Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τίρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τίρα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Thyra (Δανικά)
Γέννηση900[1]
Δουκάτο του Σλέσβιχ
Θάνατος958
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Δανίας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓκορμ ο Παλαιός
ΤέκναΧάραλντ Α΄ της Δανίας
Κνούτος Α΄ της Δανίας
ΟικογένειαΟίκος των Κνύτλινγκα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τίρα (δανικά: Thyra Dannebod, προφορά: Τίρα Ντένεμποτ) ήταν γενάρχης των βασιλέων της Δανίας, [2] ως σύζυγος του πρώτου βασιλιά της Δανίας Γκορμ του Παλαιού, ο οποίος βασίλευσε στη Δανία την περίοδο 936-958.[3] Αναφέρεται ότι η ίδια οδήγησε τον στρατό της Δανίας εναντίον των Γερμανών. Ένας από τους γιους που απέκτησε με τον Γκορμ ήταν ο Χάραλντ Α΄ της Δανίας (απέκτησε επίσης τον Κνούτο Α΄ της Δανίας, δαν. Knud Danaast).

Η Τίρα -σε αντίθεση με τον σύζυγο της- αναφέρεται ότι είχε πολύ καλή φήμη, ανέλαβε η ίδια την κατασκευή της άμυνας του Ντάνεβιρκ, όπως αναφέρει ο Σάξων ο Γραμματικός, αλλά οι αρχαιολογικές έρευνες αποδεικνύουν ότι το τείχος προυπήρχε και η ίδια το είχε επεκτείνει.[4] Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία η Τίρα πέθανε πριν τον σύζυγο της Γκορμ, ο οποίος ανήγειρε στη μνήμη της δυο από τους Λίθους του Γιέλινγκ, στους οποίους την αναφέρει ως "στολίδι της Δανίας". Ο Γκορμ και η Τίρα τάφηκαν σε έναν παγανιστικό τύμβο στο Γιέλινγκ, ενώ αργότερα ο γιος τους Χάραλντ μετέφερε τις σωρούς τους σε μια χριστιανική εκκλησία, την οποία κατασκεύασε δίπλα από τον τύμβο και η οποία ανακαλύφτηκε ύστερα από ανασκαφές το 1978. Η καταγωγή της Τίρα είναι άγνωστη. Ο Σάξων ο Γραμματικός αναφέρει ότι πατέρας της ήταν ο Έθελρεντ του Ουέσσεξ και του Κεντ, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποδειχτεί σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία. Ο Σνόρρι Στούρλουσον αναφέρει ότι ο πατέρας της ήταν ένας Γιαρλ στη Γιουτλάνδη ή το Χόλσταϊν με το όνομα Χάραλντ Κλακ.

Τα όνειρα της Τίρα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παράδοση αναφέρει ότι πριν παντρευτεί η Τίρα τον Γκορμ συμφώνησαν να χτίσουν ένα νέο σπίτι, στο οποίο θα κοιμόταν η Τίρα τα τρία πρώτα βράδια δίνοντας αναφορά στον Γκορμ σχετικά με τα όνειρα που θα έβλεπε στον ύπνο της. Στο πρώτο όνειρο είδε τρεις λευκούς αγριόχοιρους να βγαίνουν από τη θάλασσα να τρώνε το γρασίδι και να επιστρέφουν, στο δεύτερο όνειρο είδε τρεις κόκκινους αγριόχοιρους να επαναλαμβάνουν το ίδιο, στο τρίτο όνειρο είδε τρεις μαύρους κάπρους να επαναλαμβάνουν το ίδιο, αλλά όταν επέστρεψαν στη θάλασσα ένα δυνατό κύμα τους πέταξε πίσω στη στεριά και ακούστηκε από τον παφλασμό ένας γερός κρότος που συντάραξε ολόκληρη τη Δανία. Η εξήγηση της Τίρα στα όνειρα της ήταν ότι οι τρεις λευκοί αγριόχοιροι συμβολίζουν τα τρία χρόνια κακοκαιρίας που θα καταστρέψουν όλους τους καρπούς, οι τρεις κόκκινοι αγριόχοιροι τρία χρόνια ευημερίας και οι τρεις μαύροι κάπροι τρία χρόνια πολέμων που θα συνταράξουν τη Δανία. Η Τίρα δήλωσε ότι αν έβλεπε τους τρεις μαύρους κάπρους πρώτους δεν θα δεχόταν να παντρευτεί τον Γκορμ, αλλά επειδή τους είδε τελευταίους θα είχε τον χρόνο να τον συμβουλεύσει, ώστε να περάσει τα χρόνια των πολέμων όσο γίνεται πιο ανώδυνα.[5]

  1. 1,0 1,1 (πολλαπλές γλώσσες) Virtual International Authority File. OCLC. Dublin. 3550701. Ανακτήθηκε στις 25  Μαΐου 2018.
  2. Sawyer, Birgit. The Viking-age Rune-stones: Custom and Commemoration in Early Medieval Scandinavia, p. 158
  3. Kongerækken at The Danish Monarchy
  4. National Museum of Denmark (Nationalmuseet). The Danish collection: prehistoric period: Guide for visitors
  5. Rason, Ernest (1913–1914). "Thyra, the Wife of Gorm the Old: Was She English or Danish?"
  • Rason, Ernest (1913–1914). "Thyra, the Wife of Gorm the Old: Was She English or Danish?"
  • Sawyer, Birgit. The Viking-age Rune-stones: Custom and Commemoration in Early Medieval Scandinavia