Ρεγγίνα (Σασκάτσουαν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ρεγγίνα (αποσαφήνιση).

Συντεταγμένες: 50°27′19″N 104°36′35″W / 50.4553°N 104.6097°W / 50.4553; -104.6097

Ρεγγίνα

Σημαία

Έμβλημα
Ρητό: Floreat Regina
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ρεγγίνα
50°27′17″N 104°36′24″W
ΧώραΚαναδάς
Διοικητική υπαγωγήDivision No. 6, Saskatchewan
Ίδρυση1882
Έκταση145.557.331 
Υψόμετρο577 μέτρα
Πληθυσμός226.404 (2021)[1]
Τηλ. κωδ.306
Ζώνη ώραςUTC−06:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ρεγγίνα (αγγλικά: Regina, γαλλικά: Régina[2]) είναι πόλη του κεντρικού Καναδά και πρωτεύουσα της επαρχίας του Σασκάτσουαν.

Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 226.404 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021[3] ενώ ο πληθυσμός της ευρύτερης αστικής περιφέρειας φτάνει τους 249.217 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021[4]. Ως προς τον πληθυσμό, η Ρεγγίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Σασκάτσουαν, μετά το Σασκατούν.

Η ονομασία της πόλης συνδέεται με τη βρετανή Βασίλισσα Βικτωρία. Συγκεκριμένα, το Ρεγγίνα προέρχεται από τον επίσημο λατινικό τίτλο της βασίλισσας Victoria Regina. Το όνομα της πόλης το επέλεξε το 1882 — χρονιά της ίδρυσης της πόλης — η σύζυγος του τότε Γενικού Κυβερνητή του Καναδά, η Πριγκίπισσα Λουίζα), η οποία ήταν κόρη της Βασίλισσας Βικτωρίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη ιδρύθηκε το 1882 για να γίνει η έδρα της κυβέρνησης των Βορειοδυτικών Εδαφών, που τότε εκτείνονταν από τη Μανιτόμπα έως τη Βρετανική Κολομβία και την Αλάσκα. Η θέση όπου ιδρύθηκε η πόλη ήταν ένας ακατοίκητος τόπος που έφερε την ονομασία Λόφος των Οστών (αγγλ., Pile-of-Bones), μιας και εκεί υπήρχαν κάποιο σωροί από οστά βισόνων. Λέγεται ότι ο τότε υποκυβερνήτης (lieutenant-governor) των Βορειοδυτικών Εδαφών Έντγκαρ Ντιούντνυ επέλεξε την τοποθεσία αυτή για την ίδρυση της νέας πόλης, επειδή η περιοχή ήταν δικής του ιδιοκτησίας και ήλπιζε να επωφεληθεί από την πώληση οικοπέδων. Την εποχή εκείνη, ο υποκυβερνήτης των Βορειοδυτικών Εδαφών είχε σημαντικές, μη ελεγχόμενες εξουσίες, οπότε ποτέ δεν ελέγχθηκε για την απόφασή του σχετικά με την ίδρυση της Ρεγγίνας.

Μετά τη «Βορειοδυτική Επανάσταση» των Μετί το 1885[5], στη Ρεγγίνα έγινε η δίκη του ηγέτη των επαναστατών, Λουί Ριέλ. Ο Ριέλ καταδικάστηκε τελικά σε θάνατο και απαγχονίστηκε στις φυλακές της νεοσύστατης πόλης.

Ο Δήμος της Ρεγγίνας αναγνωρίστηκε επισήμως το 1903. Τρία χρόνια αργότερα, η πρώτη επαρχιακή κυβέρνηση του Σασκάτσουαν ανακήρυξε τη Ρεγγίνα πρωτεύουσα της επαρχίας.

Στις 30 Ιουνίου του 1912, τυφώνας χτύπησε την πόλη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 28 άτομα και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλα. Ο τυφώνας αυτός, που έμεινε στην ιστορία ως «ο Κυκλώνας της Ρεγγίνας», ήταν ο πιο καταστρεπτικός στην ιστορία του Καναδά.

Στις αρχές του 20ού αι., στην πόλη Ρεγγίνα είχε το αρχηγείο της η Έφιππη Χωροφυλακή των Βορειοδυτικών Εδαφών. Όταν όμως το 1920 η Έφιππη Χωροφυλακή απέκτησε τον χαρακτήρα ομοσπονδιακής δύναμης Ασφαλείας με το όνομα «Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία» ή «Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά», τότε το αρχηγείο της μεταφέρθηκε στην Οττάβα.

Μέχρι τη χρηματιστηριακή κρίση του 1929, η Ρεγγίνα, όπως και άλλες πόλεις του κεντρικού Καναδά παρουσίασαν ραγδαία ανάπτυξη. Ωστόσο, η μεγάλη οικονομική ύφεση της δεκαετίας του 1930 είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση στην ανάπτυξη της πόλης, αλλά και την ένταση των κοινωνικών διαφορών.

Το 1933, στην πόλη έγινε το α΄ συνέδριο του κόμματος της «Ομοσπονδία Συνεταιριστικής Κοινοπολιτείας» (αγγλ., Co-operative Commonwealth Federation ή CCF). Οι εργασίες του συνεδρίου έληξαν με την έγκριση του Προγράμματος και Μανιφέστου της Ομοσπονδίας Συνεταιριστικής Κοινοπολιτείας, ένα ανατρεπτικό κείμενο που μιλάει για την κατάργηση του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση σοσιαλισμού στον Καναδά. Το κείμενο αυτό, που έμεινε στην ιστορία ως Μανιφέστο της Ρεγγίνας, αποτέλεσε την πρώτη ιδεολογική βάση του μετέπειτα Νεοδημοκρατικού Κόμματος του Καναδά.

Την 1η Ιουλίου του 1935, άνεργοι διαδηλωτές που είχαν ξεκινήσει από τον Δυτικό Καναδά για να πάνε στην Οττάβα συγκρούστηκαν στη Ρεγγίνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία. Στα επεισόδια, σκοτώθηκαν ένας αστυνομικός με πολιτικά ρούχα και ένας διαδηλωτής, και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλα άτομα. Η αστυνομία συνέλεβε περί τους 120 διαδηλωτές. Η «πορεία προς την Οττάβα», που κατέληξε με τα γεγονότα της Ρεγγίνας, είχε ως συνέπεια την πτώση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του συντηρητικού Ρίτσαρντ Μπέννετ (Richard Bennett), αλλά και την τρομοκράτηση του καναδικού πληθυσμού για το ενδεχόμενο μιας κομμουνιστικής επανάστασης.

Η σημερινή πόλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρεγγίνα είναι σημαντικό διοικητικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο στον κεντρικό Καναδά. Στην πόλη έχουν την έδρα τους πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και βιομηχανικών ορυκτών όπως χλωριούχο κάλιο (ποτάσα), καολίνης, μπεντονίτης, κ.λπ.

Στη Ρεγγίνα έχει την έδρα του το ομώνυμο πανεπιστήμιο, που θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα του Καναδά.

Ένα άλλο σημαντικό κτίριο της πόλης είναι το Κοινοβούλιο του Σασκάτσουαν, που βρίσκεται κοντά στο ρεύμα Γουασκάνα (Wascana Creek), περιοχή που το 1906 ήταν εκτός των ορίων της πόλης. Σήμερα το Κοινοβούλιο του Σασκάτσουαν περιβάλλεται από ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα του Καναδά, το Κέντρο Γουασκάνα με έκταση 9,3 τ.χλμ.

Όπως συνέβη και με άλλες βορειοαμερικανικές πόλεις, κατά το δεύτερο μισό του 20ού αι., οι κάτοικοι άρχισαν να μετακινούνται προς τα προάστια της πόλης. Έτσι τα προάστια της Ρεγγίνας μεγάλωσαν. Αντιθέτως το κέντρο της πόλης συρρικνώθηκε οικονομικά και αυξήθηκε η εγκληματικότητα.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2001, οι κάτοικοι της Ρεγγίνας είναι στην πλειόνοτητά τους απόγονοι εποίκων ευρωπαϊκής καταγωγής: Βρετανοί (47%), Γερμανοί (32%), Ιρλανδοί (16%), Ουκρανοί (12%), Γάλλοι (10%), κ.λπ. Οι αυτόχθονες αποτελούν το 6,3% των κατοίκων της πόλης και οι μιγάδες Μετί μόλις το 2,6%. Στη Ρεγγίνα υπάρχει και μικρή ελληνική παροικία[6], που αριθμεί 1.000 περίπου άτομα (545 ελληνόφωνοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2001).

Γεωγραφία και κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη βρίσκεται κτισμένη στο μέσο μιας πολύ εύφορης πεδιάδας σε υψόμετρο 560 μ., στα νότια του Σασκάτσουαν, όπου επικρατεί χαμηλή βλάστηση. Τα δένδρα στους δρόμους και τα πάρκα της πόλης έχουν φυτευθεί εξ ολοκλήρου από τους κατοίκους της πόλης.

Το κλίμα της πόλης είναι ηπειρωτικό με θερμά και υγρά καλοκαίρια, και κρύους αλλά ξηρούς χειμώνες. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 2,8 °C. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στην πόλη είναι –50,0 °C (1η Ιανουαρίου 1885) και η υψηλότερη 43,3 °C (5 Ιουλίου 1937).

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και πολλά κτίρια της προπολεμικής περιόδου έχουν καταστραφεί, εντούτοις η πόλη διατηρεί μερικά από τα αρχιτεκτονικά δείγματα της εποχής εκείνης. Σ' αυτά συγκαταλέγονται το Πανεπιστήμιο της Ρεγγίνας και το Παλιό Ταχυδρομείο της πόλης.

Στο Κέντρο Γουασκάνα, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το κτίριο του Κοινοβουλίου του Σασκάτσουαν, καθώς επίσης το Βασιλικό Μουσείο του Σασκάτσουαν (μουσείο φυσικής ιστορίας, πινακοθήκες, αίθουσες τέχνης, κινηματογράφους, κ.λπ.

Στη Ρεγγίνα έχει επίσης την έδρα της, η Ακαδημία της Βασιλικής Χωροφυλακής του Καναδά.

Η πόλη διαθέτει πολλά πάρκα, που είναι κατάλληλα για περίπατο ή ποδηλασία. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά γήπεδα γκολφ. Το καλοκαίρι, οι λάτρες της φύσης μπορούν να κολυμπήσουν στις κοντινές λίμνες Λαστ Μάουνταιν (Last Mountain) και Μπάφαλλο Πάουντ (Buffalo Pound). Επίσης το καλοκαίρι, οι κοντινές λίμνες Πάσκουα (Pasqua), Έκο (Echo), Μίσσιον (Mission), Κατέπουα (Katepwa), Ράουντ (Round) και Κρούκεντ (Crooked) προσφέρονται για ψάρεμα.

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρεγγίνα συνδέεται με τον υπόλοιπο Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες οδικώς και αεροπορικώς.

Από την πόλη διέρχεται ο Υπερκαναδικός Αυτοκινητόδρομος, που διασχίζει ολόκληρη τη χώρα από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό. Μέσα στην πόλη, ο επισκέπτης μπορεί να μετακινηθεί με τα αστικά λεωφορεία.

Παλαιότερα, η πόλη διέθετε δίκτυο με τραμ και είχε και σιδηροδρομική σύνδεση. Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, έχει πλέον μετατραπεί σε καζίνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Canada 2021 Census.
  2. Στα αγγλικά προφέρεται Ρητζάινα. Στα γαλλικά προφέρεται Ρεζινά.
  3. «Census Profile, 2021 Census of Population». 29 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2023. 
  4. «Census Profile, 2021 Census of Population». Στατιστική Υπηρεσία Καναδά. 29 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2023. 
  5. Βλ. Ιστορία του Σασκάτσουαν.
  6. Greek Orthodox Community of Regina http://www.gocregina.com/

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]