Ανδρέας Κατσιγιάννης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανδρέας Κατσιγιάννης
Πληροφορίες
Γέννηση3  Οκτωβρίου 1976[1]
Αθήνα[2]
EίδοςΈντεχνο, Κινηματογραφική μουσική, θεατρική μουσική, παραδοσιακό τραγούδι
ΙδιότητεςΣυνθέτης, Μουσικός, Καθηγητής Β\θμιας εκπαίδευσης
Μουσικά όργαναΣαντούρι,Πιάνο,έγχορδα
Παρουσία1994 - σήμερα
Ιστότοπος
andreaskatsigiannis.gr

O Ανδρέας Κατσιγιάννης (3 Οκτωβρίου 1976 - ) είναι Έλληνας συνθέτης, μουσικός και καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Προέρχεται από οικογένεια που έχει άμεση σχέση με την ελληνική μουσική. Από πολύ μικρή ηλικία ανδρώνεται μουσικά σε ένα περιβάλλον που σχετίζεται με το ρεμπέτικο τραγούδι, τους έντεχνους δημιουργούς αλλά και τη βυζαντινή μουσική. Σε μικρή ηλικία αρχίζει να ασχολείται με τη μουσική. Ξεκινά ουσιαστικά την επαγγελματική του καριέρα παίζοντας σαντούρι στη δισκογραφία και σε παραστάσεις, ενώ παράλληλα σπουδάζει την τέχνη της βυζαντινής μουσικής, δίπλα στους κορυφαίους πρωτοψάλτες Μανώλη Χατζημάρκο και Μιχάλη Μελέτη, καθώς και ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Την περίοδο 1993-1997 βρίσκεται για σπουδές στη Θεσσαλονίκη, στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και ταυτόχρονα δραστηριοποιείται έντονα στη μουσική.

Σε ηλικία 20 χρονών αρχίζει να ζυμώνει την ιδέα της δημιουργίας μιας ορχήστρας που έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ελληνική μουσική. Έτσι λοιπόν, ιδρύει την ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ Νέας Ιωνία Μαγνησίας, με αρωγούς και συμπαραστάτες συνομήλικους φίλους μουσικούς από την πόλη της Νέας Ιωνίας και του Βόλου.

Με την ορχήστρα, αρχίζει μια πορεία έντονης δραστηριότητας με εκατοντάδες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και μ’ ένα σημαντικό εκδοτικό έργο που ξεπερνά τις 700 χιλιάδες αντιτύπων (17 CD).

Συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης συνεργάζεται ως σολίστας στο σαντούρι με κορυφαίες προσωπικότητες της ελληνικής και της διεθνούς μουσικής σκηνής, (Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Ελένη Καραΐνδρου, Σταυρός Ξαρχάκος, Ζουλφού Λιβανελί, Λορίνα Μακένιτ και πολλοί άλλοι), δημιουργώντας ένα σημαντικό δισκογραφικό έργο σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του σε εκατοντάδες συναυλίες ανά τον κόσμο.

Ξεχωριστή στιγμή-σταθμός αποτελεί η συνεργασία του, με τον Γιώργο Νταλάρα. Από τις αρχές του 2000 συνεργάζονται σε συναυλίες αλλά και δισκογραφικά κάνοντας μαζί πολλές φορές και τις επιμέλειες κάποιων εκδόσεων. Ο Γιώργος Νταλάρας από το 2003 είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος και παραγωγός όσον αφορά την εκδοτική δραστηριότητα της Ορχήστρας Εστουδιαντίνα.

Έχει συνεργαστεί με την πλειονότητα των τραγουδιστών από το χώρο του λαϊκού και του έντεχνου τραγουδιού όπως και από τον χώρο της παράδοσης. Αναφέρουμε ενδεικτικά, τους: Γιώργο Νταλάρα, Νάνα Μούσχουρη, Μαρία Φαραντούρη, Μανώλη Μητσιά, Χάρις Αλεξίου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Διονύση Σαββόπουλο, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Μπάμπη Τσέρτο, Μανώλη Λιδάκη, Δόμνα Σαμίου, Χρόνη Αηδονίδη κ.ά, αλλά και τους κορυφαίους Έλληνες δεξιοτέχνες Γιώργο Κόρο, Γιάννη Βασιλόπουλο, Βασίλη Σαλέα, επίσης με μουσικούς από τον χώρο της Μεσογείου, καθώς και με τραγουδιστές από τη νεότερη γενιά.

Το 2003 σε διοργάνωση που έκανε το υπουργείο πολιτισμού της Σουηδίας, συμμετείχε σε περιοδεία δέκα συναυλιών, συνοδευόμενος από τη συμφωνική ορχήστρα της Στοκχόλμης, παίζοντας διασκευές θεμάτων από την ελληνική παράδοση, δικές του συνθέσεις, αλλά και έργα Ελλήνων συνθετών για σαντούρι και ορχήστρα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης γίνετε ευρύτερα γνωστός μέσα από τις μουσικές του δημιουργίες για το ελληνικό θέατρο, την ελληνική τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Έχει επενδύσει μουσικά, πάνω από 15 ντοκιμαντέρ, σε σχέση με τη νεότερη ελληνική ιστορία καθώς και ντοκιμαντέρ κυρίως ξένης παραγωγής που σχετίζονται με την προστασία του πλανήτη και την οικολογία.

Στον χώρο του τραγουδιού έχει δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με τους στιχουργούς Λευτέρη Παπαδόπουλο, Ηλία Κατσούλη, Ισαάκ Σούση, Ελένη Γιαννατσούλια, Λίνα Δημοπούλου, Νίκο Μωραΐτη, Πόλυ Κυριάκου, Σταύρο Σταύρου κ.ά.

Έχει μελοποιήσει ποιητές όπως: Κ.Π. Καβάφη, Κώστα Βάρναλη, Γιάννη Ρίτσο, Γεώργιο Σουρή, Κωστή Παλαμά, Οδυσσέα Ελύτη και Κώστα Καρτελιά. Δύο ξεχωριστά έργα του, βασισμένα πάνω σε ποίηση είναι η «Εικόνα Αχειροποίητη», ποιήματα και κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (2013), και ο «Πολιορκημένος Χρόνος» ποιήματα του ποιητή Τίτου Πατρίκιου,που μελοποιείται για πρώτη φορά (2019).

Το 2012, κυκλοφορεί το album ,Ίμβρος- Τένεδος (ορχηστρικά και τραγούδια)με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα και του Τούρκου διανοούμενου και μουσικού Zulfu Livaneli, τραγουδώντας δύο συνθέσεις του, σε ποίηση του Ίμβριου ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, σε παραγωγή του ΙΔΙΣΜΕ και την υποστήριξη της UNESCO

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ξεκίνησε την συνεργασία του με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τη Μιμή Ντενίση, γράφοντας την μουσική για την παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη». Η μουσική της παράστασης κυκλοφόρησε και σε cd με τίτλο IΖMIR από την Sony Τουρκίας (2015), που μπήκε στο Νο 3 των Chart της έθνικ μουσικής, με τις συμμετοχές των: Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κώστα Μακεδόνα, Μπάμπη Τσέρτο, Σοφίας Μέρμηγκα και των Τούρκων τραγουδιστών Ayda Mosharaf και Mehmet Erdem.

Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το μουσικό του έργο ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, μουσική για το ντοκιμαντέρ σχετικά με την ιστορία του ακριτικού μας νησιού. Το 2016 κυκλοφορούν συνολικά 3 δίσκοι, Πες το για μένα, με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα, Της καρδιάς τα πάθη, με ερμηνευτή τον Μπάμπη Τσέρτο και το άλμπουμ Euphoria με ορχηστρική μουσική.

Το 2017 κυκλοφόρησε το μουσικό έργο με τίτλο 1906, που αναφέρεται στο ολοκαύτωμα της Αγχιάλου, με την συμμετοχή του ηθοποιού Νίκου Ξανθόπουλου όπου αφηγήθηκε αποσπάσματα από το προσωπικό ημερολόγιο του ποιητή Κώστα Βάρναλη, και με ερμηνευτές την Ελένη Βιτάλη, τον Μανώλη Μητσιά, τον Κώστα Μακεδόνα, τον Δημήτρη Μπάση και την παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάστηκε ζωντανά και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού τον Οκτώβριο του 2017.

Την ίδια χρονιά, στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσίασε μαζί με την Εστουδιαντίνα στο κατάμεστο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ένα πρόγραμμα μ΄αφορμή τα εικοσάχρονα γενέθλια της ορχήστρας, αφιερωμένο στην προσφυγιά και την μετανάστευση, με την συμμετοχή πολλών καλεσμένων.

Το 2018 κυκλοφόρησαν, μια σειρά με 10 ποιήματα του Κύπριου ποιητή Πόλη Κυριάκου, στην Κυπριακή διάλεκτο, με ερμηνεύτρια την Βασιλική Χατζηαδάμου και μια σειρά τραγουδιών σε ποίηση Κώστα Καρτελιά, με ερμηνευτή τον Μανώλη Λιδάκη.

Μουσικές του βρίσκονται σε δεκάδες δισκογραφικές συλλογές ανά τον κόσμο. Συνολικά έχει γράψει έως σήμερα, πάνω από 400 τραγούδια. Έχει συνθέσει πάνω από 200 ορχηστρικά θέματα που έχουν εκδοθεί σε συλλογές και στην προσωπική του δισκογραφία (19 albums).

Είναι καθηγητής στην β/μια εκπαίδευση, παντρεμένος με την Κωνσταντία Καραφέργια και πατέρας δύο κοριτσιών.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2008 στα πλαίσια της διεκδίκησης – και τελικά ανάληψης – των Μεσογειακών Αγώνων 2013, συνθέτει τον Ύμνο των Μεσογειακών Αγώνων, ο οποίος, μετά από ψηφοφορία όλων των μελών, αποφασίστηκε να αποτελεί το επίσημο μουσικό σήμα-ύμνο της διοργάνωσης.

Το Μάρτιο του 2009 ο πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής του απένειμε το οφίκιο του Άρχοντος Μαΐστρου του Θρόνου, σε αναγνώριση του πολιτιστικού του έργου και της προσφοράς του στον απόδημο Ελληνισμό, με αφορμή την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε για το ελληνικό τμήμα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Τον Απρίλιο του 2019 ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η ολομέλεια της Πρυτανείας, τον βράβευσαν σε ειδική τελετή στην αίθουσα του αμφιθεάτρου «Κορδάτος», ως πρεσβευτή του πολιτισμού διεθνώς.

Στις 29 Απριλίου 2020, στο 13ο φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, βραβεύτηκε με το βραβείο «Odysseus» το τραγούδι- προσευχή «ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» σε μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Πρόκειται για το τραγούδι που συνοδεύει την ενημέρωση της δημιουργίας, από το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, ενός άλμπουμ τραγουδιών που ονομάζεται «ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΕΣ» και αφιερώνεται προς τιμή του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, για την μεγάλη βοήθεια που προσφέρει στον κόσμο. Το τραγούδι που συνοδεύει την ενημέρωση αυτή, είναι μια προσευχή, είναι ο ποιητικός λόγος του Αγίου Ιωσήφ. Μια προσευχή που έρχεται από το Άγιο Όρος, ενώνοντας με όλο τον κόσμο,τον ποιητή Α. Φωτεινό που έκανε την επιλογή και την απόδοση του ποιήματος, τον Τζόναθαν Τζάκσον από τις ΗΠΑ, που το ερμηνεύει και τον συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη από την Ελλάδα.

Η ιδέα της δημιουργίας του άλμπουμ αυτού ξεκίνησε από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής η μουσική και η εντυπωσιακή εικόνα του προκάλεσαν το ενδιαφέρον μεγάλων καλλιτεχνών οι οποίοι σε συμφωνία με το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός προχώρησαν στην δημιουργία του άλμπουμ. Συμβολίζει την ενότητα και την ανάγκη που έχουμε όλοι οι άνθρωποι, μέσα σε κάθε επώδυνη δοκιμασία για την ανθρωπότητα, να προσευχηθούμε στο Θεό.

Εδώ η επίσημη ανακοίνωση:

http://www.londongreekfilmfestival.com/

http://www.londongreekfilmfestival.com/odysseusawards2020.htm

Προσωπική Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΤΙΤΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΤΟΣ
1.ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ MUSIC BOX INTERNATIONAL 2002
2.ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΚΠΟΛ /UNIVERSAL 2007
3.10+ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ & ΕΙΚΟΝΑ (2 CD) Περιοδικό «WISH» 2007
4.ΦΟΝ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΟΜΗ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΗ (μουσική για το παραμύθι) Εκδόσεις «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ» 2009
5.ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ (μουσική για το παραμύθι) Εκδόσεις «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ» 2010
6.Η ΧΙΟΝΑΤΗ & ΟΙ 7 ΝΑΝΟΙ (μουσική για το παραμύθι) Εκδόσεις «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ» 2011
7.ΙΜΒΡΟΣ-ΤΕΝΕΔΟΣ, ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ & ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών 2012
8.ΕΙΚΟΝΑ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ

ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

MINOS – EMI 2013
9.ΟΙ ΦΩΝΕΣ Σ΄ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ OGDOO MUSIC GROUP 2014
10.ΣΜΥΡΝΗ – IZMIR SONY MUSIC 2014-15
11.ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών 2015
12.ΕUPHORIA

ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ZAGORIN 2016
13.THΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΑ ΠΑΘΗ

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΕΡΤΟ

ZEFXIS MUSIC 2016

2016

14.ΠΕΣΤΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ

SONY MUSIC /SPIDER MUSIC 2016
15.1906

ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΧΙΑΛΙΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 2017
16. ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΑΔΑΜΟΥ

ΚΥΠΡΟΣ

2017

17. ‘’MΙΚΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ’’

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΛΙΔΑΚΗ 

MLK 2018
18 ‘’ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ’’

ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝA ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΤΙΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, 

ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ, ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΟΣΙΟΣ.

OGDOO MUSIC GROUP 2019
19.’’KI ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ….ΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η μουσική και τραγούδια για την θεατρική παράστασης της Μιμής Ντενίση.

Τραγουδούν:Μελίνα Ασλανίδου,Σοφία Μέρμηγκα,Αντιγόνη Ψυχράμη.

WALNUT ENTERTAINMENT 2019

Συμμετοχές:

ΤΙΤΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΤΟΣ
1.GREEK BLUE EROS MUSIC 2005
2.ΑΞΙΟΣ ΛΟΓΟΣ – ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ «ΣΠΑΕΙ ΤΟ ΡΟΔΙ» UNIVERSAL 2006
3.FROM ATHENS TO BEIJING UNIVERSAL 2008
4.THE SPIRIT OF THE GREEK SEAS UNIVERSAL 2008
5.THE SPIRIT OF THE GREEK MOUNTAINS UNIVERSAL 2008
6.THE SPIRIT OF THE GREEK RIVERS UNIVERSAL 2009
7.MEDITERRANEAN VOICES UNIVERSAL 2009
8.ΓΙ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΟΙ ΦΙΛΟΙ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ) LEGENT 2009
9.ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΤΥΧΗ (ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ) LEGENT 2010
10.ΑΞΙΟΣ ΛΟΓΟΣ – ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ «ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ» MINOS – EMI 2011
11.ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΕΙΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ) ΟGDOO MUSIC GROUP 2017

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.ogdoo.gr/diskografia/diskoi-pou-den-ksexasa/i-estoydiantina-neas-ionias-paroysiazei. Ανακτήθηκε στις 15  Νοεμβρίου 2020.
  2. www.protasismusic.gr/el/artist/5. Ανακτήθηκε στις 15  Νοεμβρίου 2020.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οδηγός Ελληνικής Δισκογραφίας, του Πέτρου Δραγουμάνου
  • Επίσημη ιστοσελίδα του Ανδρέα Κατσιγιάννη
  • Επίσημη ιστοσελίδα: https://www.andreaskatsigiannis.gr/