Μπάμπης Τσέρτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπάμπης Τσέρτος
Γέννηση27 Οκτωβρίου 1956 (1956-10-27) (67 ετών)
Τρόπαια Αρκαδίας
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδιστής
Εν ενεργεία1980–σήμερα
ΑδέλφιαΝάντια Καραγιάννη
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςλαϊκό τραγούδι και ρεμπέτικο
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

Ο Μπάμπης Τσέρτος (Τρόπαια Αρκαδίας, 27 Οκτωβρίου 1956) είναι Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής και μουσικός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπάμπης Τσέρτος γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1956 στα Τρόπαια Αρκαδίας. Είναι αδελφός της τραγουδίστριας Νάντιας Καραγιάννη. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και έπαιζε μαντολίνο. Στα παιδικά του χρόνια, στα Τρόπαια, τραγουδούσε και έψελνε. Σε ηλικία 17 ετών εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και το 1974 εισήχθη στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ως φοιτητής, έζησε την «αναβίωση» του ρεμπέτικου, έμαθε μπουζούκι και συμμετείχε στο συγκρότημα του Πανεπιστημίου, τραγουδώντας έντεχνα, λαϊκά, ρεμπέτικα και δημοτικά τραγούδια. Δεν είχε σκοπό να γίνει επαγγελματίας, παρ' όλο που η αδελφή του τραγουδούσε ήδη από το 1975.

Το 1982 όμως, όταν άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα ρεμπετάδικα, ο Μπάμπης Τσέρτος άρχισε να δουλεύει επαγγελματικά στην ταβέρνα «Οι φίλοι», στην Κυψέλη.Το 1983 άνοιξε το «Μπαλκόνι» στο Κιάτο Κορινθίας με μεγάλη επιτυχία. Το 1984-1985 δούλεψε με τον Μπάμπη Γκολέ. Μετά πήγε φαντάρος μεγάλος σε ηλικία, εξ αναβολής. Γυρίζοντας απ' τον στρατό, δούλεψε πάλι με τον Γκολέ[1].

Συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τότε έχει συνεργαστεί με μεγάλους ρεμπέτες όπως η Σωτηρία Μπέλλου, ο Τάκης Μπίνης, η Άννα Χρυσάφη, η Καίτη Γκρέυ, ο Κώστας Καπλάνης, ο Θόδωρος Πολυκανδριώτης, ο Κούλης Σκαρπέλης, ο Χοντρονάκος, αλλά και με νεότερους όπως ο Μπάμπης Γκολές, ο Γιώργος Ξηντάρης, ο Στέλιος Βαμβακάρης, η Μαριώ, ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, η Κ.Σκορδαλάκη, η Χρ.Χριστοπούλου, η Ντένια Κουρούση, η Αφεντούλα Ραζέλη κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με ερμηνευτές του λαϊκού τραγουδιού, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία , ο Μανώλης Μητσιάς, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λάκης Χαλκιάς, η Ελένη Βιτάλη,ο Δ. Κοντογιάννης, ο Παντελής Θαλασσινός, η Νάντια Καραγιάννη, ο Κ. Μακεδόνας, ο Δ.Μπάσης, η Γ.Νέγκα, η Ειρήνη Τουμπάκη, η Φ. Βελεσιώτου, ο Χρόνης Αηδονίδης, η Σωτηρία Λεονάρδου, ο Ν.Δημητράτος , η Γιούλη Τσίρου, η Κ.Χατζηχριστοδούλου, ο Μ.Βιολάρης κ.α.

Συνεργάστηκε επίσης με την Μαντολινάτα Εξαρχείων «Διονύσιος Λαυράγκας», με την οποία έχει δώσει σειρά συναυλιών σε πολλά θέατρα αλλά και στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με σπουδαίους λυρικούς καλλιτέχνες. Αποκορύφωμα της συνεργασίας αυτής ήταν η συμμετοχή του στον δίσκο «Διαδρομές», σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Φώντα Λάδη, που αναφέρεται στις γειτονιές της Αθήνας και είναι ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία της Μαντολινάτας στη Λυρική Σκηνή. Συνεργάστηκε σε συναυλίες και στη δισκογραφία με το συγκρότημα του Βόλου « Ιωνία». Έχει 13 προσωπικούς δίσκους και δεκάδες συμμετοχές!

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2002 πήρε το βραβείο καλύτερου τραγουδιστή του ρεμπέτικου από τα «Κορφιάτικα Βραβεία» και το 2003 το βραβείο καλύτερου παραδοσιακού δίσκου με το «Ανάγλυφα μιας τέχνης ταπεινής», στα Βραβεία «Αρίων».

Από το 2000 συνεργάζεται με την ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας παρουσιάζοντας τον μεγάλο μουσικό πλούτο της Σμυρνέικης παράδοσης. Συμμετείχε επίσης στο δίσκο της Εστουδιαντίνας "Smyrne" που κυκλοφόρησε το 2003 σε παραγωγή του Γιώργου Νταλάρα με τη συμμετοχή πολλών σπουδαίων ερμηνευτών, κατακτώντας το βραβείο καλύτερου παραδοσιακού δίσκου στα Βραβεία «Αρίων». Η συνεργασία με τον Μπάμπη Γκολέ και η συνάντηση με τον Αριστείδη Μόσχο , ήταν καθοριστικές στην πορεία και την εξέλιξή του. Επίσης σταθμός στην καριέρα του ήταν η συνάντηση του με το έργο του Μ. Σουγιούλ και με το λεγόμενο Ελαφρό τραγούδι!

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπάμπης Τσέρτος έχει 14 προσωπικούς δίσκους: «Άτιμη τύχη», «Ερωτοπουλείον-διπλός», «Τα νιάτα τα μπερμπάντικα», «Το μερακλήδικο πουλί», «Της λυγερής απέναντι», «Ανάγλυφα μιας τέχνης ταπεινής», «Το μονοπάτι», «Ο Μπάμπης Τσέρτος τραγουδά Μιχάλη Σουγιούλ» (διπλός), «Στου παραδείσου το βυθό», «Βασίλης Τσιτσάνης: Τρία Έργα Επτά τραγούδια», «Της καρδιάς τα πάθη», «Ως αρχαίος άνεμος», «Η ποίηση και οι λαϊκοί δημιουργοί», «Στα μονοπάτια της παράδοσης», καθώς επίσης και δεκάδες συμμετοχές. Μέσα στο 2021 θα κυκλοφορήσουν άλλοι τρείς: «Αφιέρωμα στον Γ. Κάβουρα», «Αφιέρωμα στον Μ.Σουγιούλ» και «Τραγούδια του Ν. Βοστάνη».

Έχει τραγουδήσει σε επανεκτελέσεις πολλά τραγούδια μεγάλων συνθετών του έντεχνου λαϊκού, του ρεμπέτικου, του ελαφρού και της νεότερης εποχής. Σε πρώτες εκτελέσεις έχει τραγουδήσει τραγούδια των: Νικολόπουλου, Κατσιγιάννη, Μαυρουδή, Βοστάνη, Βαγιόπουλου, Σπανού, Μουζακίτη, Καπλάνη, Ζουγανέλη, Καραγιάννη και πολλών νεότερων. Επίσης έχει τραγουδήσει ανέκδοτα παραδοσιακά τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δίφωνο, τεύχος 1, σελ. 74-75, Οκτώβριος 1995

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οδηγός Ελληνικής Δισκογραφίας, του Πέτρου Δραγουμάνου
  • Επίσημη ιστοσελίδα του Μπάμπη Τσέρτου