Λογική και ευαισθησία (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λογική και ευαισθησία
(Sense and Sensibility)
ΣκηνοθεσίαΑνγκ Λι
ΠαραγωγήΛίντσεϊ Ντόραν, Σίντνεϊ Πόλακ και Τζέιμς Σάμους
ΣενάριοΈμμα Τόμσον
Βασισμένο σεΛογική και ευαισθησία
ΠρωταγωνιστέςΈμμα Τόμσον, Άλαν Ρίκμαν, Κέιτ Γουίνσλετ, Χιου Γκραντ, Τζέμα Τζόουνς, Τομ Γουίλκινσον, Γκρεγκ Γουάιζ, Ελίζαμπεθ Σπριγκς, Ρόμπερτ Χάρντι, Ιμέλντα Στόντον, Χιου Λώρι, Χάριετ Γουόλτερ, Imogen Stubbs, Τζέιμς Φλιτ, Όλιβερ Φορντ Ντέιβις[1], Myriam Francois-Cerrah και Ρίτσαρντ Λούμσντεν
ΜουσικήΠάτρικ Ντόιλ
ΤραγούδιΠάτρικ Ντόιλ
ΦωτογραφίαΜάικλ Κόλτερ
ΜοντάζTim Squyres
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολή1995 και 7  Μαρτίου 1996 (Γερμανία)[2]
Διάρκεια136 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Λογική και ευαισθησία (αγγλικά: Sense and Sensibility‎‎) είναι δραματική ταινία εποχής του 1995 σε σκηνοθεσία Ανγκ Λι, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν του 1811. H Έμμα Τόμσον έγραψε το σενάριο, η οποία και πρωταγωνιστεί ως Έλινορ Ντάσγουντ, ενώ η Κέιτ Γουίνσλετ υποδύεται τη μικρότερη αδερφή της Έλινορ, Μαριάν. Η ιστορία ακολουθεί τις αδερφές Ντάσγουντ, μέλη μιας πλούσιας αγγλικής οικογένειας γαιοκτημόνων, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουν προβλήματα ξαφνικής εξαθλίωσης. Οι δύο αδελφές αναγκάζονται να αναζητήσουν οικονομική ασφάλεια μέσω του γάμου. Οι Χιου Γκραντ και Άλαν Ρίκμαν υποδύονται τους αντίστοιχους μνηστήρες τους.

Η παραγωγός Λίντσεϊ Ντόραν, μακροχρόνια θαυμάστρια του μυθιστορήματος της Όστεν, προσέλαβε την Τόμσον για να γράψει το σενάριο. Πέρασε πέντε χρόνια συντάσσοντας πολλές αναθεωρήσεις, δουλεύοντας συνεχώς στο σενάριο μεταξύ άλλων ταινιών καθώς και στην παραγωγή της ίδιας της ταινίας. Τα στούντιο ήταν επιφυλακτικά που η Τόμσον -σεναριογράφος για πρώτη φορά- ήταν η συγγραφέας, αλλά η Columbia Pictures συμφώνησε να διανείμει την ταινία. Αν και αρχικά σκόπευε να υποδυθεί μια άλλη ηθοποιό την Έλινορ, η Τόμσον πείστηκε να αναλάβει τον ρόλο. Το σενάριο της Τόμσον υπερέβαλλε τον πλούτο της οικογένειας Ντάσγουντ για να κάνει τις μεταγενέστερες σκηνές της φτώχειας πιο εμφανείς στο σύγχρονο κοινό. Άλλαξε επίσης τα χαρακτηριστικά των ανδρικών οδηγών για να τα κάνει πιο ελκυστικά στους σύγχρονους θεατές. Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της Έλινορ και της Μαριάν τονίστηκαν μέσα από εικόνες και εφευρεμένες σκηνές. Ο Λι επιλέχθηκε ως σκηνοθέτης, τόσο για τη δουλειά του στην ταινία The Wedding Banquet του 1993 όσο και επειδή η Ντόραν πίστευε ότι θα βοηθούσε την ταινία να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό.

Το Λογική και ευαισθησία κυκλοφόρησε στις 13 Δεκεμβρίου 1995, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν εμπορική επιτυχία, κερδίζοντας 135 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως στο box office και απέσπασε συντριπτικά θετικές κριτικές κατά την κυκλοφορία της και έλαβε πολλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων τριών βραβείων και έντεκα υποψηφιοτήτων στα Βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 1995. Κέρδισε επίσης επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Γυναικείου Ρόλου. Η Τόμσον έλαβε το βραβείο Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, και έγινε το μόνο άτομο που κέρδισε βραβεία Όσκαρ τόσο για την υποκριτική όσο και για το σενάριο. Το Λογική και ευαισθησία συνέβαλε στην αναζωπύρωση της δημοτικότητας για τα έργα της Οστεν και έχει οδηγήσει σε πολλές περισσότερες παραγωγές σε παρόμοια είδη. Συνεχίζει να αναγνωρίζεται ως μία από τις καλύτερες διασκευές της Όστεν όλων των εποχών. [3]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο κύριος Ντάσγουντ πεθαίνει, η σύζυγός του και οι τρεις κόρες του — η Έλινορ, η Μαριάν και η Μάργκαρετ — μένουν με κληρονομιά μόνο 500 λίρες ετησίως, με το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, το Norland Park, να έχει απομείνει στον γιο του Τζον από προηγούμενο γάμο. Ο Τζον και η άπληστη, σνομπ σύζυγός του Φάνυ εγκαθίστανται αμέσως στο μεγάλο σπίτι. Η Φάνυ προσκαλεί τον αδελφό της Έντουαρντ Φέραρς να μείνει μαζί τους. Ανησυχεί για την εκκολαπτόμενη φιλία μεταξύ του Έντουαρντ και της Έλινορ, πιστεύοντας ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα και κάνει ό,τι μπορεί για να την αποτρέψει από το να εξελιχθεί σε ρομαντικό δέσμο.

Ο Σερ Τζον Μίντλετον, ξάδερφος της χήρας Ντάσγουντ, της προσφέρει ένα μικρό εξοχικό σπίτι στο κτήμα του, το Barton Park στο Ντέβονσαϊρ . Αυτή και οι κόρες της μετακομίζουν και είναι συχνοί επισκέπτες στο Barton Park. Η Μαριάν συναντά τον μεγαλύτερο συνταγματάρχη Μπράντον, ο οποίος την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά. Συναγωνίζεται για την αγάπη της ο τολμηρός Τζον Γουίλομπυ, τον οποίο η Μαριάν ερωτεύεται. Το πρωί που περιμένει να της κάνει πρόταση γάμου, αντί αυτού φεύγει βιαστικά για το Λονδίνο. Εν αγνοία της οικογένειας Ντάσγουντ, η Μπεθ Μπράντον, νόθος κόρη της πρώην αγάπης του Ελίζα, είναι έγκυος στο παιδί του Γουίλουμπι. Η θεία του Γουίλουμπι, Λέιντι Άλλεν, τον έχει αφήσει να κληρονομήσει μόλις το ανακάλυψε αυτό.

Η πεθερά του Σερ Τζον, η κυρία Τζένινγκς, προσκαλεί την κόρη και τον γαμπρό της, κύριο και κυρία Πάλμερ, να την επισκεφτούν. Φέρνουν μαζί τους την εξαθλιωμένη Λούσι Στιλ. Η Λούσι εκμυστηρεύεται στην Έλινορ ότι εκείνη και ο Έντουαρντ αρραβωνιάστηκαν κρυφά εδώ και πέντε χρόνια, διαψεύδοντας έτσι τις ελπίδες της Έλινορ για ένα μέλλον μαζί του. Η κυρία Τζένινγκς πηγαίνει τη Λούσι, την Έλινορ και τη Μαριάν στο Λονδίνο, όπου συναντούν τον Γουίλομπυ σε ένα χορό. Μετά βίας αναγνωρίζει τη γνωριμία τους και μαθαίνουν ότι είναι αρραβωνιασμένος με την εξαιρετικά πλούσια Μις Γκρέυ. Η Μαριάν είναι απαρηγόρητη. Ο αρραβώνας του Έντουαρντ και της Λούσι έρχεται επίσης στο φως. Η μητέρα του Έντουαρντ απαιτεί να διακόψει τον αρραβώνα. Όταν αυτός αρνείται τιμητικά, η περιουσία του αφαιρείται και δίνεται στον μικρότερο αδελφό του Ρόμπερτ.

Στο δρόμο για το Ντέβονσαϊρ, η Έλινορ και η Μαριάν σταματούν για μια νύχτα στο εξοχικό κτήμα των Πάλμερ, που ζουν κοντά στον Γουίλομπυ. Η Μαριάν δεν μπορεί να αντισταθεί να πάει να δει το κτήμα του Γουίλουμπι και περπατάει μέσα σε μια καταρρακτώδη βροχή για να το κάνει. Ως αποτέλεσμα, αρρωσταίνει βαριά και ανακτά την υγεία της από την Έλινορ μετά τη διάσωσή της από τον συνταγματάρχη Μπράντον. Η Μαριάν αναρρώνει και οι αδερφές επιστρέφουν σπίτι. Μαθαίνουν ότι η Μις Στιλ έχει γίνει η κυρία Φέραρς και υποθέτουν ότι παντρεύτηκε τον Έντουαρντ. Ωστόσο, ο Έντουαρντ φτάνει για να εξηγήσει ότι η Μις Στιλ παντρεύτηκε απροσδόκητα τον Ρόμπερτ Φέραρς και έτσι ο Έντουαρντ απελευθερώνεται από τον αρραβώνα του. Ο Έντουαρντ κάνει πρόταση γάμου στην Έλινορ και γίνεται εφημέριος, ενώ η Μαριάν παντρεύεται τον συνταγματάρχη Μπράντον.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Έμμα Τόμσον ως Έλινορ Ντάσγουντ
  • Κέιτ Γουίνσλετ ως Μαριάνε Ντάσγουντ
  • Άλαν Ρίκμαν ως Συνταγματάρχης Μπράντον
  • Χιου Γκραντ ως Έντουαρντ Φέραρς
  • Γκρεγκ Γουάιζ ως Τζον Ουίλομπι
  • Τζέμα Τζόουνς ως κυρία Ντάσγουντ
  • Μίριαμ Φρανσουά ως Μάργκαρετ Ντάσγουντ
  • Χάριετ Γουόλτερ ως Φάννυ Ντάσγουντ
  • Τζέιμς Φλιτ ως Τζον Ντάσγουντ
  • Ελίζαμπεθ Σπριγκς ως κυρία Τζένινγκς
  • Ρόμπερτ Χάρντι ως Σερ Τζον Μίντλετον
  • Ίμοτζεν Σταμπς ως Λούσι Στιλ
  • Τομ Γουίλκινσον ως κύριος Ντάσγουντ
  • Έλενορ Μακκρίντι κυρία Μπάντινγκ
  • Ρίτσαρντ Λούμσντεν ως Ρομπέρ Φέραρς
  • Λον Μάντσεν ως Δεσποινίς Γκρέι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]