Ρέι Μιστέριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ρεϊ Μιστέριο)


Ρέι Μιστέριο
Ο Ρέι το 2018
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΌσκαρ Γκουτιέρεζ Ρούμπιο
11 Δεκεμβρίου 1974 (1974-12-11) (49 ετών)
Σαν Ντιέγκο
ΚατοικίαΣαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια
ΕθνικότηταΜεξικό Μεξικό
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολικός Χριστιανός
Ύψος168 cm
Βάρος79 kg
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςMontgomery High School, San Diego
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαγγελματίας παλαιστής[1]
Τηλεοπτικά προγράμματαWWE Raw
Περίοδος ακμής30  Απριλίου 1989
Οικογένεια
ΤέκναDominik Mysterio[2]
ΣυγγενείςRey Misterio, Sr. (θείος)[2] και El Hijo de Rey Misterio
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςWrestling Observer Newsletter Hall of Fame
AAA Hall of Fame
Εν ενεργεία1989 -
Ιστότοπος
www.reymysterio.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Όσκαρ Γκουτιέρεζ (Óscar Gutiérrez, 11 Δεκεμβρίου 1974) είναι ΑμερικανόςΜεξικανός επαγγελματίας παλαιστής, γνωστός ως Ρέι Μιστέριο. Είναι γνωστός για την καριέρα του στο WWE (2002-2023).

Ο Ρέι Μιστέριο είναι γνωστός για τα επικίνδυνα πηδήματα του μέσα στο ρινγκ, όπου στο Μεξικό αυτό το είδος πάλης λέγεται Lucha Libre. Οι εναέριες κινήσεις του μέσα στο ρινγκ βοήθησαν στο να αρχίσει η καθιέρωση των μικρόσωμων παλαιστών, στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας του '90. Εκείνη την εποχή, ο Ρέι βρισκόταν στο WCW. Από το 2002 και έπειτα εμφανίζεται στο WWE, όπου ήταν πάντα αγαπητός στο κοινό και έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων με τον χαρακτήρα και τις ικανότητές του.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκουτιέρεζ ξεκίνησε να ασχολείται με την επαγγελματική πάλη, στην ηλικία των 14 ετών το 1989. Σύντομα πήρε μεταγραφή για την κορυφαία εταιρεία πάλης του Μεξικού, το Asistencia Asesoría y Administración (AAA), όπου έμεινε απο το 1992 μέχρι το 1995. Επίσης, πέρασε απο την ανεξάρτητη σκηνή της πάλης, κερδίζοντας διάφορα πρωταθλήματα.

ECW[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1995, υπέγραψε με μια εταιρεία μεγαλύτερης εμβέλειας απο το AAA, το Extreme Championship Wrestling. Ο Μιστέριο πάλευε συχνά με άλλους μικρόσωμους παλαιστές και έμεινε στην εταιρεία μέχρι τα μέσα του 1996.

WCW[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1996 βρέθηκε στη τότε μεγαλύτερη εταιρεία πάλης, το World Championship Wrestling, όπου ο Ρέι έγινε γνωστός σε όλη την Αμερική. Εκεί δεν του δόθηκε ποτέ πρωταγωνιστικός ρόλος και παρέμεινε στη κατηγορία των ευκίνητων παλαιστών, κερδίζοντας κάποια πρωταθλήματα. Ο Ρέι κατάφερε να κερδίσει πέντε φορές το Πρωτάθλημα Ευκίνητων Παλαιστών και είχε σεναριακές αντιπαλότητες με τους: Ντιν Μαλένκο, Κόναν, Έντι Γκερέρο και Κρις Τζέρικο. Το 1999, άρχισε να παλεύει με τα μεγάλα ονόματα της εταιρείας, χωρίς ο ίδιος να φθάσει το επίπεδο τους. Μέχρι το 2001 ο Μιστέριο έμεινε στην εταιρεία, η οποία εξαγοράστηκε απο την ανταγωνιστική εταιρεία WWE.

WWE[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2002, ο Μιστέριο ξεκίνησε να παλεύει για το WWE και σύντομα η δημοτικότητα του έφθασε σε νέα ύψη. Οι ικανότητες του στη πάλη και η αγάπη του κόσμου, είχαν ως αποτέλεσμα να εκτιμηθεί απο την εταιρεία και γρήγορα ο Μιστέριο κατάκτησε τα πρώτα του πρωταθλήματα. Το 2005, ο Ρέι έγινε Ομαδικός Πρωταθλητής μαζί με τον καλό του φίλο Έντι Γκερέρο, ενώ αργότερα οι δυο τους είχαν μια σεναριακή αντιπαλότητα. Τον Νοέμβριο ο Γκερέρο πέθανε και ο Μιστέριο του απέδωσε φόρο τιμής σε διάφορα σόου της εταιρείας. Το 2006, κέρδισε τον αγώνα Royal Rumble, αφιερώνοντας τη νίκη του στον Έντι Γκερέρο. Με αυτή τη νίκη, ο Μιστέριο απέκτησε το δικαίωμα να διεκδικήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών. Στο κορυφαία διοργάνωση της εταιρείας, τη WrestleMania, ο Μιστέριο κατάφερε να γίνει ο νέος πρωταθλητής. Για τους επόμενους μήνες, υπερασπίστηκε το πρωτάθλημα, ενάντια σε μεγαλόσωμους αντιπάλους και κατάφερε να το κατέχει για ένα τρίμηνο.

Έπειτα έμεινε εκτός δράσης για αρκετούς μήνες, λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο και όταν επέστρεψε το 2007 περιορίστηκε σε ασήμαντες για το κοινό αντιπαλότητες. Τα επόμενα δύο χρόνια βρήκαν τον Ρέι να έχει κόντρες με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Βαρέων Βαρών, Ετζ και με τον μεγαλόσωμο Κέιν, να κερδίζει δύο φορές το Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα και να έχει μια μεγάλη κόντρα με τον Κρις Τζέρικο. Ο Μιστέριο έγινε για δεύτερη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής, καθώς κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών το 2010. Η θητεία του ως πρωταθλητής κράτησε για μήνα. Σύντομα, άρχισε μια αντιπαλότητα με τον ανερχόμενο συμπατριώτη του, Αλμπέρτο Ντελ Ρίο, η οποία διήρκεσε για αρκετούς μήνες. Το 2011, για πρώτη φορά στη καριέρα του, κέρδισε το κορυφαίο πρωτάθλημα της εταιρείας, το Πρωτάθλημα WWE. Αφού ο Ρέι έχασε το τίτλο την ίδια ημέρα, τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο και πέρασε απο χειρουργείο. Τον Ιούλιο του 2012 επέστρεψε στα ρινγκ και διεκδίκησε χωρίς επιτυχία το Διηπειρωτικό τίτλο. Μετά, ο Ρέι άρχισε να συνεργάζεται με τον συμπατριώτη του, Σιν Κάρα, με τον οποίο και πάλευαν ως ομάδα. Τον Φεβρουάριο του 2013, ο Ρέι τραυματίστηκε ξανά και απο τότε η αποθεραπεία του τον κρατάει μακριά απο το ρινγκ. Τον Νοέμβριο στο Raw, ο Ρέι επέστρεψε σώζοντας τους Σι Εμ Πανκ και Ντάνιελ Μπράιαν απο μια επίθεση.

Τον Ιανουάριο του νέου έτους συμμετείχε στο Royal Rumple Match του ομώνυμου σόου, μπαίνοντας ως ο 30ός συμμετέχοντας, αλλά σε λίγα λεπτά έγινε eliminated.

Στην WrestleMania, συμμετείχε στο 30-man Battle Royal, στο οποίο έγινε eliminated από τον Cesaro, ο οποίος και νίκησε. Την επόμενη μέρα είχε τον τελευταίο του αγώνα στο WWE ενάντια στον Bad News Barrett, όπου και έχασε.

Από τότε, δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά στο WWE, με το οποίο ξεκίνησε διαμάχη για το συμβόλαιό του. Οι 2 πλευρές δεν τα βρήκαν, και ο Rey περίμενε απλά να λήξει το συμβόλαιό του. Στις 26 Φεβρουαρίου 2015, το συμβόλαιό του έληξε, αποχωρόντας έτσι απο τo WWE.

Επιστροφη(2018-Σημερα)

Πρωταθλητής Ηνωμένων Πολιτειών (2018-2020)

Το 2018, ο Mysterio έκανε δύο εμφανίσεις έκπληξη στο Royal Rumble και στο Greatest Royal Rumble, αλλά δεν κέρδισε τους αγώνες.[216][217] Στις 19 Σεπτεμβρίου επιβεβαιώθηκε ότι ο Mysterio είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο με το WWE[218]


Ο Mysterio τον Ιούλιο του 2018

Συμμετείχε στο World Cup WWE,αλλά ηττήθηκε στα ημιτελικά από τον Miz στο Crown Jewel. Δύο νύχτες αργότερα στο SmackDown Live, ο Mysterio δέχτηκε επίθεση από τον Randy Orton, όπου του έσκισε τη μάσκα του Mysterio από το πρόσωπό του[221]  Οι δύο τους πάλεψαν την επόμενη εβδομάδα, με τον Orton να παίρνει το πάνω χέρι[222]  Στο Starrcade στις 25 Νοεμβρίου, ο Mysterio αντιμετώπισε τον Shinsuke Nakamura για το Διασυνοριακό Πρωτάθλημα και κέρδισε τον αγώνα με disqualification, αλλά όχι τον τίτλο.Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον Rusev για να νικήσουν τον Nakamura και τον Miz[223]  Στο TLC: Tables, Ladders & Chairs στις 16 Δεκεμβρίου, ο Mysterio νίκησε τον Orton σε έναν αγώνα με καρέκλες, τερματίζοντας τη διαμάχη τους. Στις 27 Ιανουαρίου 2019, στο Royal Rumble, ο Mysterio μπήκε στο #25, αλλά αποκλείστηκε από τον Orton.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο, ο Mysterio έδωσε αρκετούς αγώνες για το πρωτάθλημα Ηνωμένων Πολιτειών του Samoa Joe. Απέτυχε να τον κερδίσει στο Fastlane και στη WrestleMania 35.[227][228][229] Αφού μεταφέρθηκε στο Raw ως μέρος του Superstar Shake-up,[230] ο Mysterio κέρδισε τον τίτλο στο Money in the Bank, και έγινε ο εικοστός πρώτος WWE Grand Slam Champion στη διαδικασία[231] Ωστόσο, στο επεισόδιο της 3ης Ιουνίου στο Raw, ο Mysterio ανακοίνωσε ότι θα επέστρεφε τον τίτλο στον Joe λόγω τραυματισμού[232] Ο Mysterio επέστρεψε από τον τραυματισμό του ένα μήνα αργότερα[233]

Στο επεισόδιο της 23ης Σεπτεμβρίου του Raw, ο Mysterio κέρδισε έναν αγώνα αποκλεισμού με μοιραία πεντάδα, ο οποίος οδήγησε τον Mysterio να κερδίσει μια ευκαιρία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εναντίον του Seth Rollins[234]  Ωστόσο, την επόμενη εβδομάδα στο Raw, ο Mysterio και ο Dominik δέχτηκαν βίαιη επίθεση από τον Brock Lesnar, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να τραυματιστεί στην ιστορία[235]  Στο επεισόδιο της 4ης Οκτωβρίου του SmackDown, ο Mysterio βοήθησε το ντεμπούτο του Cain Velasquez να επιτεθεί στον Lesnar μετά τη νίκη του τελευταίου στο πρωτάθλημα WWE[236]  Στο Crown Jewel στις 31 Οκτωβρίου, ο Λέσναρ νίκησε τον Βελάσκεζ με υποταγή και συνέχισε να εφαρμόζει το κλείδωμα Κιμούρα μετά το τέλος του αγώνα, μέχρι που ο Μυστέριο επιτέθηκε στον Λέσναρ με μια καρέκλα[237]  Την επόμενη εβδομάδα, ο Λέσναρ εγκατέλειψε το SmackDown και μετακόμισε στο Raw για να πάρει εκδίκηση από τον Μυστέριο, ο οποίος είχε μετακινηθεί στο Raw[238]  Στο Survivor Series στις 24 Νοεμβρίου, ο Mysterio έχασε από τον Lesnar παρά την παρέμβαση του Dominik.

Ο Μυστέριο ανέκτησε το πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών στο επεισόδιο της 25ης Νοεμβρίου του Raw, όταν νίκησε τον A.J. Styles,[241] αλλά 31 ημέρες αργότερα το έχασε κατά τη διάρκεια ενός house show στο Madison Square Garden από τον Andrade[242]  Στη συνέχεια προσπάθησε να κερδίσει ξανά τον τίτλο στις 6 Ιανουαρίου 2020 και στις 20 Ιανουαρίου 2020 στο Raw, αλλά ο Andrade διατήρησε με επιτυχία τον τίτλο.

Συνεργασία με τον Dominik Mysterio (2020-2022)


Στο επεισόδιο της 20ης Απριλίου του Raw, ο Mysterio νίκησε τον Murphy για να προκριθεί στον αγώνα Money in the Bank ladder match[245]  Στο Money in the Bank στις 10 Μαΐου, ο Mysterio απέτυχε να κερδίσει τον αγώνα[246]  Στο επόμενο επεισόδιο του Raw, ο Mysterio και ο Aleister Black πάλεψαν με τον Seth Rollins και τον Murphy μέχρι τον αποκλεισμό, όταν ο Rollins τράβηξε τον Mysterio από την ποδιά του ρινγκ και χρησιμοποίησε τη γωνία των χαλύβδινων σκαλοπατιών για να τρυπήσει το μάτι του Mysterio, βγάζοντάς τον εκτός μάχης.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εικασίες ότι ο Mysterio θα "αποσυρθεί", μετά από εβδομάδες κοροϊδίας από τον Rollins.  Ωστόσο, ο Mysterio και ο Dominik άρχισαν αργότερα να στοχοποιούν τον Rollins, με τον Mysterio να προκαλεί τον Rollins σε έναν αγώνα Μάτι για Μάτι στο The Horror Show στο Extreme Rules- ο αγώνας θα μπορούσε να κερδηθεί με την "αφαίρεση" του βολβού του ματιού του αντιπάλου.  Στην εκδήλωση της 19ης Ιουλίου, ο Mysterio έχασε τον αγώνα με φρικτό τρόπο, αλλά οι γιατροί πίστευαν ότι το μάτι του μπορούσε να σωθεί.  Στο Payback στις 30 Αυγούστου, ο Mysterio και ο γιος του Dominik Mysterio νίκησαν τους Rollins και Murphy.Στο πλαίσιο του Draft 2020, ο Mysterio μεταφέρθηκε στο SmackDown.Ο Mysterio και ο Rollins αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλον σε έναν αγώνα No Holds Barred Final Chapter στο επεισόδιο του SmackDown στις 13 Νοεμβρίου, τον οποίο ο Mysterio κέρδισε μετά από βοήθεια από τον Murphy, ο οποίος στράφηκε εναντίον του Rollins.  Στο Survivor Series στις 22 Νοεμβρίου, ο Rey και ο Dominik θα συμμετείχαν και οι δύο σε ένα dual brand battle royal, αλλά και οι δύο αποκλείστηκαν.  Στις 26 Ιανουαρίου, στο Superstar Spectacle, οι Mysterio, Ricochet, Dilsher Shanky και Giant Zanjeer νίκησαν τους Cesaro, Dolph Ziggler, King Corbin και Shinsuke Nakamura.Στο Royal Rumble στις 31 Ιανουαρίου 2021, ο Mysterio μπήκε στο #26, αλλά θα αποκλειστεί από τον Omos.

Στυλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρέι Μιστέριο είναι γνωστός για τα ακροβατικά του κατά την διάρκεια των αγώνων, όπου στο Μεξικό αυτό το είδος πάλης λέγεται Lucha libre,ενώ ο ίδιος βρίσκεται στην κατηγορία Highflyer.Εκπαιδεύτηκε στο άθλημα από τον θείο του "Rey Mysterio, Sr.", επίσης μεξικανου παλαιστή.

Προσωπική Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρέι και η γυναίκα του, Άντζι, έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Ντόμινικ και την Αλία. Επίσης, είναι Ρωμαιοκαθολικός Χριστιανός, το οποίο γνωστοποιεί κάνοντας συχνά το σταυρό του πριν μπει στο ρινγκ.

Στη πάλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρέι ως Παγκόσμιος Πρωταθλητής Βαρέων Βαρών.

Χαρακτηριστικές κινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

619 (Finish Move)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Diving splash
  • West Coast Pop
  • Frog splash (Αφιέρωμα στον Έντι Γκερέρο)
  • High speed roundhouse kick (στο κεφάλι ενός καθισμένου αντιπάλου)
  • Springboard
  • Baseball slide
  • Diving hurricanrana

Τίτλοι και κατορθώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο WCW[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο WWE[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]