Μητροπολίτης Ιρλανδίας Ιάκωβος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μητροπολίτης Ιρλανδίας Ιάκωβος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6  Μαρτίου 1977[1]
Αθήνα[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Καναδάς
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΕκπαίδευσηMaster of Arts
Master of Divinity
ΣπουδέςΦιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου
Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.
Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμητροπολίτης (από 2024)[3]

Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος (κατά κόσμον Δημήτριος Αντωνόπουλος, Αθήνα 6 Μαρτίου 1977) είναι Έλληνας θεολόγος και επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πρώτος Μητροπολίτης Ιρλανδίας από τις 22 Μαρτίου 2024.[4]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Αντωνόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαρτίου 1977[5]. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία-Γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών[6] και Νεοελληνική Φιλολογία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Freie Universität zu Berlin), από το οποίο αποφοίτησε με μεταπτυχιακό τίτλο και βαθμό «λίαν καλώς». Κατόπιν σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ., στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Μιλάει ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και γνωρίζει γαλλικά[5].

Το 2005 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης από τον τότε επίσκοπο Κνωσού κ. Ευγένιο. Το 2006 χειροτονήθηκε διάκονος και το 2008 ιερέας από τον ίδιο επίσκοπο. Το 2010 έλαβε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου [5].

Από το 2010 υπηρέτησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά και από το 2018 ήταν υπεύθυνος νεολαίας σε ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2020, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε Επίσκοπο Ζηνουπόλεως και στις 22 Μαρτίου 2024 πρώτο Μητροπολίτη της νεοσύστατης Μητρόπολης Ιρλανδίας[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]