Περσικός Κόλπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 26°54′17″N 51°32′51″E / 26.9047°N 51.5475°E / 26.9047; 51.5475

Χάρτης του Περσικού Κόλπου

Ο Περσικός κόλπος, είναι μέγαλος ασιατικός κόλπος, που αποτελεί τη βορειοδυτική είσδυση της αραβικής θάλασσας του Ινδικού Ωκεανού γεωγράφοντας τις ακτές του δυτικού Ομάν, του Κατάρ, του Μπαχρέιν, με τις ανατολικές ακτές της Σαουδικής Αραβίας, των Αραβικών Εμιράτων, ελάχιστα του Ιράκ αφενός, και τις νοτιοδυτικές ακτές της Περσίας αφετέρου. Ο Περσικός Κόλπος ξεκινά από τα Στενά του Ορμούζ με εύρος 29 ναυτικά μίλια (από Ανατολάς προς Δυσμάς) προς τον Οσμανικό Κόλπο συνεχίζοντας την είσδυση επί 460 ν.μ. από ΝΑ προς ΒΔ μέχρι το Δέλτα του Σιάντ ελ-Άραμπ, με μέσο εύρος 120 ν.μ. περίπου. Η συνολική έκταση του Περσικού Κόλπου είναι 251 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου. Κατά την εποχή των παγετώνων μεγάλο μέρος του κόλπου ήταν πεδινή ξηρά.

Ονοματολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Περσικός Κόλπος ονομάστηκε «Αραβικός Κόλπος» επί εθνικιστικού καθεστώτος Νάσερ της Αιγύπτου, όρος που συνέχισε να προτιμάται από αραβικές χώρες της περιοχής. Ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ (παλαιότερα των Times και μετέπειτα του Independent) αναφέρει ότι αν σε κάποια δυτική εφημερίδα αναγραφόταν «Περσικός Κόλπος», τότε η Αίγυπτος και το Ντουμπάι απαγόρευαν την κυκλοφορία της. Αντίθετα, αν έγραφε «Αραβικός Κόλπος», απαγορευόταν η κυκλοφορία της εφημερίδας στο Ιράν. Έτσι πολλοί δημοσιογράφοι προτιμούσαν να γράφουν «Ο Κόλπος».[1]

Μορφολογία ακτών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Περσικό Κόλπο οι μεν ανατολικές περσικές ακτές είναι υψηλές με μεγάλα παράκτια βάθη που διακόπτονται από κοιλάδες, ενώ αντίθετα οι δυτικές ακτές του Κόλπου (αραβικές) είναι πολύ χαμηλές (χθαμαλές) και αμμώδεις και σε μεγάλο βαθμό αραιοκατοικημένες. Οι βορειοδυτικές ακτές του Κόλπου βρίθουν από πολύ επικίνδυνους υφάλους. Γενικά λόγω των πολύ σφοδρών ανέμων και των καταιγίδων που σημειώνονται στην περιοχή ο Περσικός Κόλπος χαρακτηρίζεται «άξενος» από τους ναυτικούς.

Τοπικοί άνεμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επικρατέστεροι άνεμοι του Περσικού Κόλπου είναι οι:

  1. Σ(ι)αμάλ, ο βόρειος άνεμος
  2. Σαρκοί (ή Κάους)
  3. Νασιοί
  4. Σουχαΐλι, ο νότιος άνεμος
  5. Λαχεϊμάρ, που συνοδεύεται από τις φοβερότερες καταιγίδες του Κόλπου.

Ασχολίες κατοίκων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυριότερες ασχολίες των παράκτιων κατοίκων του Περσικού Κόλπου, εκτός από την εξόρυξη πετρελαίου που κυριαρχεί, ιδιαίτερα στις δυτικές ακτές όπου και βρίσκονται εγκατεστημένοι μεγάλοι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου, είναι η αλιεία, η μαργαριτοκαλλιέργεια και αλιεία μαργαριταριών, και η συγκομιδή φοινίκων. Κατά τη τελευταία δεκαετία σημειώνεται μια αλματώδης τουριστική ανάπτυξη, ειδικά στις ακτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

  • Πολλοί κάτοικοι αυτών των κρατών αναφέρονται σε αυτόν τον Κόλπο με τον όρο «Αραβικός Κόλπος».

Ο Περσικός κόλπος ήταν στο επίκεντρο από τον οκταετή πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ (1980-1988). Το 1991 βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο έπειτα από την «Καταιγίδα της Ερήμου» των Αμερικανών στρατιωτών στο Κουβέιτ όπου τότε επικράτησε και ο όρος Πόλεμος του Κόλπου, προσδιορίζοντας τον πόλεμο των Αμερικανών εναντίον του Ιράκ το 1991.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]