Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Απόστολος
Μητροπολίτης Μιλήτου
Από15 Ιανουαρίου 1990
Άλλοι τίτλοιΚαθηγούμενος της Ιεράς Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση29 Φεβρουαρίου 1948 (1948-02-29) (76 ετών)
Βόλος, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΤιτουλάριος Επίσκοπος Μιλήτου (1985-1990)

Ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος (Βόλος, 14 Ιουλίου 1948) είναι Έλληνας Θεολόγος, Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Απόστολος (κατά κόσμο Βούλγαρης) γεννήθηκε στον Βόλο το 1948, ορφανός από πατέρα από τα πρώτα παιδικά χρόνια.

Σε ηλικία 13 ετών, εισέρχεται στην Εκκλησιαστική Σχολή Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και εντάσσεται παράλληλα με τη φοίτησή του στη Σχολή στους δοκίμους Μοναχούς της Μονής. Με την αποφοίτησή του από την Εκκλησιαστική Σχολή, φοίτησε στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λέβεν. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκάρη Μοναχός στις 4 Αυγούστου 1973 και στις 5 Αυγούστου 1973 χειροτονήθηκε Διάκονος, από τον Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης Παύλο. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1974 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Επίσκοπο Ευμενείας Απόστολο, Καθηγούμενο της Μονής. Τον Νοέμβριο του 1977 να χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο.

Στις 15 Οκτωβρίου 1985, μετά από πρόταση του Πατριάρχη Δημητρίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εκλέγει Τιτουλάριο Επίσκοπο Μιλήτου και καθίσταται Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας[1]. Στις 15 Ιανουαρίου 1990, ανυψώθηκε σε εν ενεργεία Μητροπολίτη του Οικουμενικού Θρόνου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ηγούμενος Απόστολος - Ιερα Μονη Αγιας Αναστασιας». moniagiasanastasias.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2023.