Ζαν ντε Φλορέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Jean de Florette
ΣκηνοθεσίαΚλωντ Μπερί
ΠαραγωγήΑλέν Πουαρέ,
Πιέρ Γκρουνστάιν
ΣενάριοΚλωντ Μπερί,
Ζεράρ Μπραχ
Βασισμένο σεJean de Florette
ΠρωταγωνιστέςΙβ Μοντάν,
Ζεράρ Ντεπαρντιέ,
Ντανιέλ Οτέιγ
ΜουσικήΖαν Κλωντ Πετί
ΦωτογραφίαΜπρούνο Νούιτεν
ΜοντάζHervé de Luze
ΕνδυματολόγοςSylvie Gautrelet
ΔιανομήPathé Distribution και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 27/08/1986
Διάρκεια120 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία[1], Ιταλία και Ελβετία
ΓλώσσαΓαλλικά
ΈπεταιΗ Μανόν των Πηγών

Το Ζαν ντε Φλορέτ (γαλλικά: Jean de Florette) είναι μια πολυβραβευμένη γαλλική ταινία γυρισμένη το 1986 από τον Κλωντ Μπερί. Είναι η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος που έγραψε ο Μαρσέλ Πανιόλ το 1966.

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό της Προβηγκίας, στα νότια της Γαλλίας, λίγο μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Σεζάρ Σουμπεϊράν και ο ανιψιός του Ουγκολέν προσπαθούν απεγνωσμένα να αποκτήσουν ένα γειτονικό στην περιουσία τους αγρόκτημα, τον ιδιοκτήτη του οποίου έχουν σκοτώσει σε ένα ατύχημα. Προκειμένου να ρίξουν την αξία του χωραφιού σφραγίζουν την πηγή που παρέχει νερό στο αγρόκτημα. Ο Ζαν, ένας καμπούρης φοροεισπράκτορας, γιος της άλλοτε ερωμένης του Σεζάρ, Φλορέτ, κληρονομεί το αγρόκτημα. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του να καλλιεργήσει το χωράφι, μεταφέροντας νερό από μακρινές αποστάσεις και χρησιμοποιώντας τις γεωπονικές του γνώσεις οδηγείται τελικά μαζί με τη γυναίκα και την μικρή του κόρη Μανόν, στη φτώχεια και την απελπισία. Οι Σουμπεϊράν παρόλο που βλέπουν την δυστυχία του δεν του αποκαλύπτουν το μυστικό για τη σφραγισμένη πηγή. Ο Ζαν θα πεθάνει τελικά σε μια έκρηξη στην προσπάθεια του να βρει νερό για να ποτίσει τη γη του, αλλά η κόρη του θα ανακαλύψει το ένοχο μυστικό όταν βλέπει τους Σουμπεϊράν να ξεσφραγίζουν την πηγή που θα μπορούσε να έχει σώσει την οικογένεια της.

Στο φιλμ Η Μανόν των Πηγών που ακολούθησε εξιστορείται η εκδίκηση της Μανόν στο Σεζάρ.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νίκες

Υποψηφιότητες

Συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνέχεια του βιβλίου με τίτλο Η Μανόν των Πηγών, γυρίστηκε ταυτόχρονα με το Ζαν ντε Φλορέτ και προβλήθηκε λίγους μήνες αργότερα γνωρίζοντας παρόμοια επιτυχία.