσικά όργαναΜαντολίνο, Μαντόλα, Κιθάρα, Βιολί, Ακουστικό Μπάσο κ.α.
ΜέληΠρίμοι: Νίκος Κεφαλληνός -Τραγούδι, Μπάμπης Τσιριγώτης -Τραγούδι, Γιάννης Γιατράς -Τραγούδι, Πέτρος Βυθούλκας – Τραγούδι/Κιθάρα

Σιγόντοι: Διονύσης Διαφιγγέλης – Τραγούδι/Μαντολίνο, Νίκος Ξένος -Τραγούδι, Γιώργος Μουζάκης – Τραγούδι/Μαντολίνο, Διονύσης Συνετός - Τραγούδι/Μαντόλα

Βαρύτονοι: Σπύρος Καμπιώτης- Τραγούδι, Δημήτρης Βαρθάλης – Τραγούδι/Μαντολίνο-Ακουστικό μπασο, Πάνος Γεωργάνος – Τραγούδι.

Μπάσοι: Λυκούργος Μποζίκης- Τραγούδι,

Διονύσης Βερτζάγιας – Τραγούδι, Ανδρέας Χιώνης- Τραγούδι.
Ιστότοπος
https://tragoudistades.com/

Το 1992, μια παρέα φίλων από την Ζάκυνθο, αποφάσισε να ιδρύσει την αστική μη κερδοσκοπική πολιτιστική ομάδα, με τίτλο “Τραγουδιαστάδες τση Ζάκυθος”, επηρεασμένο φυσικά από το Σολωμικό έργο “Η γυναίκα τση Ζάκυθος

«Γεννηθήκαμε σε ένα τόπο, με ιστορία. Από μικρά παιδιά μάθαμε να ακούμε μουσική, να διαβάζουμε ποίηση, να παίζουμε λαϊκό θέατρο, να τραγουδάμε, να θαυμάζουμε πίνακες ζωγραφικής, να τηρούμε τα ήθη και τα έθιμά μας. Αυτό μας συντροφεύει, αυτό μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας. Αυτή είναι η κληρονομιά μας», λένε οι ίδιοι.


Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος στην πλειοψηφία τους είναι μαθητές του Κώστα Σαμσαρέλλου και συνεργάτες του Δημήτρη Λάγιου.

Συμμετείχαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκόσμια, προβάλλοντας τη μουσική παράδοση του τόπου μας και γενικότερα όλων των Επτανήσων.

Η  πολιτιστική ομάδα των «Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος», έχει μια πορεία πάνω από 30 συνεχή έτη, γύρω από τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού της Ζακύνθου. Έχουν λάβει μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Λος ΆντζελεςΣαν Φραντζίσκο), στον Καναδά (Μόντρεαλ),  στην Αυστραλία (Σίδνεϋ), στην Κύπρος (Λευκωσία και Λεμεσός), Ισπανία (Βαρκελώνη), Ιταλία (Παβία, Μιλάνο, Νάπολη), Ολλανδία (Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Ουτρέχτη), Σουηδία (Στοκχόλμη), Γαλλία (Παρίσι), Βέλγιο(Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), Νότιος Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ), Γερμανία (Μόναχο) προβάλλοντας τη μουσική παράδοση του τόπου μας και γενικότερα όλων των Επτανήσων.

Στην Ελλάδα συμμετείχαν μεταξύ άλλων, σε μουσικές εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών – Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στη Λάρισα, στις Σολωμικές εκδηλώσεις της Βουλής των Ελλήνων (1998), και στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, συνεργαζόμενοι με την Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών και τη χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης. Συναυλίες, στην Αθήνα (μέγαρο Δουκίσης Πλακεντίας, Θέατρο Γκλόρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Εστία Νέας Σμύρνης), στη Θεσσαλονίκη (Διεθνείς εκθέσεις, Μονή Λαζαριστών), τη Χίο, στους Δελφούς (αφιέρωμα στον Σικελιανό), τη Σπάρτη, την Κέρκυρα, τους Παξούς, τη Λευκάδα,  την Κεφαλονιά, τα Κύθηρα, το Μεσολόγγι, τη Λάρισα, τον Πύργο Ηλείας, την Καλαμάτα, την Πύλο της Μεσσηνίας, τις Σπέτσες , το Ναύπλιο, το Βόλο κ.α., καθώς και την από κοινού συναυλιακές συνεργασίες με το ελληνόφωνο παραδοσιακό συγκρότημα Arakne Mediterania της κάτω Ιταλίας και το συγκρότημα Diana di l’ Αlba από την Κορσική. Έχουν συμμετάσχει σε πολλές εκπομπές τόσο στην Ελληνική τηλεόραση, όπως και σε εκπομπές στην τηλεόραση της Ελβετίας, Ολλανδίας, Κύπρου, Γερμανίας, Γαλλίας κλπ, ενώ ο ελληνικός και ο διεθνής τύπος έχει ασχοληθεί με σημαντική αρθρογραφία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 1992 οι “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος” πραγματοποίησαν συναυλία με το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» στο Μεσολόγγι στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Τον Μάιο του 1992, η πρώτη αποστολή εκτός Ελλάδος στο Λος Άντζελες της Αμερικής. Τον Αύγουστο του 1993 Συναυλία με το έργο“ Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” με μαέστρο τον συνθέτη Τιμόθεο Αρβανιτάκη στο Υπαίθριο Θέατρο Ζακύνθου. Τον Μάιο του 1994 συμμετέχουν με τραγούδια στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τον Σεπτέμβριο του 1995 το πρώτο ταξίδι των Τραγουδιστάδων στην Κύπρο στο Δήμο Λευκωσίας “Ευρωπαϊκός πολιτιστικός μήνας”

Τον Φεβρουάριο του 1996 στην Θεσσαλονίκη στην 2η διεθνη εκθεση AGROTIKA, ενώ τον ίδιο μήνα πραγματοποιείται το δεύτερο ταξίδι στην Αμερική στο Los Angeles. Τον Μάρτιο του 1996 στο 15ο Greek festival of Sidney της Αυστραλίας, κοντά στον Σύλλογο Ζακυνθίων του Σύδνεϋ. Εγκαίνια του Ζακυνθινού Σπιτιού στο Σύδνεϋ. Συναυλία στο Conservatorioum House Of Music.

Τον Νοέμβριο του 1996, παίζουν σε πλωτή τουριστική έκθεση του ΕΟΤ στην Ολλανδία (Αμστερνταμ, Ρότερνταμ, Ουτρέχτη)

Τον Μάρτη του 1997, τραγουδήσαν στο Θέατρο ΚΕΦΑΛΟΣ στην Κεφαλονιά παραδοσιακά τραγούδια και το μουσικό έργο Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Τιμόθεου Αρβανιτάκη). Ενω τον Μάιο του 1997 τραγουδούν για τον Προεδρο της Ελληνικής Δημοκρατιας Κωστή Στεφανοπουλο στη Ζάκυνθο. Στις 7 Νοεμβρίου 1997 παίζουν στην 13η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA στη Θεσσαλονίκη

Το 1998, ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος της προσπάθειάς, για την μελέτη και διάσωση των λαϊκών, παραδοσιακών και σύγχρονων έντεχνων τραγουδιών της Ζακύνθου, αποφάσισαν και υλοποίησαν με πολύ κόπο, την καταγραφή σε ψηφιακό δίσκο, 15 μουσικών θεμάτων καλύπτοντας ένα ευρύ μουσικό φάσμα από πολύ παλιά μέχρι σήμερα.

Την ίδια χρονιά, τον Σεπτέμβριο, συμμετείχαν στο Σολωμικό αφιέρωμα που έγινε τόσο στην Βουλή των Ελλήνων, όσο και στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία του Τώνυ Λυκουρέση.

Στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2000 έλαβαν μέρος στη μουσική βραδιά «Μουσικοί Χάρτες του Ελληνισμού» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Αθηνών και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, στο θέατρο Ηρώδειο των Αθηνών.

Tον Αύγουστο του 2001, υλοποίησαν την καταγραφή δεύτερου ψηφιακού δίσκου CD, ο οποίος περιλαμβάνει κυρίως πολυφωνικές «αστικές καντάδες».

Τον Σεπτέμβριο του 2001 έλαβαν μέρος στην έναρξη της πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο χώρο της αρχαίας Ολυμπίας υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού.

Το καλοκαίρι του 2002, τον Ιούνιο, τραγούδησαν στο νησί των Σπετσών, τον Ιούλιο, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και τον Αύγουστο στο χώρο του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Τον Ιούνιο του 2003 έλαβαν μέρος στο Μουσείο Μπενάκη των Αθηνών και στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο της Λάρισας, στα πλαίσια της διεθνούς ημέρας Μουσείων. Ακόμη στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων του Φοίβου Ανωγιαννάκη στην Πλάκα και στην αίθουσα Σταύρου Νιάρχου στις Σπέτσες. Τον Ιούλιο του 2003, συμμετείχαν στις «Ιερές Μουσικές», στην παγκόσμια συνάντηση μουσικών σχημάτων που έγινε στην Αθήνα,  ψάλλοντας Ύμνους από την επτανησιακή εκκλησιαστική μουσική παράδοση, στη μονή Καισαριανής. Τον Αύγουστο του 2003 συμμετείχαν στην εκδήλωση της Πανσελήνου, που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, στον αρχαιολογικό χώρο του κάστρου της Πύλου.

Τον Ιανουάριο του 2004, ταξίδεψαν στο Σαν Φρατζίσκο και το Λας Βέγκας των ΗΠΑ και συμμετείχαν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των ομογενών επτανησίων, τραγουδώντας και παίζοντας λαϊκό θέατρο.

Το Νοέμβριο του 2004 εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο 7ο Φεστιβάλ παραδοσιακής λαϊκής μουσικής της Μεσογείου, που έγινε στην Βαρκελώνη της Ισπανίας, μεταξύ 130 μουσικών σχημάτων από όλη την Ευρώπη.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2005 συμμετείχαν εκπροσωπώντας τη Ζάκυνθο στην Επτανησιακή συναυλιακή βραδιά που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην κεντρική αίθουσα με μουσικούς ήχους από την Λαϊκή μας παράδοση και την εκκλησιαστική επτανησιακή μουσική υπό την διεύθυνση του Παναγιώτη Μαρίνου.

Τον Απρίλιο του 2005 συμμετείχαν στην Τουριστική Διεθνή έκθεση «Τουριστικό Πανόραμα» στο λιμάνι του Πειραιά.

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2005 με την παράσταση «Ζακυνθινά μουσικά ανάλεκτα Ι» που διεύθυνε ο διεθνούς φήμης μαντολινίστας Δημήτρης Μαρίνος, στο θέατρο Fraschini της Παβία, υπό την αιγίδα του Δήμου και τη Νομαρχία της Παβία και με τη στήριξη του Πανεπιστημίου της περιοχής.

Στις 15 και 16 Μαρτίου 2006 συμμετείχαν στο καλλιτεχνικό έθνικ μέρος στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης “salon de modial de Paris”, στην Γαλλική πρωτεύουσα, εκπροσωπώντας την Ελλάδα και ειδικά τον ΕΟΤ.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2006, οργάνωσαν και συμμετείχαν ως βασικός άξονας στην μουσική παράσταση «Ζακυνθινά Μουσικά Ανάλεκτα ΙΙ», διάρκειας 2 ωρών, υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Μαρίνου, στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ζακύνθου, την εκδήλωση παρακολούθησαν δημοσιογράφοι πανελλαδικής εμβέλειας μέσων ενημέρωσης και απέσπασε δεκάδες σχόλια από το σύνολο του αθηναϊκού τύπου.Την εκδήλωση κατέγραψε η ΕΡΤ.

Στις 10 Νοεμβρίου 2006, το Υπουργείο Πολιτισμού με πρόταση της μουσικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επέλεξε τους Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος για να μεταφέρει τον Ελληνικό Μουσικό Πολιτισμό, στο διεθνές αρχαιολογικό συμπόσιο της ιστορικής πόλης Paestum λίγο νότια από τη Νάπολη της Ιταλίας.

Στις 24 Νοεμβρίου 2006, με πρόσκληση της περιφέρειας Ιόνιων νησιών, παρουσίασαν μέρος του μουσικού επτανησιακού πολιτισμού στο μουσικό μουσείο (musikmuseet) της Στοκχόλμης (Σουηδία) στο οποίο παραβρέθηκαν ξένοι διπλωμάτες, εκπρόσωποι του ΕΟΤ και πλήθος τουριστικών παραγόντων.

Το 2007 έτος μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, οργάνωσαν το μουσικό Σολωμικό ταξίδι στη Μικρή Επτάνησο, με σειρά φιλολογικών και μουσικών παραστάσεων στις 22 Ιουνίου στους Παξούς, στις 20 Ιουλίου στο Μεγανήσι της Λευκάδας, στις 31 Ιουλίου στην Ιθάκη.

Στις 31 Αυγούστου 2007 οργάνωσαν και συμμετείχαν στη μουσική παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του εθνικού μας ποιητή, στην μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Δήμο Αλυκών στη Ζάκυνθο, διάρκειας δυόμισι ωρών, με την συμμετοχή του συγκροτήματος Diana di l’ Alba από την Κορσική, του τενόρου Δήμου Φλεμοτόμου και της παιδικής χορωδίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Τη μουσική επιμέλεια είχε ο Παναγιώτης Μαρίνος. Τα κείμενα και την αφήγηση ο Γιώργος Φιορεντίνος. Την σκηνοθετική επιμέλεια ο Τώνυς Λυκουρέσης.

Στις 3 Νοεμβρίου 2007, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Εθνικό μας Ποιητή, που διοργανωσε ο Σύνδεσμος Ζακυνθίων και Επτανησιακού Πολιτισμού, της Νοτίου Αφρικής στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, με συναυλία στην αίθουσα της κοινότητας του Germiston, με τίτλο «Άστραψε Φως». Τη συναυλία διεύθυνε ο μαέστρος και συνθέτης, Σπύρος Δεληγιαννόπουλος. Για πρώτη φορά ακούστηκαν νέες συνθέσεις, ενώ υπήρξε παρουσία στο τμήμα ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ και στην ξακουστή σχολή ΣΑΧΕΤΙ. Υπήρξε ειδική συνάντηση με τον δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλλα, αγωνιστή της Ελευθερίας Γιώργο Μπίζο.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2008, συμμετείχαν στην παράσταση του έργου του Γρηγόρη Ξενόπουλου, «Το Φιόρο του Λεβάντε», στο Θέατρο Ανεσις των Αθηνών, με πρωταγωνιστή το Σπύρο Παπαδόπουλο.

Την 1η Μαρτίου 2008, παραβρεθήκαν στις εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπλίου και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Ναύπλιο.

Στις 6 του Απρίλη 2008, συνδιοργάνωσαν σε συνεργασία με το σύλλογο Επτανησίων του Μονάχου, ένα μοναδικό μουσικοφιλολογικό μνημόσυνο αφιερωμένο στον Εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, εντός του Ορθόδοξου Ναού των Αγίων Πάντων στην ομώνυμη πόλη της Γερμανίας. Συμμετείχαν με δεκαμελή ορχήστρα, δεκαμελές φωνητικό τετράφωνο σχήμα και σολίστ τους λυρικούς Διονύση Σούρμπη (βαρύτονο) και Δήμο Φλεμοτόμο (τενόρο). Τη μουσική επιμέλεια είχε ο Παναγιώτης Μαρίνος ενώ συμμετείχε ο Σπύρος Δεληγιαννόπουλος στο πιάνο και στην διεύθυνση δικών του συνθέσεων.  Ακούστηκαν νέες συνθέσεις μελοποιημένης Σολωμικής ποίησης από τους Δεληγιαννόπουλο και Μαρίνο, αλλά και Λάγιου, Μάτζαρου, Ξύνδα, Κόκκινου, Αρβανιτάκη κλπ. Την επιμέλεια των κειμένων και την αφήγηση είχε ο Γιώργος Φιορεντίνος.

Στις 17 Μαΐου 2008, συμμετείχαν, εκπροσωπώντας τα Επτάνησα, στη μουσική βραδιά «Μουσικές των Ελλήνων», στο θεματικό μουσείο Βόλου, του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2008.

Στις 25 Δεκεμβρίου 2008 πραγματοποίησαν Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με Ζακυνθινό, Ελληνικό και Διεθνές ρεπερτόριο, στην αίθουσα του Μεταβυζαντινού Μουσείου Ζακύνθου.

Τον Ιανουάριο του 2009 ξεκίνησε στο studio την εγγραφή με θέμα «Διονύσιος Σολωμός – Ποίηση και Μελωδία». Έργα γραμμένα από πολύ παλιούς μέχρι σύγχρονους συνθέτες, πάνω σε στίχους του εθνικού μας ποιητή.

Στις 7 Μαΐου 2009, συμμετείχαν στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε στο Κολωνάκι. Στις 29 Ιουλίου 2009, συμμετείχαν στην βραδιά με θέμα τις Μουσικές της Ελλάδας, στο Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας (φρούριο). Στις 23 Αυγούστου 2009, εκπροσώπησαν τα Επτάνησα στο φεστιβάλ των Πρεσπών, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και στην μουσική παράσταση με θέμα «το μεγαλείο της ανθρώπινης φωνής» που οργάνωσε ο Σπύρος Σακκάς.

Στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2009, τραγουδήσαν στο Φεστιβάλ πολυφωνίας του Δήμου Λεμεσού, μεταξύ 7 πολυφωνικών σχημάτων.

Στις 14 Νοεμβρίου ανέβασαν το μουσικό έργο «Ζήθι Ολβιοπρεπώς» γραμμένο από τον συνθέτη Παναγιώτη Μαρίνο, στην εκδήλωση «Φιόρα Τιμής» αφιερωμένη στον Μητροπολίτη Ζακύνθου. Στις 25 Δεκεμβρίου 2009, πραγματοποίησαν συναυλία, με διεθνές χριστουγεννιάτικο ρεπερτόριο, εντός του Μητροπολιτικού Ναού Ζακύνθου, με την συνεργασία λυρικών σολίστ.

Τον Φεβρουάριο του 2010 συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Λάμπρου Λιάβα με τίτλο  «Η Ιστορία του Ελληνικού Τραγουδιού» στο Μουσείο Μπενάκη.

Τον Μάρτιο του 2010, πραγματοποίησαν Επτανησιακή Μουσική Παράσταση στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων υπό την αιγίδα του ιδρύματος «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή». Τον Αύγουστο του 2010, πραγματοποίησαν την διήμερη μουσική παράσταση «Μεσογειακοί διάλογοι στα μονοπάτια της Τέχνης» σε δύο ορεινά χωριά της Ζακύνθου, συνεργαζόμενοι με πλήθος Θεατρικών και χορευτικών ομάδων και κυρίως με το Ελληνόφωνο μουσικό συγκρότημα "Arakne Meditteranea” της Νότιας Ιταλίας.

Το Νοέμβριο του 2010 συμμετείχαν για δεύτερη φορά στο στο Φεστιβάλ πολυφωνίας του Δήμου Λεμεσού, μεταξύ 7 πολυφωνικών σχημάτων, ως επίσημοι προσκεκλημένοι του Δημάρχου Ανδρέα Χρίστου. Στις 25 Δεκεμβρίου 2010, πραγματοποίησαν για Τρίτη συνεχή χρονιά, μια συναυλία με διεθνές χριστουγεννιάτικο ρεπερτόριο, εντός του Μητροπολιτικού Ναού Ζακύνθου, με την συνεργασία λυρικών σολίστ, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου, του Δήμου Ζακύνθου και του Επιμελητηρίου Ζακύνθου.

Το Μ. Σάββατο του 2011, συμμετείχαν στην λυρική βραδιά «Από το Πάθος στην Ανάσταση», συνεργαζόμενοι με τέσσερις Λυρικούς καλλιτέχνες με επικεφαλής την Ιταλίδα σοπράνο Λουτσία Ματζαρία.

Στις 21 και 22 Μαΐου 2011 πραγματοποίησαν δύο καλλιτεχνικές βραδιές στην Νέα Υόρκη, προσκεκλημένοι από την Ιόνια Πολιτιστική Ομοσπονδία Αμερικής. Η πρώτη βραδιά αποτελείτο από Επτανησιακή Μουσική, ενώ στην δεύτερη παρουσίασαν το Σολωμικό μελοποιημένο έργο. Την 1 Ιανουαρίου 2012, η ομάδα προσκλήθηκε και συμμετείχε για μία ώρα, στην πρωτοχρονιάτικη εκπομπή της ΕΤ1, «το αλάτι της γης».

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012, οι Τραγουδιστάδες συμμετείχαν στην συναυλιακή βραδιά που διοργάνωσε στα Κύθηρα το πολιτιστικό Ίδρυμα Κυθήρων και την επομένη 30 Ιουνίου στην επτανησιακή βραδιά που διοργάνωσε ο Δήμος Νεαπόλεως στην Πελλοπόνησο.

Τον Δεκέμβριο του 2012, το μεγαλύτερο τόλμημα των Τραγουδιστάδων είναι γεγονός. Η Επτανησιακή Μουσική στη γειτονιά της Μεσογείου. Το μουσικό εγχείρημα αναλαμβάνει ο μαέστρος Νίκος Γράψας, Τίτλος της μουσικής παράστασης : «Μεσόγειος μια γειτονιά ένα τραγούδι». Το μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο ξεκίνησε από το Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 στην Κέρκυρα οι ήχοι και οι μουσικές της Μεσογείου συνέχισαν το ταξίδι τους, με καράβι το Ιόνιο. μέσω της μουσικής παράστασης “Μεσόγειος, Μια γειτονιά ένα Τραγούδι”. Ιστορικά είναι η πρώτη φορά που καλλιτεχνικό μουσικό σχήμα από τη Ζάκυνθο παρουσίασε ολοκληρωμένη παραγωγή και μάλιστα στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας. Οι “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος”, με τη φιλική συμμετοχή του Διονύση Σούρμπη, την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Γράψα, τις χορογραφίες της Βάνιας Τσιλιμίγκρα, την αφήγηση του Γιώργου Φιορεντίνου και την σκηνοθετική επιμέλεια του Τώνη Λυκουρέση, παρουσίασαν την μουσική παράσταση, στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νησιών.

Το Νοέμβριο του 2013 οι “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος” παρουσιάζουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη μουσική παράσταση «Μες τη Μεσόγειο» (“In the Mediterranean”) στην αίθουσα Yehudi Menuhin, κτίριο Paul Henri Spaak. Μια πρωτογενής καλλιτεχνική αποστολή με αφετηρία ένα ελληνικό νησί της Μεσογείου. Η Ζάκυνθος τραγουδάει για τη Μεσόγειο, μπροστά σε ένα απαιτητικό κοινό, που αγαπάει την τέχνη και τη μουσική.

Τον Ιούλιο του 2014 οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος συμμετέχουν στην παράσταση “Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια”, με δεκατέσσερα μουσικά σχήματα από όλα τα Ιόνια, που ενώθηκαν στη σκηνή του Ηρώδειου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 150 χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2015 οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος συμμετέχουν στην παράσταση «Μουσικές του κόσμου, Καντάδες και Αρέκιες από τα Επτάνησα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τον Αύγουστο του 2015 οργάνωσαν και συμμετείχαν στην παράσταση "Σερενάδα στο φεγγάρι" στο Κάστρο Ζακύνθου. Εκεί όπου τραγούδι, ποίηση και χορός θα μετουσιωθούν σ’ έναν αέναο ύμνο στην αυγουστιάτική σελήνη. Σε αυτή την ιδιαίτερη μουσουργία συμμετέχουν οι “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος” και οι ζακυνθινοί καλλιτέχνες: Διονύσης Σούρμπης, βαρύτονος, Στάθης Σούλης, μαέστρος – πιανίστας, Παναγιώτης Μάργαρης – κιθαρίστας.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 η καλλιτεχνική παράσταση «Μουσικές Γέφυρες στο Χρόνο», που παρουσιάστηκε στο προαύλιο της Μονής Ιωάννη Προδρόμου, στο Καταστάρι της Ζακύνθου με μαέστρο τον Ιάκωβο Κονιτόπουλο. Σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο και σε ένα κτίριο με ιστορικό βάρος αιώνων,το κοινό παρακολούθησε μια διαδρομή στην πλούσια μουσική παράδοση της Ζακύνθου, από τον 15ο μέχρι και τον 21ο αιώνα. Αρέκιες, καντάδες, κοσμική και εκκλησιαστική μουσική, σερενάδες, αγροτικοί χοροί και τραγούδια, λόγια ζακυνθινή μουσική, θρησκευτική και οπερατική, όλα τα είδη που αλληλοεπηρεάστηκαν για έξι αιώνες στη Ζάκυνθο, παρουσιάστηκαν από τους «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος».

Της 31 Δεκεμβρίου του 2015 πρεσβευτές του πολιτισμού των Επτανήσων, οι «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος» παραπονή Πρωτοχρονιάς βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και έψαλλαν Ζακυνθινά παραδοσιακά Κάλαντα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Της 31 Δεκεμβρίου 2016 Στις 10.00 το πρωί, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι "Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος" τα έψαλλαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε τα παραδοσιακά Ζακυνθινά κάλαντα τα οποία τραγούδησαν με καντάδες παρουσία και της προεδρικής φρουράς.

Την Κυριακή 28 Μαΐου 2017, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με την από κοινού διοργάνωση της «ΚΙΒΩΤΟΥ ΑΓΑΠΗΣ», αλλά και των Συλλόγων Επτανησίων Πάτρας [Ζακυνθίων, Ιθακησίων, Κερκυραίων και Λευκαδίων], με στόχο να ενισχυθεί ο ιερός σκοπός του δραστήριου αυτού Φιλανθρωπικού Σωματείου- Ασύλου Αναπήρων Παιδιών και με το γενικό τίτλο: «Μουσική και Τραγούδια για τα παιδιά της Κιβωτού». Συμμετείχαν, η Πολυφωνική Χορωδία Πατρών και οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος» με την παράλληλη ευκαιρία του εορτασμού των 153 χρόνων, από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Τον Αύγουστο 2017 ο Πέτρος Κλαμπάνης και οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος ζωντανά στο Κάστρο Ζακύνθου διηγούνται 12 μουσικές ιστορίες, Οι ζωηρές αποχρώσεις της τζαζ συναντούν τον κλασικό ήχο του κουαρτέτου εγχόρδων και οι δυο μαζί καλωσορίζουν ζακυνθινούς ήχους με φωνές γνώριμες και αγαπημένες. Το αποτέλεσμα 12 φρέσκιες, γεμάτες συναισθήματα, ιστορίες.

Το 2018 τον Μάιο εκδήλωση στο Θέατρο Σαρακηνάδου με θέμα “Ηπειρώτες” στη Ζάκυνθο που διοργάνωσαν ο πολιτιστικός σύλλογος “Σύρτης” και η θεατρική και χορευτική ομάδα της Ένωσης Ηπειρωτών “το Κούγκι”. Οι Τραγουδιστάδες βραβεύονται για τα 25 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό.

Τον Οκτώβριο του 2020 οι Τραγουδιστάδες στην Καλαμάτα. Τραγουδούν για το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας σε μια επτανησιακή βραδιά. Τον Αυγουστο συμμετέχουν στην αναπαράσταση της ορκωμοσίας του Κολοκοτρώνη στον Άγιο Γεώργιο των Φιλικών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκουλικάδου.

Τον Ιούλιο του 2021 ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σε συνεργασία με τους «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος» παρουσιάζουν ένα «μουσικό ταξίδι» στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ την ίδια χρονιά το Δεκέμβρη μια ακόμη χριστουγεννιάτικη συναυλία, εντός του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου των Ξένων κεκλεισμένων των θυρών με τηλεοπτική μετάδοση, Μαέστρος ο Νίκος Γράψας. Μαζί και η γυναικεία χορωδία Ροδάμπελος με μαέστρο την Ανδριανή Λυκούρεση.

Τον Οκτώβριο του 2022 οι Τραγουδιστάδες στην πλακάδα του Αγίου Σπυρίδωνα της Κέρκυρας γράφουν τον επίλογο του συνεδρίου – φεστιβάλ, με επίκεντρο την επτανησιακή μουσική.

Απο την παράσταση "30 Χρόνια Τραγουδιστάδες"

Το 2023 τον Ιανουάριο δίωρο επετειακό μουσικό αφιέρωμα στους Τραγουδιστάδες, από την εκπομπή της ΕΡΤ “το αλάτι της γης” με οικοδεσπότη τον εθνομουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα και προσκεκλημένους τον συνθέτη και μαέστρο Ιάκωβο Κονιτόπουλο και τον μαέστρο της Eθνικής Λυρικής Σκηνής Στάθη Σούλη.

Τον Ιούλιο του 2023. Μια αφιερωματική εκδήλωση για τα 30 χρόνια της πολιτιστικής ομάδας, πραγματοποιήθηκε στο Υπαιθριο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου, με παρουσιαστές τους ηθοποιούς Κλέλια Ρένεση και Κώστα Κόκλα

Τον Σεπτέμβριο του 2023. Η μουσικοχορευτική παράσταση “Μεσόγειος, μια γειτονιά ένα Τραγούδι” στη Ζάκυνθο και στο Υπαίθριο Θέατρο Ζακύνθου, με μαέστρο τον Νίκο Γράψα.

Το Νοέμβριο του 2023 στην Κέρκυρα, σύμπραξη επι σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου της πόλης, Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος, με την Παλαιά Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας (ΦΕΚ), σε ένα αφιέρωμα στον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό και στον συνθέτη του ύμνου Νικόλαο Μάντζαρο, με μαέστρο τον Σπύρο Προσωπάρη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]