Ιωάννα της Ναβάρρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Ιωάννα της Ναβάρρας

Ιωάννα της Ναβάρρας (1271 - 2 Απριλίου 1305) βασίλισσα της Γαλλίας (1284 - 1305) και διάδοχος του βασιλείου της Ναβάρρας, μοναδική κόρη του βασιλιά της Ναβάρρας Ερρίκου Α΄ του Παχύ και της Λευκής του Αρτουά.

Με τον θάνατο του πατέρα της, μόλις τριών ετών, έγινε βασίλισσα διάδοχος του στην Ναβάρρα υπό την κηδεμονία της μητέρας της. Διάφοροι τυχοδιώκτες ευγενείς εκμεταλλεύονταν την αδυναμία των δύο γυναικών, προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία. Τότε οι δύο γυναίκες κατέφυγαν στο Παρίσι, στην αυλή του βασιλιά Φιλίππου Γ΄, που τον Αύγουστο του 1284 πάντρεψε την μικρή Ιωάννα με τον διάδοχο Φίλιππο, που ανέβηκε την ίδια χρονιά στον Γαλλικό θρόνο ως Φίλιππος Δ΄.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Οι τρεις επιζήσαντες γιοί της διετέλεσαν όλοι βασιλείς της Γαλλίας (Λουδοβίκος Ι΄ της Γαλλίας, Φίλιππος Ε΄ της Γαλλίας, Κάρολος Δ΄ της Γαλλίας), ενώ η επιζήσασα κόρη της, Ισαβέλλα της Γαλλίας, διετέλεσε με τον γάμο της με τον Εδουάρδο Β΄ βασίλισσα της Αγγλίας.Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Joan I of Navarre της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).