Box office

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Box office σε θέατρο στο Οχάιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Περίπτερο πώλησης εισιτηρίων στο Charing Cross Road του Λονδίνου απέναντι από το Θέατρο Γκάρικ.

Το Box office (σε ελληνική απόδοση: Εκδοτήριο) είναι ένα μέρος όπου τα εισιτήρια πωλούνται στο κοινό για την είσοδο τους σε μια εκδήλωση. Οι υπάλληλοι μπορούν να εκτελέσουν τη συναλλαγή σε γκισέ ή μέσω ενός παραθύρου, ή σε ένα περίπτερο. Κατ' επέκταση, ο όρος χρησιμοποιείται συχνά, ειδικά στο πλαίσιο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ως συνώνυμο των κερδών που αποκομίζει μια συγκεκριμένη παραγωγή, όπως μια ταινία ή μια θεατρική παράσταση.[1]

Τα έσοδα στο box office μπορούν να υπολογιστούν με βάση τον αριθμό των εισιτηρίων που πωλήθηκαν ή το ποσό των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από τις πωλήσεις εισιτηρίων (έσοδα). Η προβολή και ανάλυση αυτών των κερδών είναι πολύ σημαντική για τους παραγωγούς και συχνά αποτελεί πηγή ενδιαφέροντος για τους θαυμαστές. Επίσης κυριαρχεί στην κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλυγουντ.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος πιστοποιείται από το 1786,[2] πιθανώς από πωλήσεις κουτιών (ιδιωτικοί χώροι καθιστικού σε θέατρο).[3][4] Η έννοια των «συνολικών πωλήσεων» επιβεβαιώνεται από το 1904.[2] Μια λαϊκή ετυμολογία αναφέρει ότι αυτό προέρχεται από το ελισαβετιανό θέατρο (δηλαδή στα τέλη του 16ου αιώνα), όπου τα έσοδα του θεάτρου συλλέγονταν σε ένα κουτί συνδεδεμένο με ένα μακρύ ραβδί, που περνούσε γύρω από το κοινό. [3][4] Ωστόσο, η πρώτη επιβεβαίωση είναι περίπου 200 χρόνια αργότερα, καθιστώντας αυτό πολύ απίθανο.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κινηματογραφική βιομηχανία ανησυχεί πάρα πολύ για αυτό. Λένε ότι το κέρδος είναι πιο σημαντικό για τα κινηματογραφικά στούντιο από το να κάνεις ταινίες ως μορφή τέχνης. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο κερδίζουν χρήματα οι διαφορετικοί τύποι ταινιών επηρεάζει τον τρόπο παραγωγής άλλων ταινιών. Εάν ένας συγκεκριμένος τύπος ταινίας έχει συχνά μεγάλο box office, τα στούντιο είναι πιο πιθανό να κάνουν αυτόν τον τύπο ταινίας. Ορισμένοι τύποι ταινιών κερδίζουν περισσότερα όταν κυκλοφορούν σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους. Τα στούντιο χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να σχεδιάσουν πότε θα κυκλοφορήσουν συγκεκριμένες ταινίες. Για παράδειγμα:

  • Οι ρομαντικές κωμωδίες τείνουν να έχουν υψηλότερο box office όταν κυκλοφορούν την Μέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
  • Οι οικογενειακές ταινίες αποδίδουν καλύτερα κοντά στις διακοπές των Χριστουγέννων και των Ευχαριστιών.
  • Οι ταινίες τρόμου ταιριάζουν καλύτερα στο Halloween.

Αναφορές box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που καταγράφουν τις εισπράξεις στο box-office, όπως είναι το BoxOffice, το Box Office Mojo, το The Numbers και το ShowBIZ Data. Αυτοί οι ιστότοποι παρέχουν πληροφορίες για το box office για εκατοντάδες ταινίες. Τα δεδομένα για παλαιότερες ταινίες είναι συχνά ελλιπή λόγω του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε η αναφορές στο box office, ειδικά στις ΗΠΑ και η διαθεσιμότητα πληροφοριών πριν από την εισαγωγή του Διαδικτύου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. box office, Merriam-Webster
  2. 2,0 2,1 box office Αρχειοθετήθηκε 2020-05-09 στο Wayback Machine. in the Online Etymology Dictionary, Douglas Harper, 2001
  3. 3,0 3,1 William and Mary Morris, Morris Dictionary of Word and Phrase Origins, HarperCollins, New York, 1977, 1988
  4. 4,0 4,1 Robert Hendrickson, Encyclopedia of Word and Phrase Origins, Facts on File, New York, 1997