Μητροπολίτης Μεξικού Ιάκωβος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Ιάκωβος Ανδριόπουλος
Μητροπολίτης Μεξικού
ΠροκάτοχοςΑθηναγόρας
Ιεροσύνη
Χειροτονία2 Φεβρουαρίου 2024
Προσωπικά στοιχεία
ΓέννησηΗστ Στραουντμπεργκ, Πενσυλβάνια, Η.Π.Α.
ΕθνικότηταΕλληνική
ΣπουδέςΘεολογική σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, University of Exeter
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Μεξικού Ιάκωβος (κατά κόσμον Ανδριόπουλος) είναι Έλληνας θεολόγος και επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι Μητροπολίτης Μεξικού από τις 2 Φεβρουαρίου 2024.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Μεξικού Ιάκωβος Ανδριόπουλος γεννήθηκε, το 1993, στην Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Hohenstaufen Gymnasium και στο Καϊζερσλάουτερν της Γερμανίας[1]. Έχει αποφοιτήσει από την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Exeter με αντικείμενο διατριβής τον «Εθνοφυλετισμό» και «Το Πρόσωπο του Πρόσφυγα»[1]. Μιλάει ελληνικά ,αγγλικά,ισπανικά, γερμανικά και ιταλικά.

Εισαγωγή στον κλήρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 Δεκεμβρίου 2015 στον Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου Σαφραπόλεως χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Νεας Ιωνίας Γαβριήλ και τον Επίσκοπο Θαυμακού Ιάκωβο[2]. Στις 31 Μαρτίου 2019 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίας Ευφυμίας Νέας Χαλκηδόνας. Στην χειροτονία συμμετείχε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και  ο Μητροπολίτης Ανέων Μακάριος[3]. Την ίδια ημέρα έλαβε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Διετέλεσε Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Χαλκηδόνος.

Διετέλεσε με επιτυχία γραμματέας εξωτερικών υποθέσεων και κοινωνικών προγραμμάτων της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας[1]. Συμμετέχει ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Ευρώπης για την μετανάστευση (CCME), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε., μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της PMC ΑΕ καθώς και αναπληρωματικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Council of European Churches. Διετέλεσε εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως και μέλος της Αντιπροσωπείας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών. Από το 2020 τέλεσε χρέη Διευθυντού Ανάπτυξης στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών[1].

Μετά την μετάθεση του από την Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στις 6 Φεβρουαρίου 2023 διορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών[4]. Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών υπηρετούσε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Εκλογή σε Μητροπολίτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 24 Ιανουαρίου 2024 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε παμψηφεί Μητροπολίτη Μεξικού μετά τη μετάθεση του ως τότε Μητροπολίτη Αθηναγόρα στην εν χηρεία Μητρόπολη Βιζύης[5]. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Orthodoxia Info.
  2. «Χειροτονία Διακόνου από τον Νέας Ιωνίας Γαβριήλ». ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. 30 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  3. «Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ι. Μ. Νέας Ιωνίας». Arxon.gr. 31 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  4. «Νέος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών- Μια κίνηση με πολλά ερωτηματικά και εύλογες απορίες… - Εξάψαλμος». 6 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  5. «Ανακοινώσεις Πατριαρχείου - Οικουμενικό Πατριαρχείο». Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  6. «Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Μεξικού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο». Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ανακτήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2024. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]