Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κίνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κίνας
Ίδρυση1995, πριν 30 έτη (1995)
Κατηγορίες2
Αριθμός ομάδων20
ΧώραΚίνα
ΣυνομοσπονδίαFIBA Asia
Περισ. κατακτήσειςΓκουανγκντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς
(9 τίτλοι)
Επίπεδο1
Επίσημη ιστοσελίδαwww.cbaleague.com

Το Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Κίνας (αγγλικά: Chinese Basketball Association, απλοποιημένα κινεζικά: 中国男子篮球职业联赛, παραδοσιακά κινεζικά: 中國男子籃球職業聯賽, πινγίν: Zhōngguó Nánzǐ Lánqiú Zhíyè Liánsài) είναι η πρώτη επαγγελματική κατηγορία καλαθοσφαίρισης ανδρών στην Κίνα. Θεωρείται ευρέως ως το πιο αξιόλογο επαγγελματικό πρωτάθλημα ανδρών στην Ασία.

Το πρωτάθλημα αναφέρεται συνήθως από τους οπαδούς ως CBA (Chinese Basketball Association) και αυτό το ακρωνύμιο χρησιμοποιείται σε τακτική βάση ακόμη και στα κινεζικά. Η CBA δεν πρέπει να συγχέεται με το Εθνικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης (NBL, National Basketball League), το οποία είναι μία κατώτερη επαγγελματική κατηγορία. Υπάρχει επίσης το Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Γυναικών (WCBA).

Μερικοί Κινέζοι παίκτες που αγωνίστηκαν στο CBA στα πρώτα στάδια της σταδιοδρομίας τους - όπως οι Ουάνγκ Ζιζί, Μένγκε Μπατίρ, Γιάο Μινγκ, Γι Τζιανλιάν, Σουν Γουέ και Τσόου Τσι - έπαιξαν επίσης στο NBA. Άλλοι, όπως οι Σούε Γιουγιάνγκ και Ουάνγκ Τσελίν επιλέχθηκαν στο ντραφτ, αλλά δεν έπαιξαν στο NBA.

Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός ξένων παικτών επιτρέπεται σε κάθε ομάδα του CBA. Αξιοσημείωτοι παίκτες που έχουν αγωνιστεί στο CBA, είναι οι πρώην NBA All-Stars Στέφον Μάρμπουρι, Τρέισι Μακ Γκρέιντι, Γκίλμπερτ Αρίνας, Στιβ Φράνσις και Μέτα Γουόρλντ Πις, καθώς και αρκετοί βετεράνοι του NBA που θα γίνονταν CBA All Stars, όπως οι Μάικλ Μπίσλεϊ, Άαρον Μπρουκς, Τζίμερ Φρεντέτ, Αλ Χάρινγκτον, Λέστερ Χάντσον, Κένιον Μάρτιν, Ράντολφ Μόρις, Σάβλικ Ράντολφ και Τζέι Αρ Σμιθ.

Το CBA ξεκίνησε τη σεζόν 1995-96. Το ακρωνύμιο CBA δεν πρέπει να συγχέεται με την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης Κίνας(CBA, Chinese Basketball Association), η οποία ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1956[1] και αντιπροσωπεύει τη χώρα σε θέματα που αφορούν το διοικητικό όργανο του αθλήματος, τη Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA). Η καλαθοσφαίριση στην Κίνα ρυθμίζεται επί του παρόντος από το Κέντρο Διαχείρισης Κινεζικής Καλαθοσφαίρισης (Chinese Basketball Management Center).

Άλλα κινεζικά πρωταθλήματα καλαθοσφαίρισης περιλαμβάνουν το Εθνικό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης (NBL), το Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης (CUBA) και το Λυκειακό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης (CHBL).[2] Κάποτε υπήρξε ένα πρωτάθλημα με την ονομασία Chinese New Basketball Alliance (CNBA),[3] του οποίου μία από τις σημαντικότερους ομάδες ήταν η Μπεϊτζίνγκ Σι Λάιονς, αλλά το εγχείρημα αυτό κράτησε μόνο για ένα χειμώνα (1996-97).[4]

Ο πρώτος μη Κινέζος παίκτη που αγωνίστηκε στο CBA ήταν ο Μίχαηλ Σαβίνκοφ από το Ουζμπεκιστάν, ο οποίος εντάχθηκε στην Τσέτζιανκ Γκόλντεν Μπουλς στην εναρκτήρια σεζόν του πρωταθλήματος (1995-96).[5] Κατά τη διάρκεια της σεζόν 1996-97, ο Τζέιμς Χότζες έγινε ένας από τους πρώτους Αμερικανούς που αγωνίστηκαν στο CBA και η απόκτησή του από τους Λιαονίνγκ Χάντερς, βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για πολλές ακόμη εισαγωγές παικτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα χρόνια.

Κάποιοι άλλοι αξιοσημείωτοι ξένοι πρωτοπόροι παίκτες, είναι ο Τζον Σπένσερ, ο οποίος εντάχθηκε στην Τζιανγκσού Ντράγκονς αργότερα στη σεζόν 1996-97 και ο Ντέιβιντ Βάντερπουλ, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο με την Τζιλίν Νορθίστ Τάιγκερς τον ακόλουθο χειμώνα και βοήθησε την ομάδα του να προωθηθεί στο CBA για τη σεζόν 1998-99. Πρώτη διεθνής προπονητής του CBA ήταν ο Αμερικανός Ρόμπερτ Χόγκαρντ, ο οποίος ηγήθηκε της Σιτσουάν Πάντας στους τελευταίους οκτώ αγώνες της σεζόν 1997-98.[6]

Το πλήρες όνομα κάθε ομάδας αποτελείται συνήθως από τρία μέρη, με την ακόλουθη σειρά:

  1. Ένας γεωγραφικός προσδιορισμός (εκτός από την περίπτωση της Μπαγί, που τεχνικά μεταφράζεται στα ελληνικά ως «Πρώτη Αυγούστου», την ημέρα που ιδρύθηκε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας). Όλες οι άλλες είναι διοικητικοί επαρχιακοί προσδιορισμοί (είτε επαρχία, είτε κινεζικός δήμος).
  2. Ένα όνομα εταιρικού χορηγού. Αυτός ο χορηγός μπορεί να αλλάζει από έτος σε έτος και μερικές φορές ακόμη και στη μέση της σεζόν.
  3. Ένα ψευδώνυμο, όπως το όνομα ενός ζώου.

Η παρουσία των ονομάτων εταιρικών χορηγών μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε σύγχυση σχετικά με το όνομα που θα χρησιμοποιηθεί στα αγγλικά, επειδή μπορούν να εμφανιστούν πολλές παραλλαγές. Τα ονόματα των ομάδων συνήθως συντομεύονται (στα κινέζικα ή στα αγγλικά), έτσι ώστε είτε το εταιρικό όνομα του χορηγού είτε το ψευδώνυμο να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά (σπάνια και τα δύο). Επιπλέον, τα ψευδώνυμα των ομάδων μπορούν μερικές φορές να μεταφραστούν στα αγγλικά με περισσότερους από έναν τρόπους και οι εταιρικοί χορηγοί τείνουν να αλλάζουν συχνά με την πάροδο του χρόνου.

Οι αλλαγές των ψευδωνύμων είναι σπάνιες, αλλά μερικές φορές συμβαίνουν, όπως όταν η ομάδα Σαντόνγκ, άλλαξε το ψευδώνυμο της ως εξής: Φλέιμινγκ Μπουλς (Flaming Bulls, 1995), Λάιονς (Lions, 2003), Γκολντ Λάιονς (Gold Lions, 2004), Γκόλντεν Σταρς (Golden Stars, 2014). Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν το ψευδώνυμο τη Λιαονίνγκ, ως Χάντερς (Hunters, 1995), Ντάινοσορς (Dinosaurs, 2008) και στη συνέχεια Φλάινγκ Ντράγκονς (Flying Dragons, 2011) , καθώς και την προσπάθεια της ομάδας της Φοσάν να «αγγλοποιήσει» το ψευδώνυμο, με τη μετάβαση από Κίλινς (Kylins, 2001) σε Ντράλιονς (Dralions) και ύστερα σε Λονγκ Λάιονς (Long-Lions).

Τα προηγούμενα χρόνια, ο τίτλος του ίδιου του πρωταθλήματος ήταν διαθέσιμος για εταιρική χορηγία ονομασίας. Το 1999-2000 και 2000-2001 ήταν γνωστό ως Hilton League, το 2001-2002 και 2002-2003 ως Motorola League και το 2003-2004 χορηγός ήταν η China Unicom. Αυτοί οι εταιρικοί τίτλοι του πρωταθλήματος δεν χρησιμοποιήθηκαν πάντοτε στα μέσα ενημέρωσης και αυτή η πρακτική χορηγίας σταμάτησε στην αρχή της σεζόν 2004-2005.[7]

Πρόκειται για έναν χρονολογικό κατάλογο των σημερινών και πρώην ομάδων του CBA, σύμφωνα με τη σεζόν που μπήκαν στο πρωτάθλημα.

Ναντζίνγκ Μάνκι ΚινγκςΜπεϊτζίνγκ Ρόιαλ ΦάιτερςΣίτσουαν Μπλου ΓουέιλςΤιαντζίν ΡονγκάνγκΤσινγκτάο ΙγκλςΖεγιάνγκ ΛάιονςΣεντσέν ΛέοπαρντςΓιουνάν ΜπουλςΣανξί ΛονγκςΦουτζιάν ΣτάρτζεονςΣιντσιάνγκ Φλάινγκ ΤάιγκερςΧονγκ Κονγκ Φλάινγκ ΝτράγκονςΣεντσέν ΓικάνγκΚουανγκτσόου Λονγκ ΛάιονςΤζιλίν Νορθίστ ΤάιγκερςΜπεϊτζίνγκ ΟλίμπιανςΣαγκάη ΣαρκςΤσέτζιανκ Γκόλντεν ΜπουλςΣαντόνγκ ΧίροουςΛιαονίνγκ Φλάινγκ ΛέοπαρντςΤζιανγκσού ΝτράγκονςΓκουανγκντόνγκ Σάουθερν ΤάιγκερςΜπεϊτζίνγκ ΝτακςΜπαγί Ρόκετς

Τελικοί Πρωταθλήματος CBA

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2005, το πρωτάθλημα αποκάλυψε το Κύπελλο Μόου Ζουογιούν (κινεζικά:牟作云杯), το οποίο απονεμήθηκε για πρώτη φορά στη νικήτρια ομάδα στους τελικούς του CBA. Ο Μόου Ζουογιούν (1913-2007) ήταν μέλος της Εθνικής Κίνας που αγωνίστηκε στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 και αργότερα υπηρέτησε ως προπονητής και πρωτοπόρος στην εξέλιξη της κινεζικής καλαθοσφαίρισης.[8]

Σεζόν Πρωταθλητές Αποτέλεσμα Φιναλίστ MVP Τελικών Σημειώσεις
1995–96 Μπαγί Ρόκετς 2–0 Γκουανγκντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς Η μορφή Εντός/Εκτός χρησιμοποιήθηκε για 2 σεζόν
1996–97 Μπαγί Ρόκετς 2–0 Λιαονίγκ Χάντερς
1997–98 Μπαγί Ρόκετς 3–0 Λιαονίγκ Χάντερς Ο Πρώτος στις Τρεις Νίκες χρησιμοποιήθηκε για 8 σεζόν.
1998–99 Μπαγί Ρόκετς 3–0 Λιαονίγκ Χάντερς
1999–00 Μπαγί Ρόκετς 3–0 Σαγκάη Σαρκς Ουάνγκ Ζιζί (Μπαγί)
2000–01 Μπαγί Ρόκετς 3–1 Σαγκάη Σαρκς Γιάο Μινγκ (Σαγκάη)
2001–02 Σαγκάη Σαρκς 3–1 Μπαγί Ρόκετς Λιού Γιουντόνγκ (Μπαγί)
2002–03 Μπαγί Ρόκετς 3–1 Γκουανγκντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς Λιού Γιουντόνγκ (Μπαγί)
2003–04 Γκουανγκντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς 3–1 Μπαγί Ρόκετς Ντου Φενγκ (Guangdong)
2004–05 Γκουανγκντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς 3–2 Τζιανγκσού Ντράγκονς Τσου Φανγκγιού (Guangdong)
2005–06 Γκουανγκντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς 4–1 Μπαγί Ρόκετς Γι Τζιανλιάν (Γκουάνγκντονγκ) Ο Πρώτος στις Τέσσερις Νίκες χρησιμοποιείτε από το 2005-06.
2006–07 Μπαγί Ρόκετς 4–1 Γκουανγκντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς Ουάνγκ Ζιζί (Μπαγί)
2007–08 Γκουανγκντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς 4–1 Λιαονίνγκ Χάντερς Τσου Φανγκγιού (Guangdong)
2008–09 Γκουανγκντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς 4–1 Σιντσιάνγκ Φλάινγκ Τάιγκερς Τσου Φανγκγιού (Guangdong)
2009–10 Γκουανγκντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς 4–1 Σιντσιάνγκ Φλάινγκ Τάιγκερς Τσου Φανγκγιού (Guangdong)
2010–11 Γκουανγκντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς 4–2 Σιντσιάνγκ Φλάινγκ Τάιγκερς Ουάνγκ Σιπένγκ (Γκουάνγκντονγκ)
2011–12 Μπεϊτζίνγκ Ντακς 4–1 Γκουανγκντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς Λι Σουέ-λιν (Μπεϊτζίνγκ)
2012–13 Γκουανγκντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς 4–0 Σαντόνγκ Γκολντ Λάιονς Γι Τζιανλιάν (Γκουάνγκντονγκ)
2013–14 Μπεϊτζίνγκ Ντακς 4–2 Σιντσιάνγκ Φλάινγκ Τάιγκερς Ράντολφ Μόρις (Μπεϊτζίνγκ)
2014–15 Μπεϊτζίνγκ Ντακς 4–2 Λιαονίνγκ Φλάινγκ Λέοπαρντς Στέφον Μάρμπουρι (Μπεϊτζίνγκ)
2015–16 Σίτσουαν Μπλου Γουέιλς 4–1 Λιαονίνγκ Φλάινγκ Λέοπαρντς Χαμέντ Χαντάντι (Σίτσουαν)
2016–17 Σιντσιάνγκ Φλάινγκ Τάιγκερς 4–0 Γκουανγκντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς Ντάριους Άνταμς (Σιντζιάνγκ)
2017–18 Λιαονίνγκ Φλάινγκ Λέοπαρντς 4–0 Ζεγιάνγκ Λάιονς Λέστερ Χάντσον (Λιαονίνγκ)
2018–19 Γκουανγκντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς 4–0 Σιντσιάνγκ Φλάινγκ Τάιγκερς Γι Τζιανλιάν (Γκουάνγκντονγκ)
2019–20 Γκουανγκντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς 2-1 Λιαονίνγκ Φλάινγκ Λέοπαρντς Σόνι Γουίμς (Γκουάνγκντονγκ) Ο Πρώτος στις Δύο Νίκες, λόγω της επιδημίας του COVID-19.

Το βραβείο «Πολυτιμότερος Παίκτης CBA» απονέμεται στον καλύτερο παίκτη του πρωταθλήματος σε μία δεδομένη σεζόν του CBA. Από τη σεζόν 2012-13, δίνονται δύο βραβεία ετησίως, του Εγχώριου Πολυτιμότερου Παίκτη και του Διεθνή Πολυτιμότερου Παίκτη. Στο τέλος κάθε σεζόν, το βραβείο «Πολυτιμότερος Παίκτης Τελικών CBA» απονέμεται στον πιο εξαιρετικό παίκτη της σειράς των τελικών του πρωταθλήματος αυτού του έτους.

Ο κορυφαίος σκόρερ κάθε σεζόν αναγνωρίζεται επίσης σε ετήσια βάση και το πρωτάθλημα διατηρεί έναν κατάλογο μεμονωμένους αγώνων, μεμονωμένων σεζόν και κατόχους ρεκόρ καριέρας σε διάφορες στατιστικές κατηγορίες. Επιπλέον, το βραβείο του «Πολυτιμότερος Παίκτης CBA All-Star Game» απονέμεται στον παίκτη που θεωρείται ότι έχει την πιο αποδοτική εμφάνιση στον ετήσιο διαγωνισμό του All-Star Game, στη μέση της σεζόν.

Ο υψηλότερος μέσος όρος σκοραρίσματος σε μία μόνο σεζόν του CBA, εξαρτώμενος από τον αριθμό των αγώνων που χρειάζονται για να αναγνωριστεί ως στατιστικό στοιχείο, είναι είτε οι 43,1 πόντοι ανά αγώνα από τον Τζόρνταν Κρόουφορντ, ο οποίος έπαιξε σε 26 από τους 38 αγώνες της Τιαντζίν (68,4%) τη σεζόν 2015-16 ή οι 42,0 πόντοι ανά αγώνα από τον Τζόναθαν Γκίμπσον, ο οποίος έπαιξε σε 36 από τους 38 αγώνες της Τσίνγκνταο (94,7%) τη σεζόν 2015-16. .

Στις 4 Οκτωβρίου 2019, ο γενικός διευθυντής των Χιούστον Ρόκετς Ντάριλ Μόρεϊ, ανέβασε ένα tweet που υποστήριζε τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ το 2019.[9] Το tweet του Μόρεϊ είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση της σχέσης του CBA με τους Χιούστον Ρόκετς.[10]

  1. [1]
  2. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2006. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2005. 
  3. «Archived copy» (στα Κινεζικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2010. 
  4. «(Κινέζικα)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019. 
  5. (Κινέζικα).
  6. «(Κινέζικα)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019. 
  7. http://english.people.com.cn/200404/29/eng20040429_141879.shtml
  8. «Octogenarian Desires to See Beijing Olympics in lifetime». People's Daily. 15 Ιουλίου 2001. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  9. «Rockets GM Daryl Morey tweets support for Hong Kong protests, prompting response from owner». sports.yahoo.com (στα Αγγλικά). 5 Οκτωβρίου 2019. 
  10. «Rockets' general manager's Hong Kong comments anger China». AP. AP. 7 Οκτωβρίου 2019. https://www.apnews.com/0a660e9e10664e31bf6ee359c22058cf. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]