Αμαλρίκ Β΄ της Ιερουσαλήμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Αμαλρίκ ή Αμαλάριχος Β΄ των Ιεροσολύμων ή Αμαλρίκ Α΄ της Κύπρου ή Αμαλρίκ των Λουζινιάν ή Αμορί - Amaury (1145 - 1 Απριλίου 1205) ήταν βασιλιάς της Κύπρου (1194-1205) και βασιλιάς της Ιερουσαλήμ (1197-1205) και ένας από τους μεγαλύτερους αδελφούς του βασιλιά της Ιερουσαλήμ και της Κύπρου Γκυ των Λουζινιάν. Γιος του Ούγου Η΄ των Λουζινιάν που είχε εκστρατεύσει στους Αγίους Τόπους την δεκαετία του 1160. Αφού εκδιώχθηκε από τον κυρίαρχό του στην Ακουιτανία Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο αυτός και τα αδέλφια του λόγω του φόνου του Πατρίκιου του Σάλσμπουρι, έφτασε στην Παλαιστίνη (1174).

Παντρεύτηκε την Εσσίβα, κόρη του Βαλδουίνου των Ιμπελίν, και τέθηκε στην υπηρεσία της Αγνής του Κουρτεναί, μητέρας του βασιλιά των Ιεροσολύμων Βαλδουίνου Δ΄. Μερικοί λένε ότι ήταν εραστής της, ιδέα που δεν ευσταθεί. Διορίστηκε τον Απρίλιο του 1179 Κοντόσταυλος των Ιεροσολύμων. Ο αδελφός του, Γκυ, παντρεύτηκε την χήρα αδελφή του βασιλιά Σιβύλλα της Ιερουσαλήμ, αποκτώντας δικαιώματα προκειμένου να γίνει βασιλιάς της Ιερουσαλήμ.

Ήταν ένας από τους συλληφθέντες από τον Σαλαντίν μαζί με τον αδελφό του Γκυ μετά από την καταστροφική μάχη του Χαττίν (1187). Διαδέχθηκε τον άτεκνο αδελφό του Γκυ σαν βασιλιάς της Κύπρου (1194). Μετά τον θάνατο της Εσσίβα, παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την Ισαβέλλα, κόρη του Αμαλρίκ Α΄ της Ιερουσαλήμ, από τον δεύτερο γάμο του με την Μαρία Κομνηνή της Ιερουσαλήμ, και εξασφάλισε τον τίτλο του βασιλιά των Ιεροσολύμων. Η Ισαβέλλα ήταν ήδη χήρα δύο φορές με τον Κονράδο τον Μομφερατικό, μεγάλο αντίπαλο του αδελφού του Γκυ, που δολοφονήθηκε μετά την στέψη του (1192), και τον Ερρίκο της Καμπανίας, που πέθανε σε ατύχημα (1197). Στέφθηκε βασιλιάς στην Άκρα (1198), και έκανε πενταετή ειρήνη με τους μουσουλμάνους, εκμεταλλευόμενος τις διαμάχες διαδοχής μεταξύ των γιων και των αδελφών του Σαλαντίν. Η ειρήνη παραβιάστηκε πολλές φορές με αμοιβαίες επιδρομές, αλλά το 1204 ανανεώθηκε για έξι χρόνια.

Πέθανε από δυσεντερία (κατά μερικούς δηλητηριάστηκε) και τον διαδέχθηκε στην Κύπρο ο γιος του Ούγος Α΄.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Amalric II of Jerusalem της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).