Βεζίρης (σκάκι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
α6β6γ6δ6ε6ζ6
α5β5γ5δ5 μαύρος κύκλοςε5ζ5
α4β4γ4 μαύρος κύκλοςδ4 λευκός ανεστραμμένος πύργοςε4 μαύρος κύκλοςζ4
α3β3γ3δ3 μαύρος κύκλοςε3ζ3
α2β2γ2δ2ε2ζ2
α1β1γ1δ1ε1ζ1
Ο βεζίρης κινείται κατά ένα τετράγωνο οριζοντίως ή καθέτως.

Ο βεζίρης (wazir ή vizir)[1] είναι ανορθόδοξος πεσσός στο σκάκι που κινείται όπως ο πύργος, αλλά μόνο κατά ένα τετράγωνο και συνήθως σημειογραφείται με το σύμβολο W.[2]

Στο λήμμα αυτό, ο βεζίρης συμβολίζεται ως ανεστραμμένος πύργος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βεζίρης είναι πολύ παλιό σκακιστικό κομμάτι, καθώς εμφανίζεται σε ορισμένες πολύ πρώιμες παραλλαγές του παιχνιδιού, όπως το Σκάκι του Ταμερλάνου.[1] Ο στρατηγός στο Σιάνγκτσι κινείται όπως ο βεζίρης, αλλά έχει κάποιους πρόσθετους περιορισμούς που αφορούν το πώς και το πού μπορεί να κινηθεί ή να απειλήσει. Υπάρχει επίσης σε ορισμένες ιστορικές παραλλαγές του Σόγκι, όπως η μεγάλη έκδοσή του ως Ντάι σόγκι (15×15), με το όνομα μαινώμενος κάπρος (κινεζικά: 嗔猪).

Το όνομα βεζίρης (αραβικά: وزير) σε αρκετές Δυτικές και Νοτιοασιατικές γλώσσες σημαίνει "υπουργός", αλλά στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται εξ ίσου το βεζίρης. Βεζίρης είναι επίσης το αραβικό όνομα για το κομμάτι της βασίλισσας στο συμβατικό σκάκι.

Αξία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βεζίρης έχει λίγο μεγαλύτερη αξία από ένα πιόνι, καθώς από μόνος του δεν είναι πολύ ισχυρότερος από ένα πιόνι. Ως πρόσθετη ισχύ όμως για άλλα κομμάτια αξίζει περίπου όσο μισός ίππος (λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω αναλόγως με τη θέση). Παρά το γεγονός ότι το κομμάτι φερζ είναι λευκοτετράγωνο ή μαυροτετράγωνο, είναι στην πραγματικότητα πιο ισχυρό από τον βεζίρη στη φάση του ανοίγματος, λόγω της μεγαλύτερης κινητικότητας που έχει προς τα εμπρός.[2]

Φινάλε με βεζίρη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φινάλε πύργου εναντίον βεζίρη
Ισόπαλες θέσεις με φρούριο:
α4β4 λευκός πύργοςγ4 λευκός βασιλιάςδ4
α3 μαύρος βασιλιάςβ3γ3δ3
α2 μαύρος ανεστραμμένος πύργοςβ2γ2δ2
α1β1γ1δ1
Παίζουν τα μαύρα.
α4β4γ4 λευκός πύργοςδ4 λευκός βασιλιάς
α3β3 μαύρος βασιλιάςγ3δ3
α2β2 μαύρος ανεστραμμένος πύργοςγ2δ2
α1β1γ1δ1
Παίζουν τα μαύρα.

Ισχύουν γενικά:[2]

  • Τρεις βεζίρηδες και ένας βασιλιάς μπορούν να επιτύχουν ματ σε έναν μοναχικό βασιλιά, αλλά δεν είναι εύκολο.
  • Δύο βεζίρηδες και ένας βασιλιάς μπορούν να φέρουν σε κατάσταση πατ έναν μοναχικό βασιλιά, αλλά επίσης δεν είναι εύκολο.

Το φινάλε του πύργου εναντίον βεζίρη είναι νικηφόρο για τον πύργο, εκτός από δύο ισόπαλες θέσεις με φρούριο που κάνει ο βεζίρης. Το δίδυμο βεζίρης και φερζ δεν μπορούν να επιτύχουν ματ σε έναν μοναχικό βασιλιά, με εξαίρεση την περίπτωση που ο μοναχικός βασιλιάς είναι σημαντικά κοντά σε μια γωνία ιδίου χρώματος με αυτό του φερζ. Ο συνδυασμός του ίππου με βεζίρη, ο συνδυασμός της καμηλοπάρδαλης με βεζίρη, καθώς και εκείνος της καμήλας με βεζίρη, μπορούν με ορισμένες προϋποθέσεις να επιτύχουν ματ σε έναν μοναχικό βασιλιά. Το 4,29% των θέσεων με ίππο και βεζίρη εναντίον ενός μοναχικού βασιλιά είναι ισόπαλες με φρούριο.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Bodlaender, Hans· Monteiroat, Alberto. «Piececlopedia: Wazir». The Chess Variant Pages. Chess Variants Οrg. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2016. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Betza, Ralph. «The Wazir». The Chess Variant Pages. Chess Variants Οrg. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2016. 
  3. McCooey, Dave. «Endgame statistics with fantasy pieces». The Chess Variant Pages. Chess Variants Οrg. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2016.