Πέτρος Β΄ της Βουρβόνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέτρος Β΄ της Βουρβόνης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Pierre II de Bourbon (Γαλλικά)
Γέννηση1  Δεκεμβρίου 1438
Μουλέν
Θάνατος10  Οκτωβρίου 1503
Μουλέν
Τόπος ταφήςΠροσευχητήριο του Σουβινί
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΑντιβασιλέας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΆννα της Γαλλίας (από 1473)[2]
ΤέκναΣουζάνα της Βουρβόνης
ΓονείςΚάρολος Α΄ της Βουρβόνης και Αγνή της Βουργουνδίας
ΑδέλφιαΜαρία της Βουρβόνης
Αικατερίνη της Βουρβόνης
Μαργαρίτα των Βουρβόνων
Ισαβέλλα της Βουρβόνης
Λουδοβίκος της Βουρβόνης-Ρουσιγιόν
Λουδοβίκος της Βουρβόνης
Ιάκωβος της Βουρβόνης
Κάρολος Β΄ της Βουρβόνης[3]
Ιωάννης Β΄ της Βουρβόνης[3]
ΟικογένειαΟίκος των Βουρβόνων
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πέτρος Β΄ (1 Δεκεμβρίου 1438 - 10 Οκτωβρίου 1503) από τον Οίκο των Βουρβόνων ήταν ένας από τους νεώτερους γιους του Καρόλου Α΄ δούκα της Βουρβόνης και της Αγνής των Βαλουά, κόρης του Ιωάννη του Άφοβου, δούκα της Βουργουνδίας. Έγινε αντιβασιλιάς, μαζί με την σύζυγό του Άννα της Γαλλίας, του νεαρού Γάλλου βασιλιά Καρόλου Η΄ την εποχή που ήταν ανήλικος. Είχε μεγάλη εύνοια από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΑ΄, όπως και τα αδέλφια του, που του χορήγησε πολλούς τίτλους. Τον έκανε σύμβουλο και λίγο πριν τον θάνατο του τον όρισε αντιβασιλιά για λογαριασμό του ανήλικου γιου του Καρόλου Η΄.

Αντιβασιλιάς της Γαλλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απεικόνιση του Πέτρου Β΄ του Μπουρμπόν - 16ος αιώνας

Ο Πέτρος ήθελε αρχικά να νυμφευτεί τη Μαρία της Ορλεάνης, αδελφή του μελλοντικού βασιλιά Λουδοβίκου ΙΒ΄, αλλά ο Λουδοβίκος ΙΑ΄, που δεν ήθελε τη συνένωση δύο από τις μεγαλύτερες φεουδαρχικές οικογένειες της Γαλλίας, χάλασε τον αρραβώνα και πρόσφερε στον Πέτρο Β΄ τη μεγαλύτερη θυγατέρα του Άννα της Γαλλίας· ο γάμος πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1473. Όταν πέθανε ο Λουδοβίκος ΙΑ΄ (1483), ο Πέτρος με τη σύζυγο του είχαν μεγάλη θέση στην βασιλική αυλή, καθώς ο Λουδοβίκος ΙΑ΄ τον είχε ορίσει επίτροπο του νέου ανήλικου βασιλιά, του 13χρονου Καρόλου Η΄. Ο Πέτρος και η Άννα ανέλαβαν με όρεξη τα καθήκοντά τους. Αν και ο νεαρός βασιλιάς συμπεριφέρθηκε επιπόλαια, προτιμώντας να ενεργεί αυτόνομα και κάνοντας αυτό που ήθελε ο ίδιος, χωρίς να ακούει τις συμβουλές των επιτρόπων του, παρόλα αυτά διατήρησαν την θέση τους στην βασιλική αυλή. Ο Πέτρος Β΄ προσπάθησε να πείσει τον Κάρολο Η΄ να μην πραγματοποιήσει την εκστρατεία του στην Ιταλία, η οποία τελικά ήταν καταστροφική· δεν τα κατάφερε και παρέμεινε αντιβασιλιάς της Γαλλίας, την εποχή που ο βασιλιάς απουσίαζε στο εξωτερικό.

Δούκας της Βουρβόνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναζήτησε να έχει ηγεμονική θέση στον Οίκο των Βουρβόνων, γι' αυτό ζήτησε να είναι ο ίδιος με τη σύζυγό του διάδοχοι στο αξίωμα του δούκα· αλλά ο μεγαλύτερος αδελφός Ιωάννης Β΄ δούκας της Βουρβόνης προτίμησε να ορίσει διάδοχό του τον άλλο αδελφό τους καρδινάλιο Κάρολο Β΄ ως δούκα της Βουρβόνης (1488). Μετά τις εμφύλιες προστριβές και τον αιφνίδιο θάνατο του Καρόλου Β΄, πολύ σύντομα ο ίδιος ο Πέτρος Β΄ έλαβε τελικά το αξίωμα του δούκα. Το ζεύγος προσπάθησε να εξασφαλίσει το δικαίωμα του δούκα σε δικούς του διαδόχους ή σε επιλογή τους, άσχετα με τη διαφορετική γνώμη του βασιλιά. Η επιρροή του στον βασιλιά εξασθένησε σημαντικά μετά την ενηλικίωση του βασιλιά (1491). Μετά τον θάνατο του Καρόλου (1498) αποσύρθηκε από τη βασιλική αυλή και αφοσιώθηκε στην οικογένειά του και ιδιαίτερα στην κόρη του Σουζάνα, που υπεραγαπούσε.

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άννα είχε την πρώτη εγκυμοσύνη το 1476, αλλά οι πληροφορίες είναι αντιφατικές· μερικοί λένε ότι απέβαλλε [4], άλλοι λένε ότι γεννήθηκε γιος, ο Κάρολος, ο οποίος ήταν ο φυσικός διάδοχος του δουκάτου και πέθανε πρόωρα σε ηλικία 22 ετών (1498), χωρίς να αφήσει απογόνους.[5] [6] [7] [8] [9] Tο 1491 γεννήθηκε η κόρη τους Σουζάνα και ο τίτλος δικαιωματικά πέρασε σε αυτήν, αλλά θα έπρεπε να της εξασφαλίσει πρώτα έναν μνηστήρα από την οικογένεια των Βουρβόνων, προκειμένου να μην αμφισβητηθεί ο τίτλος από τον νέο βασιλιά, του οποίου δεν ήταν πλέον ευνοούμενος. Αρχικά ο Πέτρος Β΄ με τη σύζυγό του αποφάσισαν να την παντρέψουν με τον 2ο εξάδελφό της Λουδοβίκο Β΄, μεγαλύτερο γιο και διάδοχο τού Γιλβέρτου κόμη του Μονπανσιέ, αλλά πριν γίνει ο γάμος, ο έφηβος ακόμη Λουδοβίκος Β΄ πρόσβαλλε πολύ σκληρά τον Πέτρο Β΄ και τη μελλοντική σύζυγό του Σουζάνα. Η αφορμή ήταν, ότι τα εδάφη της Βουρβόνης τα θεωρούσε δική του κληρονομιά και θα τα έπαιρνε σε οποιαδήποτε περίπτωση σαν πρωτότοκος, γι'αυτό δεν χρωστούσε καμιά χάρη στη μελλοντική του σύζυγο και τον πατέρα της. Ο Πέτρος, εξοργισμένος, διέλυσε τον αρραβώνα τού Λουδοβίκου Β΄ με τη Σουζάνα και αποφάσισε να την παντρέψει με τον Κάρολο Δ΄ δούκα του Αλανσόν, ο οποίος ήταν ευνοούμενος του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΒ΄, προκειμένου να έχει καλές σχέσεις με την Αυλή. Η Άννα, σύζυγος του Πέτρου, διαφώνησε με αυτόν τον αρραβώνα από φόβο μην δημιουργηθούν ταραχές· ο Πέτρος επέβαλλε τη γνώμη του, αλλά πέθανε από πυρετό πριν πραγματοποιηθεί ο γάμος. Τότε η σύζυγός του Άννα, μετά τον θάνατό του, διέλυσε τον ανεπιθύμητο γι' αυτήν αρραβώνα με τον Κάρολο Δ΄ του Αλανσόν, και την πάντρεψε τελικά με τον 2ο εξάδελφό της Κάρολο των Βουρβόνων-Μονπανσιέ, μικρότερο αδελφό του προηγούμενου μνηστήρα της Λουδοβίκου Β΄ κόμη του Μονπανσιέ, που είχε εν τω μεταξύ πεθάνει πολύ πρόωρα. Ο Κάρολος θα είναι τελικά ο νέος διάδοχος στο δουκάτο της Βουρβόνης ως Κάρολος Γ΄ της Βουρβόνης μαζί με τη σύζυγο του Σουζάνα.[10] [11]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1473 την Άννα των Βαλουά, κόρη τού Λουδοβίκου ΙΑ΄ της Γαλλίας και είχε τέκνα:

  • Κάρολος 1476-1498, κόμης του Κλερμόν, απεβ. 22 ετών.
  • Σουζάνα 1491-1521, δούκισσα της Βουρβόνης, παντρεύτηκε τον 2ο εξάδελφό της Κάρολο Γ΄ κόμη του Μονπανσιέ.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 2  Μαΐου 2020.
  2. p11369.htm#i113682. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Union List of Artist Names. 13  Φεβρουαρίου 2015. 500122321. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2021.
  4. "Queens Mate" by Pauline Matarasso
  5. Charles de Bourbon, Comte de Clermont (ou d'Auvergne) (1488) in: Genealogy Database by Daniel de Rauglaudre [retrieved 14 August 2014].
  6. http://genealogy.euweb.cz/capet/capet22.html#P2 Γενεαλογία Ροβέρτου της Γαλλίας
  7. http://www.sologenealogia.com/gen/getperson.php?personID=I30741&tree=001&PHPSESSID=42d51cfc14af8bf8166661daf1212442 Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine. Κόμης του Κλερμόν, Κάρολος του Μπουρμπόν
  8. http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=65703572 Κάρολος του Μπουρμπόν
  9. http://www.stirnet.com/genie/data/continent/bb/bourbon01.php Γενεαλογία Βουρβόνων
  10. "The Man who Sacked Rome", by Vincent Pitts
  11. "Queens Mate" by Pauline Matarasso

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Queens Mate" by Pauline Matarasso
  • "The Man who Sacked Rome", by Vincent Pitts

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πέτρος Β΄ της Βουρβόνης
Γέννηση: 1 Δεκεμβρίου 1438 Θάνατος: 10 Οκτωβρίου 1503
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Κάρολος Β΄ ντε Μπουρμπόν
Κόμης του Κλερμόν

1488 - 1503
Διάδοχος
Σουζάνα
Δούκας της Βουρβόνης
1488 - 1503