Τα παιδιά της Νιόβης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα παιδιά της Νιόβης (μυθιστόρημα)
Εξώφυλλο Α' τόμου του μυθιστορήματος "Τα παιδιά της Νιόβης"
ΣυγγραφέαςΤάσος Αθανασιάδης
ΤίτλοςΤα παιδιά της Νιόβης
Γλώσσαελληνικά
Μορφήμυθιστόρημα

Τα παιδιά της Νιόβης είναι τετράτομο μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη.[1] Στο έργο περιγράφει τον τρόπο ζωής των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μέσω της κλειστής κοινωνίας του Σαλιχλίου. Το έργο έχει πάρει τον τίτλο του από τον μύθο της Νιόβης. Το 2004 έγινε τηλεοπτική μεταφορά του έργου.[2]

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[εκκρεμεί παραπομπή]

Στα δώδεκα κεφάλαια του πρώτου μέρους του έργου περιγράφεται η ζωή πριν από την έλευση του ελληνικού στρατού στο Σαλιχλί. Ο συγγραφέας δίνει κεντρικό ρόλο στην οικογένεια του Μιχαλάκη Αναστασιάδη ή Σαρρή, δημογέροντα και τραπεζίτη του Σαλιχλίου, που παρασύρεται από τον έρωτά του για την έφηβη χριστιανοπούλα Ταρσή, την οποία σώζει από τα χέρια ενός Τούρκου και από τον αναγκαστικό εξισλαμισμό.

Στα δώδεκα κεφάλαια του δεύτερου μέρους του έργου περιγράφεται η ζωή κατά την ελληνική κατοχή έως και την Καταστροφή της Σμύρνης. Μετά τον θάνατο του Σαρρή η οικογένεια Αναστασιάδη χάνει ελαφρά την πρωταγωνιστική της θέση στην ιστορία. Η Ταρσή ανεβαίνει κοινωνικά.

Στα οκτώ κεφάλαια του τρίτου μέρους και στα επτά κεφάλαια του τέταρτου μέρους, περιγράφεται η προσφυγική ζωή στην Ελλάδα μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Στον τρίτο τόμο υπάρχει αφιέρωση του συγγραφέα «Στις αείμνηστες αδελφές μου, Στάσα, Αλέκα, Καλλιρρόη».

Η εξιστόρηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο από τον συγγραφέα, αλλά και σε πρώτο πρόσωπο από τον Στέργιο Αναστασιάδη. Σε αρκετά κεφάλαια του έργου υπάρχει περιγραφή γεγονότων μέσα από τις καταχωρίσεις του Τρύφωνα Ιωαννίδη στο προσωπικό του ημερολόγιο.[3] Η ιστορία του έργου αρχίζει την 26η Ιουνίου 1917, ενώ ο Τρύφωνας Ιωαννίδης αρχίζει τις ημερολογιακές εγγραφές του από την 27η Ιουνίου 1917.

Τα παιδιά της Νιόβης (τηλεοπτική σειρά)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο έγινε τηλεοπτική σειρά δύο κύκλων η οποία προβλήθηκε από την ΕΡΤ την περίοδο 2004-2005. Τη σειρά σκηνοθέτησε ο Κώστας Κουτσομύτης και πρωταγωνιστούσαν οι Γρηγόρης Βαλτινός (Σαρρής Αναστασιάδης), Μαργαρίτα Αμαραντίδη (Ταρσή) και Μαρία Τζομπανάκη (Χρυσάνθη Αναστασιάδη).[4][5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]