Εκκλησία (αρχιτεκτονική)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ναός (χριστιανισμός))
Η εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ στην Φρέγκαινα Αργολίδας, μια τυπική ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία.
ο εσωτερικό μιας τυπικής Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας.
Το εσωτερικό μιας τυπικής Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας. Από αριστερά έχουμε: α) το Ιερό Βήμα (Sanctuary ή Bema), β) Τέμπλο (Templon), γ) Κύρια αίθουσα ναού (Nave), δ) Νάρθηκας ή πρόναος (Narthex) και ε) Προπύλαιο ή προαύλιος χώρος (Porch).
Λεπτομέρειες από το εσωτερικό: 1. Αγία Τράπεζα, 2. Τράπεζα προετοιμασίας ή η κόγχη της Ιεράς Προθέσεως ή Προσκομιδή ή Αγία και Ιερά Πρόθεση, 3. Δισκοπότηρο, 4. Άγιος Δίσκος και ο Αστερίσκος, 5. Εξαπτέρυγα, 6. Σταυρός λιτανείας, 7. Κηροπήγιο, 8. Αρτοφόριο, 9. Ευαγγέλιο, 10. Θυμιατήρι, 11. Παραπόρτια, 12. Η Ωραία Πύλη, 13. Μανουάλια, 14. Ψαλτήρια, 15. Δεσποτικός θρόνος, 16. Στασίδια, 17. Η είσοδος από τον πρόναο στην κύρια αίθουσα, 18. Προσκυνητάρια και 19. Η κύρια είσοδος

Ο χριστιανικός ναός, που αναφέρεται συχνά ως εκκλησία, είναι ο τόπος συνάθροισης και λατρείας των πιστών στον Χριστιανισμό.

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χριστιανικοί ναοί έχουν χτιστεί σε διάφορους ρυθμούς. Τυπικά παραδείγματα σε ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες είναι η βασιλική και ο βυζαντινός ρυθμός.

Στους ορθόδοξους ναούς γενικότερα, όταν μπαίνει κανείς, συναντάει αριστερά και δεξιά τα δύο προσκυνητάρια με τις εικόνες του Χριστού και της Παναγίας. Όταν προχωρήσει, θα δει τα στασίδια, τον άμβωνα, τα ψαλτήρια και τον μητροπολιτικό ή δεσποτικό θρόνο. Στο βάθος βρίσκεται το τέμπλο (εικονοστάσι) με την Ωραία Πύλη και τις εικόνες. Πίσω από το τέμπλο βρίσκεται το Ιερό Βήμα, που περιλαμβάνει την Αγία Τράπεζα, τη Θεία Προσκομιδή και καθίσματα, όπου εκεί μπορεί να εισέλθει και να καθίσει μόνο το αρσενικό φύλο.

Μετά τον 4ο αιώνα σταθεροποιείται και ο προσανατολισμός. Το Ιερό Βήμα είναι προς την ανατολή, όπως ήταν και ο ναός του Σολομώντα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]