Τα παιδιά της Νιόβης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τα παιδιά της Νιόβης (μυθιστόρημα)
Εξώφυλλο Α' τόμου του μυθιστορήματος Τα παιδιά της Νιόβης.jpg
Εξώφυλλο Α' τόμου του μυθιστορήματος "Τα παιδιά της Νιόβης"
ΣυγγραφέαςΤάσος Αθανασιάδης
ΤίτλοςΤα παιδιά της Νιόβης
Γλώσσαελληνικά

Τα παιδιά της Νιόβης είναι τετράτομο μυθιστόρημα του συγγραφέα Τάσου Αθανασιάδη.[1] Στο έργο του αυτό ο Αθανασιάδης περιγράφει τον τρόπο ζωής των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μέσω του παραδείγματος της κλειστής κοινωνίας του Σαλιχλίου. Το έργο πιθανότατα έχει πάρει τον τίτλο του από τον μύθο της Νιόβης. Το 2004 έγινε τηλεοπτική μεταφορά του έργου.[2][3]

Μέθοδος εξιστόρησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εξιστόρηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο από τον συγγραφέα, αλλά και σε πρώτο πρόσωπο από τον Στέργιο Αναστασιάδη. Αν και με την τοποθέτηση πολλών χαρακτήρων ο συγγραφέας τοποθετεί την ιστορία του έργου στο επίκεντρο, εντούτοις με την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο από τον μικρό Στέργιο μάς δίνει μια πιο αθώα και αρκετές φορές αφελή και εγωιστική περιγραφή κάποιων γεγονότων με την οικογένεια του Σαρρή στο επίκεντρο. Τέλος, σε αρκετά κεφάλαια του έργου έχουμε περιγραφή κάποιων γεγονότων μέσα από τις καταχωρίσεις του Τρύφωνα Ιωαννίδη στο προσωπικό του ημερολόγιο, που με τον ορθολογισμό του και τον ρόλο του στα περισσότερα γεγονότα ως παρατηρητής, βοηθάει τον αναγνώστη να εστιάσει στην ουσία των γεγονότων και να τα τοποθετήσει χρονικά.[4] Η ιστορία του έργου αρχίζει την 26η Ιουνίου 1917, ενώ ο Τρύφωνας Ιωαννίδης αρχίζει τις ημερολογιακές εγγραφές του από την 27η Ιουνίου 1917.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο δεν έχει κάποιον βασικό πρωταγωνιστή. Υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες, άλλοι με μικρό και άλλοι με μεγαλύτερο ρόλο στην πλοκή. Οι χαρακτήρες που ξεχωρίζουν είναι:

  • Μιχαλάκης Αναστασιάδης ή Σαρρής: Δημογέροντας και τραπεζίτης μέσης ηλικίας και πατέρας 4 παιδιών με αδυναμία στο ωραίο φύλο και τύψεις που τον οδηγούν στην αυτοτιμωρία.
  • Ταρσή: Μια όμορφη έφηβη και ερωμένη του Σαρρή. Ψηλόλιγνη και προκλητική κοπέλα που θα τους ξελογιάσει όλους με το κορμί της.
  • Στέργιος: Γιος του Σαρρή. Πανέξυπνο κι αισθαντικό παιδί.
  • Ρόη: Η μικρή κόρη του Σαρρή.
  • Αλέξα: Η μεσαία κόρη του Σαρρή.
  • Τασώ: Η μεγάλη κόρη του Σαρρή.
  • Χρυσάνθη/Σαρρίνα: Μια όμορφη δέσποινα και η γυναίκα του Σαρρή.
  • Τρύφων Ιωαννίδης: Με το ημερολόγιό του αποδίδει την ιστορική ροή των γεγονότων.
  • Χαρίλαος: Νεαρός μαραγκός. Ο μοιραίος έρωτάς του για την Ταρσή θα τον οδηγήσει στην αυτοκτονία για χάρη της.
  • Τσάκιτζης: Τούρκος αρχιληστής που θα βαπτιστεί χριστιανός από τον Σαρρή.[5]

Τα παιδιά της Νιόβης (τηλεοπτική σειρά)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο έγινε τηλεοπτική σειρά δύο κύκλων η οποία προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση την περίοδο 2004-2005, παραγωγή ΕΡΤ, Alpha TV και Final Cut. Τη σειρά σκηνοθέτησε ο Κώστας Κουτσομύτης και πρωταγωνιστούσαν οι Γρηγόρης Βαλτινός (Σαρρής Αναστασιάδης), Μαργαρίτα Αμαραντίδη (Ταρσή) και Μαρία Τζομπανάκη (Χρυσάνθη Αναστασιάδη). Βρισκόμαστε στη Μ. Ασία και συγκεκριμένα στο Σαλιχλί το 1917 και παρακολουθούμε τη ζωή πριν την έλευση του Ελληνικού Στρατού. Κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η οικογένεια του Μιχαλάκη Αναστασιάδη ή Σαρρή, δημογέροντα και τραπεζίτη του Σαλιχλίου, που θα ερωτευθεί παράφορα την Ταρσή, μια έφηβη που αρνείται να παντρευτεί τον γιο του πλούσιου Τούρκου κτηματία, στη δούλεψη του οποίου βρίσκεται. Παράλληλα παρακολουθούμε τις εφόδους της τουρκικής χωροφυλακής και τον τρόμο που προκαλούν στους Ρωμιούς, τη στενή σχέση Τούρκων και Ελλήνων, τις κρυφές ελπίδες για καλύτερες μέρες. Το πρώτο επεισόδιο της 1ης σεζόν ξεκινάει με την άφιξη του Μιχάλη στο Σαλιχλί καθώς έχουν διαδωθεί τα νέα ότι η Ελλάδα θα λάβει μέρος στον πόλεμο στο πλευρό της Ελλάδας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]