Το Πτώμα στη Βιβλιοθήκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Πτώμα στη Βιβλιοθήκη
ΣυγγραφέαςΑγκάθα Κρίστι
ΤίτλοςThe Body in the Library
Um Cadáver na Biblioteca[1]
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1942
Μορφήμυθιστόρημα
ΣειράΜις Μαρπλ
ΧαρακτήρεςΜις Μαρπλ
LC ClassOL471610W[2]
LΤ ID28612
Πρώτη έκδοσηDodd, Mead & Co.
ΠροηγούμενοN or M?
ΕπόμενοFive Little Pigs

Το Πτώμα στη Βιβλιοθήκη, (πρωτότυπος τίτλος: Τhe body in the Library είναι μυθιστόρημα αστυνομικής λογοτεχνίας της Αγκάθα Κρίστι που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ από τον εκδοτικό οίκο "Dodd, Mead and Company" (Ντοντ Mηντ εντ Κόμπανυ) τον Φεβρουάριο του 1942 [3] και στο Ηνωμένο Βασίλειο από το "Collins Crime Club" (Κόλινς Κράιμ Κλαμπ) τον Μάιο του ίδιου έτους.[4]

Το μυθιστόρημα εντάσσεται στον κύκλο της Μις Μαρπλ.

Στην Ελλάδα, πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Λυχνάρι» το 2009[5] και από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» το 2018.[6]

Περίληψη υπόθεσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καμαριέρα στο Γκάσινγκτον Χολ ξυπνά την κυρία Μπέιντρυ λέγοντας: «Υπάρχει ένα πτώμα στη βιβλιοθήκη!» Στη συνέχεια, η Ντόλυ Μπέιντρυ ξυπνά τον σύζυγό της, συνταγματάρχη Άρθουρ Μπέιντρυ, για να κατέβει. Αυτός βρίσκει το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας στο χαλί του τζακιού στη βιβλιοθήκη, με βαρύ μακιγιάζ, πλατινέ ξανθά μαλλιά και ένα ασημί φόρεμα. Ο συνταγματάρχης καλεί την αστυνομία και η κυρία Μπέιντρυ καλεί την παλιά της φίλη, τη δεσποινίδα Μαρπλ. Οι ερευνητές της αστυνομίας περιλαμβάνουν τον συνταγματάρχη Mέλτσιτκαι τον επιθεωρητή Σλακ.

Προσπαθώντας να αναγνωρίσει αυτή τη νεκρή νεαρή γυναίκα, ο Μέλσιτ κατευθύνεται στο κοντινό εξοχικό σπίτι του Μπέιζλ Μπλέικ, αλλά η φίλη τού Μπλέικ, Ντάινα Λη, με πλατινέ ξανθά μαλλιά, είναι θυμωμένη και φτάνει στο σπίτι, ενόσω ο Μέλτσιτ παίρνει συνέντευξη από τον Μπλέικ. Η αυτοψία του Δρ Χέιντοκ αποκαλύπτει, ότι η νεαρή γυναίκα, που ήταν υγιής, αλλά όχι ενήλικη, πέθανε μεταξύ 10 το βράδυ και 12 τα μεσάνυχτα το προηγούμενο βράδυ, είχε ναρκωθεί και στη συνέχεια στραγγαλιστεί, χωρίς να έχει κακοποιηθεί. Η δεσποινίς Μαρπλ παρατηρεί, ότι η εμφάνιση αυτού του κοριτσιού δεν είναι σωστή, από τα δαγκωμένα νύχια της μέχρι το παλιό της φόρεμα. Μοιράζεται αυτές τις παρατηρήσεις με την Ντόλι.

Ο επισκέπτης του ξενοδοχείου Κόνγουεϋ Τζέφερσον αναφέρει, ότι αγνοείται η Ρούμπυ Κην, μια 18χρονη χορεύτρια στο ξενοδοχείο Mατζέστικ στο Ντέινμαθ. Η Tζέζι Τέρνερ, υπάλληλος στο ξενοδοχείο, αναγνωρίζει το πτώμα της εξαδέλφης της Ρούμπυ. Οι καλεσμένοι είδαν τη Ρούμπυ μέχρι τις 11 μ.μ. να χορεύει με τον Τζορτζ Μπάρτλετ, αλλά η Ρούμπυ δεν εμφανίστηκε στην επίδειξη χορού της τα μεσάνυχτα. Ο Κόνγουεϋ λέει στην αστυνομία, ότι είχε τροποποιήσει τη διαθήκη του υπέρ της ευνοούμενής του Ρούμπυ, μέχρι να την υιοθετήσει νόμιμα.

Η Ντόλυ και η δεσποινίς Μαρπλ μετακομίζουν στο Mατζέστικ, για να ερευνήσουν περαιτέρω. Ο Κόνγουεϋ καλεί τον σερ Χένρυ Κλίδερινγκ να συμμετάσχει στην έρευνα. Ο Σερ Χένρι βλέπει τη δεσποινίδα Μαρπλ στο ξενοδοχείο και με τη σειρά του την προσκαλεί να ερευνήσει.

Ο Κόνγουεϊ έκανε μεγάλους οικονομικές παροχές για τα παιδιά του, την εποχή που παντρεύτηκε το καθένα. Στη συνέχεια η γυναίκα του, ο γιος και η κόρη του σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα. Αυτό έγινε οκτώ χρόνια νωρίτερα. Οι τρεις θλιμμένοι επιζώντες, ο γαμπρός Μαρκ, η νύφη του Αδελαΐδα και ο Κόνγουεϊ, ζούσαν μαζί. Έπαιζαν μπριτζ εκείνο το βράδυ με την Τζόζι. Η αστυνομία αρχικά αποκλείει τον γαμπρό και τη νύφη, πιστεύοντας ότι ο καθένας είναι καλά τακτοποιημένος οικονομικά. Αλλά και οι δύο έχουν έλλειψη χρημάτων, όπως αποκαλύπτει η έρευνα του Σλακ και η συνομιλία της Aδελαΐδας με την Ντόλυ.

Το καμένο αυτοκίνητο του Μπάρτλετ βρίσκεται με ένα απανθρακωμένο πτώμα μέσα. Από ένα παπούτσι και ένα κουμπί, το πτώμα αναγνωρίζεται ως αυτό της 16χρονης προσκόπου Πάμελας Ρηβς, η οποία αγνοείτο από τους γονείς της από το προηγούμενο βράδυ.

Η αστυνομία ζητά από τη δεσποινίδα Μαρπλ να πάρει συνέντευξη από τις άλλες προσκόπους στην εκδήλωση των Οδηγών και ζητά από τον Σερ Χένρυ να ανακρίνει τον υπηρέτη τού Κόνγουεϋ, Έντουαρντς. Η δεσποινίς Μαρπλ μαθαίνει από τη φίλη της Πάμελας, Φλόρενς, ότι η Πάμελα είχε προσεγγιστεί από έναν παραγωγό ταινιών, ο οποίος την εξέτασε αν κάνει για ηθοποιός, σε ένα δοκιμαστικό εκείνο το βράδυ, γι' αυτό δεν πήγε κατευθείαν σπίτι της. Ο Έντουαρντς αναφέρει, ότι είδε μία φωτογραφία τού Μπέιζλ Μπλέικ να πέφτει από την τσάντα της Ρούμπυ, ενώ ήταν με τον Κόνγουεϋ, η οποία δείχνει ως ένοχο τον παραγωγό ταινιών Μπλέικ. Ο Σλακ είχε ήδη βρει το χαλί του τζακιού από το σπίτι του Μπλέικ πεταμένο στα σκουπίδια.

Η δεσποινίς Μαρπλ γνωρίζει ποιος είναι ο δολοφόνος και αναζητά αποδείξεις για το συμπέρασμά της. Επισκέπτεται την Ντάινα Λη. Ο Μπέιζλ επιστρέφει σπίτι και αποκαλύπτει, πώς βρήκε το πτώμα στο χαλί του τζακιού γύρω στα μεσάνυχτα, όταν επέστρεψε στο σπίτι μάλλον μεθυσμένος μετά από ένα πάρτι. Μετέφερε το πτώμα στο σπίτι του Μπέιντρυ, καθώς δεν τον συμπαθούσε. Δεν σκότωσε το κορίτσι. Η αστυνομία τον συλλαμβάνει.

Πίσω στο ξενοδοχείο, η δεσποινίς Μαρπλ ζητά από τους Μπέιντρυς να βρουν ένα αρχείο γάμου στο Σομερσετ Χάουζ. Ζητά από τον Σερ Χένρυ να πλησιάσει τον Κόνγουεϋ. συμφωνεί να πει στον Μαρκ και την Άντελεϊντ, ότι θα αλλάξει τη διαθήκη του την επόμενη ημέρα, αφήνοντας τα χρήματά του σε έναν ξενώνα στο Λονδίνο. Ο Σερ Χένρυ ειδοποιεί την αστυνομία και δείχνει το αρχείο γάμου για τον Mαρκ και την Τζόζι. Στις 3 τα ξημερώματα, ένας εισβολέας, η Τζόζι Τέρνερ, μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα του Κόνγουεϋ και πιάνεται στα πράσα από την αστυνομία, προτού προλάβει να βλάψει τον Κόνγουεϊ με τη σύριγγα γεμάτη με διγοξίνη.

Η δεσποινίς Μαρπλ εξηγεί τη υπόθεση της στον Κόνγουεϋ και στην αστυνομία. Το σώμα στη βιβλιοθήκη ήταν η Πάμελα Ρηβς, ντυμένη για να μοιάζει λίγο πολύ στη Ρούμπυ, με τα δαγκωμένα νύχια της να μην την δείχνουν έφηβη. Η Ρούμπυ ήταν αυτή που κάηκε στο αυτοκίνητο. Έτσι τα άλλοθι στο ξενοδοχείο ήταν άχρηστα. Η δεσποινίς Μαρπλ δεν πίστεψε την αναγνώριση του πτώματος που έκανε η Τζόζι («οι άνθρωποι έχουν υπερβολική εμπιστοσύνη γι' αυτόν τον κακό κόσμο») και ένιωσε, ότι το σχέδιό της είχε πάει στραβά.

Υποψιαζόταν ότι ο Μαρκ και η Τζόζι ήταν παντρεμένοι. Εκτός από το ότι ήθελαν από πριν τον Κόνγουεϋ νεκρό, μόλις έμαθαν ότι ο Κόνγουεϋ σχεδίαζε να υιοθετήσει τη Ρούμπυ, έκαναν το σχέδιο διπλού φόνου. Ο Μαρκ παρέσυρε την Πάμελα στο ξενοδοχείο για το πλασματικό δοκιμαστικό ηθοποιίας. Η Τζόζι την έντυσε, της έβαψε τα μαλλιά πλατινέ ξανθιά και την έκανε να μοιάζει με τη Ρούμπυ και μετά τη νάρκωσε. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπριτζ, ο Μαρκ έκανε ένα διάλειμμα, πηγαίνοντας το σώμα της Πάμελα στο χαλί τού τζακιού τού Μπλέικ, όπου την στραγγάλισε με τη ζώνη της. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όταν η Ρούμπυ ανέβηκε να αλλάξει για τον χορό της έκθεσης, η Τζόζι την ακολούθησε και τη σκότωσε με ένεση ή χτύπημα. Μετά τον μεταμεσονύχτιο χορό, πήρε τη Ρούμπυ, ντυμένη με τα ρούχα της Πάμελα, με το αυτοκίνητο του Μπάρτλετ στο λατομείο, όπου έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής ανάκρισης, ο Μαρκ σπάει και ομολογεί όλες τις λεπτομέρειες.

Η Άντελαϊντ λέει, ότι συμφώνησε να παντρευτεί τον επί χρόνια μνηστήρα της Χιούγκο, κάτι που ευχαριστεί τον Κόνγουεϋ. Η νέα του διαθήκη δίνει μετρητά στην Άντελαϊντ και αφήνει τα υπόλοιπα στον γιο της Πέτρο.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mις Μαρπλ: κάτοικος του χωριού Σαιντ Μέιρυ Μηντ που έχει μεγάλη εμπειρία στην εξιχνίαση δολοφονιών.
  • Συνταγματάρχης Mέλτσιτ: αρχιφύλακας του Ράντφορντσιρ, όπου βρίσκεται το πρώτο πτώμα.
  • Ντόλυ Μπέιντυ: σύζυγος του συνταγματάρχη, φίλη της γειτόνισσας του χωριού της, δεσποινίς Μαρπλ.
  • Συνταγματάρχης Άρθουρ Μπέιντρυ: συνταξιούχος στρατιωτικός, σύζυγος της Ντόλυ και ιδιοκτήτης μεγάλων εκτάσεων.
  • Επιθεωρητής Σλακ: ερευνά υπόπτους για τις δύο δολοφονίες και κάνει μία σύλληψη. Παρά το επίθετό του (slack = χαλαρός), είναι σχολαστικός στη δουλειά του.
  • Δρ Χέυντοκ: γιατρός που κάνει τη νεκροψία στο πρώτο σώμα, που βρέθηκε στη βιβλιοθήκη του Μπέιντρυ.
  • Κόνγουεϋ Τζέφερσον: πλούσιος άνδρας που μένει στο ξενοδοχείο Mατζέστικ (majestick = μεγαλοπρεπές) με τον γαμπρό, τη νύφη και τον γιο της από άλλο γάμο. Ο κος Τζέφερσον είχε χάσει τα πόδια του σε αεροπορικό δυστύχημα, το ίδιο δυστύχημα στο οποίο έχασε τη σύζυγό του Μάργκαρετ, τον γιο του Φρανκ και την κόρη του Ρόζαμουντ μερικά χρόνια νωρίτερα. Είναι παλιός φίλος των Μπέιντρυ.
  • Mαρκ Γκασκλ: Ο χήρος της Ρόζαμουντ Τζέφερσον. Είναι ένας γλυκομίλητος και όμορφος άνδρας, τζογαδόρος στην προσωπικότητα. Ζει με τον πεθερό του στην κοινή θλίψη μετά το αεροπορικό δυστύχημα, αλλά ποτέ δεν άρεσε πολύ στον πεθερό του η επιλογή της κόρης του.
  • Άντελεϊντ σύζ. Τζέφερσον: η χήρα του Φρανκ Τζέφερσον. Έχει έναν γιο, τον Πήτερ Κάρμοντυ, ο οποίος είναι 9 ετών. Η Πήτερ γεννήθηκε μετά τον θάνατο του πρώτου της συζύγου, Μάικ Κάρμοντυ. Είναι καλή μητέρα και αξιόπιστη γυναίκα.
  • Έντουαρντς: υπηρέτης του Κόνγουεϋ Τζέφερσον. Συμφωνεί να μιλήσει με τον Κλίθερινγκ, ο οποίος θα πει μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες στην αστυνομία.
  • Ρούμπυ Κην: μια χορεύτρια που χρησιμοποιεί αυτό το καλλιτεχνικό όνομα, γεννημένη Ρόζυ Λεγκ. Ο κος Κόνγουεϋ Τζέφερσον γοητεύεται από τη λάμψη της, φτάνοντας στο σημείο να λέει ότι θα την υιοθετήσει και θα την κάνει κληρονόμο του μόλις αλλάξει τη διαθήκη του. Αυτή μεγάλωσε φτωχή και η εξωτερική της εμφάνιση έμοιαζε με της κόρης του Ρόζαμουντ. Δεν έμοιαζε με τη Ρόζαμουντ ως προσωπικότητα, καθώς η Ρούμπι κυνηγούσε πλούσιους.
  • Τζόζι Τέρνερ: Η εξαδέλφη τής Ρούμπυ, η οποία της ζήτησε να έρθει στο ξενοδοχείο για να την αντικαταστήσει, όσο ο αστράγαλός της θα φτιάχνει, αφού έπαθε διάστρεμμα. Είναι οξυδερκής, πρακτική και θέλει χρήματα.
  • Ρέυμοντ Σταρ: γεννημένος Tόμας-Ράμον Σταρ. Εργάζεται ως επαγγελματίας του τένις και χορευτής στο ξενοδοχείο Mατζέστικ. Έχει ελπίδες να προσελκύσει την Άντελεϊντ, μόλις αυτή είναι έτοιμη να σκεφτεί να ξαναπαντρευτεί. Χάνει ευγενικά.
  • Σερ Χένρι Κλίθερινγκ: συνταξιούχος επικεφαλής της Scotland Yard και φίλος της Miss Marple. Καλείται να βοηθήσει στην έρευνα από τον φίλο του Κόνγουεϊ Τζέφερσον.
  • Επιθεωρητής Χάρπερ: από την αστυνομία του Γκλένσιρ, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο. Συμμετέχει στην έρευνα.
  • Μπέιζιλ Μπλέικ: νεαρός άνδρας που μετακόμισε πρόσφατα σε ένα εξοχικό σπίτι λίγο έξω από το Σαιντ Μέιρυ Μηντ, και απολαμβάνει να περιφρονεί την παλαιότερη γενιά. Εργάζεται σε ένα κινηματογραφικό στούντιο περίπου 30 μίλια μακριά και εμφανίζεται στο σπίτι κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Η δεσποινίς Μαρπλ γνωρίζει την προηγούμενη ζωή του στις ΠΑΕ (Προφυλάξεις Αεροπορικών Επιδρομών), όπου έσωσε ζωές σε ένα φλεγόμενο κτίριο, τραυματιζόμενος στη διαδικασία. Αυτή είναι η μόνη νύξη για τον συνεχιζόμενο πόλεμο.
  • Ντάινα Λη: γυναίκα με πλατινέ ξανθά μαλλιά, που εμφανίζεται στο σπίτι του Μπλέικ. Είναι παντρεμένοι, αλλά δεν το λένε σε κανέναν στο χωριό.
  • Τζορτζ Μπάρτλετ: ο τελευταίος που χόρεψε με τη Ρούμπυ. Έχει ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο στον ανοιχτό χώρο του ξενοδοχείου, το οποίο έχει κλαπεί και αγνοείται το πρωί μετά τη δολοφονία της Ρούμπυ. Είναι ένας ντροπαλός άνδρας.
  • Πάμελα Ρηβς: Τοπικό κορίτσι, 16 ετών και πρόσκοπος. Παρακολούθησε μια εκδήλωση των Οδηγών τη νύχτα, που δολοφονήθηκε η Ρούμπυ. Οι γονείς της δήλωσαν την εξαφάνισή της στην αστυνομία στις 21.00, ώρες μετά που θα έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι της. Την επόμενη ημέρα είναι το πτώμα που βρίσκεται στο κλεμμένο και καμένο αυτοκίνητο του Μπάρτλετ.
  • Φλόρενς Σμολ: Η φίλη της Πάμελα Ρηβς, στην οποία εμπιστεύτηκε την ιστορία της δοκιμασίας ηθοποιίας στο ξενοδοχείο. Η Φλόρενς έδειξε νευρικότητα στη Μις Μαρπλ, η οποία τη διάλεξε, για να τη ρωτήσει, τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ.
  • Χιούγκο ΜακΚλην: επί χρόνια φίλος της Άντελαϊντ που ήθελε να την παντρευτεί. Στο τέλος, το έκανε.

Τίτλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Πρόλογο του Συγγραφέα της, η Κρίστι περιγράφει «το σώμα στη βιβλιοθήκη» ως ένα κλισέ αστυνομικής λογοτεχνίας . Δηλώνει ότι όταν έγραφε τη δική της παραλλαγή σε αυτό το θέμα, αποφάσισε ότι η βιβλιοθήκη θα έπρεπε να είναι μια εντελώς συμβατική ενώ το σώμα θα ήταν πολύ απίθανο και συγκλονιστικό.[7]

Ένα άλλο παράδειγμα αυτού του κλισέ συμπεριλήφθηκε στο πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σειράς ( "And the Moonbeams Kiss the Sea" ) της τηλεοπτικής σειράς Inspector Lewis , το σώμα ενός τεχνίτη βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Bodleian. Ο DS James Hathaway σχολιάζει στον DI Robbie Lewis, «Καταλαβαίνετε τι έχουμε, όχι, κύριε. . . . Το σώμα στη βιβλιοθήκη».

Ακόμα πιο πρόσφατα, στο μυθιστόρημα του Philip Pullman La Belle Sauvage, που εκδόθηκε το 2017, ο πρωταγωνιστής δανείζεται ένα βιβλίο με τίτλο The Body in the Library .

Υπό το φως αυτών των παρατηρήσεων, αυτό το μυθιστόρημα μπορεί να θεωρηθεί μια συνειδητή επανεπεξεργασία του είδους

Λογοτεχνική σημασία και πρόσληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Maurice Willson Disher του The Times Literary Supplement εντυπωσιάστηκε στην κριτική του στις 16 Μαΐου 1942 με τη γυναικεία άποψη για τη ζωή που ενεπλάκη στη λύση των εγκλημάτων. «Μπορεί κάποιες αφοσιωμένες ψυχές να αναστενάζουν για τον Ηρακλή Πουαρό, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν άλλες που θα χαρούν να βρουν τη θέση του στη «νέα Αγκάθα Κρίστι» της Μις Μαρπλ. Αυτό που σηματοδοτεί αυτή η ανακούφιση είναι ότι οι επαγγελματίες ντετέκτιβ δεν ταιριάζουν με ηλικιωμένους σπινστερ (όχι όλους τόσο ηλικιωμένους), με κάποια εκπαίδευση στο να κοιτάζουν κάτω από το antimacassar, που είναι πλέον πολύ στη μόδα. Ακόμα κι αν το λαμβάνουμε πλήρως υπόψη αυτό, δυσκολευόμαστε να μην μας εντυπωσιάσει η λογική της γριάς. Όταν η δεσποινίς Μαρπλ λέει, «Το φόρεμα ήταν όλο λάθος», παρατηρεί ξεκάθαρα γεγονότα κρυμμένα από το αντρικό μάτι – γεγονότα που παρουσιάζουν πολύ ζωηρό ενδιαφέρον. Το Σώμα στη Βιβλιοθήκη θα πρέπει να γίνει συνεκπαιδευτικό στο Hendon College ." [8]

Ο Μορίς Ρίτσαρντσον δεν εντυπωσιάστηκε με τις προσπάθειες του Κρίστι όπως συνήθως στην κριτική του στις 17 Μαΐου 1942 στο The Observer, όταν κατέληξε, «Ευρηματικό, φυσικά, αλλά το ενδιαφέρον είναι μάλλον διάχυτο και οι κόκκινες ρέγγες έχουν χάσει τον φωσφορισμό τους».[9]

Ένας ανώνυμος κριτικός στην εφημερίδα Toronto Daily Star (21 Μαρτίου 1942) έγραψε ότι «Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να διαβάσετε αυτό, αλλά οι δύο φόνοι σε αυτό είναι τόσο μυστηριώδεις που δεν θα θέλετε να αφήσετε το βιβλίο κάτω μέχρι ο δολοφόνος πιάνεται». Ο κριτικός συμπεραίνει: «Η αστυνομία ερευνά πολύ, αλλά είναι η οξυδερκής συλλογιστική –ίσως η διαίσθηση– της Τζέιν Μαρπλ που βρίσκει τον κρίκο που λείπει και αποκαλύπτει μια διαβολική πλοκή».[10]

Ο Ρόμπερτ Μπάρναρντ είχε θετική άποψη για αυτό το μυθιστόρημα, γράφοντας το 1990. Ονομάζει την κατάσταση της πλοκής κλασική παρά κλισέ. Ήταν μια «παράσταση Bravura σε μια κλασική κατάσταση». Η μετατόπιση των τοποθεσιών δράσης, από το χωριό της Μις Μαρπλ σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, ήταν καλή για την ιστορία. Το ερώτημα που έθεσε αφορά την πιθανότητα των εγκλημάτων και τον τρόπο επίλυσής τους, τα οποία βρήκε καλύτερα από ένα μυστήριο που γράφτηκε πάνω από 30 χρόνια αργότερα από άλλο συγγραφέα, λέγοντας ότι «Αν πιστεύετε ότι αυτό που θα συμβεί στο σώμα μετά το θάνατο είναι απίθανο, δοκιμάστε ο πιο «ρεαλιστικός» PD James « AnUsuitable Job for a Woman ».[11]

Νύξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Κεφάλαιο 8 η συγγραφέας δίνει στον εαυτό της έναν έλεγχο ονόματος από το στόμα του νεαρού αγοριού, Peter Carmody. Εξηγώντας ότι του αρέσει να διαβάζει αστυνομικές ιστορίες, ο Peter λέει ότι έχει τα αυτόγραφα των Christie, Dorothy L. Sayers, John Dickson Carr και HC Bailey .

Στο Κεφάλαιο 9, ο συνταγματάρχης Melchett δηλώνει ότι «υπάρχει ακόμη ένα πράγμα που πρέπει να γίνει. Cherchez l'homme ." Αναφέρεται ως αστείο στο βιβλίο και είναι πιθανώς μια αναφορά στον Ηρακλή Πουαρό, τον άλλο διάσημο αδικοχαμένο της Κρίστι. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό μια αναφορά στη δημοφιλή φράση «cherchez la femme», που σημαίνει ότι υπάρχει συχνά μια γυναίκα πίσω από τη συμπεριφορά και τα κίνητρα ενός άνδρα σε αστυνομικές ιστορίες. δεδομένου ότι σε αυτό το μυθιστόρημα το θύμα ήταν ένα κορίτσι, το οποίο υποτίθεται ότι είχε έναν άντρα εραστή, η φράση άλλαξε χαριτολογώντας από τον ντετέκτιβ.

Ενώ εξήγησε πώς κατέληξε στο συμπέρασμα ποιοι ήταν οι δολοφόνοι και πώς ο χήρος Τζέφερσον ερωτεύτηκε τόσο γρήγορα ένα κορίτσι, γνωρίζοντας τόσο λίγα γι' αυτήν, η δεσποινίς Μαρπλ ανέφερε την παλιά ιστορία The King and the Beggar-maid ως πρότυπο για μια τέτοια στιγμή. συναισθηματική αντίδραση. Όλοι οι άλλοι χαρακτήρες του μυθιστορήματος βρέθηκαν να συμπεριφέρονται σαν κάποιον που γνώριζε από τη ζωή στο χωριό της, συμπεριλαμβανομένου του Sir Henry.

Στο Christie's Cards on the Table, που δημοσιεύτηκε έξι χρόνια νωρίτερα, η Anne Meredith γνωρίζει την Ariadne Oliver ως συγγραφέα ενός βιβλίου που ονομάζεται The Body in the Library .

Κινηματογραφικές, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές ή θεατρικές διασκευές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διασκευή του BBC[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τηλεοπτική ταινία του 1984 The Body in the Library ήταν μέρος της σειράς του BBC της Miss Marple, με την Joan Hickson να κάνει την πρώτη από τις αναγνωρισμένες εμφανίσεις της στον ρόλο της Jane Marple. Η προσαρμογή μεταδόθηκε σε τρία μέρη μεταξύ 26 και 28 Δεκεμβρίου 1984 και έγιναν μόνο μερικές αλλαγές σε αυτήν:

  • Ο χαρακτήρας του Έφορου Χάρπερ παραλείφθηκε.
  • Το αυτοκίνητο του Bartlett άλλαξε από Minoan 14 σε Vauxhall Coaster.
  • Το χρηματικό ποσό που έμεινε στη Ruby άλλαξε από 50.000 £ σε 100.000 £.

Προσαρμογή ITV[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια δεύτερη προσαρμογή του μυθιστορήματος έγινε το 2004 από το ITV, ως μέρος της συνεχιζόμενης σειράς Marple της Αγκάθα Κρίστι . Σε αυτή τη μεταφορά πρωταγωνίστησε η Geraldine McEwan ως Miss Marple, ο James Fox ως Colonel Bantry, η Joanna Lumley ως Dolly Bantry, ο Ian Richardson ως Conway Jefferson και ο Jamie Theakston ως Mark Gaskell. Ενώ αυτή η προσαρμογή ήταν σε μεγάλο βαθμό πιστή στο αρχικό μυθιστόρημα, υπήρξαν αρκετές αλλαγές:

  • Συνεργός και εραστής του Τζόζι είναι η νύφη του Τζέφερσον, η Αδελαΐδα, και όχι ο γαμπρός του Μαρκ Γκάσκελ όπως στο μυθιστόρημα.
  • Η ημερομηνία αλλάζει σε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με δύο σχετικές αλλαγές:
    • Η σύζυγος και τα παιδιά του Conway σκοτώθηκαν από χτύπημα V-2, όχι σε αεροπορικό δυστύχημα. (Αυτό φαίνεται σε μια σκηνή προλόγου. )
    • Ο Μαρκ, ο Φρανκ και ο πατέρας του Πίτερ, ο Μάικ, ήταν όλοι πιλότοι της RAF στον πόλεμο.
  • Οι χαρακτήρες των Clithering, Edwards και McLean παραλείπονται.
  • Ο Κόνγουεϊ βλέπει το στιγμιότυπο του Μπλέικ που πέφτει από την τσάντα της Ρούμπι.
  • Το ναρκωτικό του πρώτου θύματος αποκαλύπτεται αργότερα.
  • Η εξήγηση της δεσποινίδας Μαρπλ για το έγκλημα έρχεται πριν από την παγίδα για να πιάσει τους δολοφόνους, παρά μετά.

Γαλλική προσαρμογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια τρίτη προσαρμογή ήρθε ως το ένατο επεισόδιο της γαλλικής τηλεοπτικής σειράς Les Petits Meurtres d'Agatha Christie . Το επεισόδιο προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2011.

Κορεάτικη προσαρμογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια τέταρτη προσαρμογή προβλήθηκε ως μέρος της κορεατικής τηλεοπτικής σειράς του 2018, Ms. Ma, Nemesis .

Ραδιόφωνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ραδιοφωνική μεταφορά δημιουργήθηκε για το BBC Radio 4 το 1999.[12]

Έκτοτε έχει αναμεταδοθεί 15 φορές στο BBC Radio 7 και το διάδοχό του, το BBC Radio 4 Extra.

Η λίστα των καστ περιλάμβανε την Τζουν Γουίτφιλντ ως Μις Μαρπλ, τον Ρίτσαρντ Τοντ ως Συνταγματάρχη Μέλσετ, την Πόλιν Τζέιμσον ως Ντόλι Μπάντρι, Τζακ Γουότλινγκ ως Συνταγματάρχη Μπάντρυ, Γκράχαμ Κράουντεν ως Σερ Χένρι Κλάιτερινγκ και Μπεν Κρόου ως Τζορτζ Μπάρτλετ.

Η δραματοποίηση της παραγωγής έγινε από τον Michael Bakewell και τη σκηνοθεσία του Enyd Williams.

Ιστορικό δημοσίευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1941, Dodd Mead and Company (Νέα Υόρκη), Φεβρουάριος 1942, Hardback, 245 pp
  • 1941, Collins Crime Club (London), Μάιος 1942, Hardback, 160 pp
  • 1946, Pocket Books (New York), Χαρτόδετο, (Pocket number 341), 152 pp
  • 1953, Penguin Books, Χαρτόδετο, (Penguin number 924), 190 pp
  • 1959, Pan Books, Χαρτόδετο, 157 pp (Great Pan G221)
  • 1962, Fontana Books (Imprint of HarperCollins ), Χαρτόδετο, 191 pp
  • 1972, Ulverscroft Large-print Edition, Hardcover, 305 pp;(ISBN 0-85456-102-1)
  • 2005, Marple Facsimile edition (Facsimile of 1942 UK first edition), 7 Νοεμβρίου 2005, Hardcover;(ISBN 0-00-720844-8)

Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στο The Saturday Evening Post σε επτά μέρη από τις 10 Μαΐου (τόμος 213, αριθμός 45) έως τις 21 Ιουνίου 1941 (τόμος 213, αριθμός 51) με εικονογράφηση του Hy Rubin.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 972-38-1320-3. ISBN-10 972-38-1320-3.
  2. «The body in the library by Agatha Christie | Open Library». Ανακτήθηκε στις 10  Αυγούστου 2023.
  3. Marcum, J S (Μαΐου 2007). «American Tribute to Agatha Christie: The Classic Years: 1940 - 1944». Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2020. 
  4. Peers, Chris· Spurrier, Ralph (Μαρτίου 1999). Collins Crime Club – A checklist of First Editions (Second έκδοση). Dragonby Press. σελ. 15. 
  5. https://www.politeianet.gr/books/9789605170608-christie-agatha-luchnari-ena-ptoma-sti-bibliothiki-188132
  6. https://www.politeianet.gr/books/9786180128215-christie-agatha-psuchogios-to-ptoma-sti-bibliothiki-291111
  7. Cook, Michael (12 Οκτωβρίου 2011). Narratives of Enclosure in Detective Fiction: The Locked Room Mystery. Palgrave Macmillan UK. σελίδες 43–44. ISBN 978-0-230-31373-6. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2020. 
  8. Disher, Maurice Willson (16 May 1942). «Review». The Times Literary Supplement: σελ. 249. 
  9. Richardson, Maurice (17 May 1942). «Review». The Observer: σελ. 3. 
  10. «Review». Toronto Daily Star: σελ. 11. 21 March 1942. 
  11. Barnard, Robert (1990). A Talent to Deceive – an appreciation of Agatha Christie (Revised έκδοση). Fontana Books. σελ. 189. ISBN 0-00-637474-3. 
  12. «The Body in the Library, Miss Marple - BBC Radio 4 Extra». BBC. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]