Αντβεντισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ανάπτυξη των κλάδων του Αντβεντισμού τον 19ο αιώνα

Ο Αντβεντισμός είναι Χριστιανικό κίνημα που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το όνομά τους προέρχεται από την πίστη τους ότι η Δευτέρα Παρουσία ή Έλευση (αγγλ.: Advent) του Χριστού θα γίνει γρήγορα. Ιδρυτής του θεωρείται ο Ουίλιαμ Μίλερ, και αρχικά οι οπαδοί του ήταν γνωστοί ως Μιλερίτες. Αρκετές Αντβεντιστικές ομολογίες, τηρούν το Σάββατο, καθώς υποστηρίζουν ότι ο Χριστός κήρυξε ότι το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο.

Οι Ανβεντιστές διακήρυτταν την ελευθερία από κάθε σύμβολο πίστεως και κάθε οργανωτικό σχήμα και τονίζουν την "νομιμοφροσύνη και την υποταγή στο πνεύμα και στη συμπεριφορά προς την εκκλησία και τους ηγέτες της". Προτείνεται στην κίνηση αυτή η χορτοφαγία, η αποχή από το αλκοόλ καθώς και η δεκάτη[1].

Η μεγαλύτερη Αντβεντιστική εκκλησία είναι η Εκκλησία Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας. Άλλες Ομολογίες Αντβεντιστών είναι η Αντβεντιστική Χριστιανική Εκκλησία η οποία τηρεί την Κυριακή και όχι το Σάββατο, η Μεταρυθμισμένη Κίνηση των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας οι οποίοι είναι ειρηνιστές και χορτοφάγοι, η Γενική Συνέλευση της Εκκλησίας του Θεού. Από τους Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας προέρχονται και οι Εκκλησίες του Θεού του Χέρμπερτ Άρμστρονγκ.

Σήμερα, οι Αντβεντιστές χαρακτηρίζονται ως συντηρητικοί Προτεστάντες[2].

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η δεκάτη είναι το 10% του μισθού το οποίο δίνεται από τα μέλη στην εκκλησία.
  2. Frank S. Mead, Samuel S. Hill και Craig D. Atwood, Handbook of Denominations in the United States, 12th edn. Nashville, Abingdon Press