Κάρολος Γ΄ της Βουρβόνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάρολος Γ΄ της Βουρβόνης-Μονπανσιέ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Charles III de Bourbon (Γαλλικά)
Γέννηση17  Φεβρουαρίου 1490
Montpensier
Θάνατος6  Μαΐου 1527
Ρώμη[1]
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Τόπος ταφήςΓκαέτα
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός[2]
στρατιωτικός ηγέτης[2]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣουζάνα της Βουρβόνης (από 1505)[3]
ΓονείςΓιλβέρτος του Μονπανσιέ[4] και Κλάρα Γκοντζάγκα[4]
ΑδέλφιαΛουδοβίκος Β΄ του Μονπανσιέ
Ρενέα των Βουρβώνων
Λουίζα του Μονπανσιέ
Οικογένειαd:Q3402220 και Οίκος των Βουρβόνων
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός και στρατιώτης
Πόλεμοι/μάχεςΠόλεμος της Συμμαχίας του Κονιάκ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚοντόσταβλος της Γαλλίας
Κυβερνήτης του Δουκάτου του Μιλάνο (1516–1517)
Κυβερνήτης του Δουκάτου του Μιλάνο (1526–1527)
Υπογραφή
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κάρολος Γ΄ της Βουρβόνης (γαλλικά: Charles III de Bourbon, 17 Φεβρουαρίου 1490 - 6 Μαΐου 1527) από τον Οίκο των Bουρβόνων ήταν Γάλλος στρατιωτικός ηγέτης, κόμης του Μονπανσιέ, του Κλερμόν και της Ωβέρνης, και δελφίνος της Ωβέρνης από το 1501 έως το 1523, και στη συνέχεια δούκας της Βουρβόνης και της Ωβέρνης. Επίσης ήταν Κοντόσταυλος της Γαλλίας (1515 - 1521). Ήταν ο τελευταίος μεγάλος φεουδάρχης που αντιτάχθηκε στον Γάλλο βασιλιά, με αποτέλεσμα να ενταχθεί στον στρατό του αυτοκράτορα Καρόλου E΄ της Γερμανίας, που ήταν ο μεγάλος αντίπαλος του Φραγκίσκου Α΄. Υπηρετώντας τον Κάρολο σκοτώθηκε στην πολιορκία της Ρώμης (1527).

Γάμος με τη Σουζάνα των Βουρβόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεύτερος γιος του Γιλβέρτου κόμη του Μοντπεσιέ και της Κλάρας Γκοντζάγα (1 Ιουλίου 1464 - 2 Ιουνίου 1503), κόρης του Φρειδερίκου Α΄ μαρκησίου της Μάντουα. Μετά τον θάνατο τού πατέρα του (1496) και τον πρόωρο θάνατο τού μεγαλύτερου αδελφού του Λουδοβίκου Β΄, κόμη του Μονπανσιέ, ο Κάρολος κληρονόμησε το δουκάτο.[5]

Στις 10 Μαΐου 1505 ο Κάρολος νυμφεύτηκε τη δεύτερη εξαδέλφη του Σουζάνα, με σκοπό να εξασφαλίσει η μητέρα της Άννα των Βαλουά τη διαδοχή του δουκάτου στην κόρη της Σουζάνα, επειδή δεν είχε γιους. Με τον θάνατο του Κάρολου Δ΄ δούκα του Αλανσόν (1525), προηγούμενου μνηστήρα της Σουζάνας, ο Κάρολος Γ΄ και οι απόγονοί του έγιναν αυτόματα οι μνηστήρες του Γαλλικού θρόνου, σε περίπτωση που ο κλάδος των Βαλουά εξέλιπε.

Εξορία από τη Γαλλία λόγω προδοσίας, στις υπηρεσίες του Καρόλου Ε΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπηρέτησε στην αρχή τον βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκο Α΄. Διορίστηκε από τον βασιλιά Κοντόσταυλος (1515) και βραβεύτηκε για τις υπηρεσίες του στη μάχη του Μαρινιάνο με τη διοίκηση του Μιλάνου.[6] Σταδιακά ο Φραγκίσκος Α΄, επειδή φοβήθηκε τη δύναμη και την εξυπνάδα του νεαρού δούκα, στράφηκε εναντίον του, γι'αυτό προτίμησε να διορίσει σαν στρατιωτικό διοικητή στις επιχειρήσεις στην Ολλανδία τον Κάρολο Δ΄ του Αλανσόν, αντί για τον Κάρολο Γ΄, κάτι που εξόργισε τον τελευταίο.

Ο θάνατος τής συζύγου του Σουζάνας (1521) έφερε την τελική ρήξη των σχέσεων του Καρόλου Γ΄ με τον βασιλιά Φραγκίσκο Α΄: η βασιλομήτωρ Λουίζα της Σαβοΐας απαίτησε από τον Κάρολο Γ΄ να τη νυμφευτεί, προκειμένου να διατηρήσει τους τίτλους και τα εδάφη τής πρώην συζύγου του. Η πρόφαση που χρησιμοποίησε η βασιλομήτωρ ήταν, ότι δικαιούται τον τίτλο λόγω της μητέρας της Μαργαρίτας των Βουρβόνων, η οποία ήταν αδελφή του πεθερού του Πέτρου Β΄, τελευταίου άρρενος απόγονου από τον κύριο κλάδο των Βουρβόνων. Ο Κάρολος Γ΄ αρνήθηκε, επειδή η βασιλομήτωρ ήταν πάνω από 45 ετών και ο ίδιος 14 χρόνια μικρότερος της. Τότε ο βασιλιάς, ο οποίος ήταν πάντα στο πλευρό της μητέρας του, έκανε κατάσχεση σε μεγάλο τμήμα από τα εδάφη του. Ο Κάρολος Γ΄ εξοργισμένος έκανε μυστική συμφωνία με τον αυτοκράτορα Κάρολο Ε΄ των Αψβούργων και τον Άγγλο βασιλιά Ερρίκο Η΄ να εκθρονίσουν τον Φραγκίσκο, να τεμαχίσουν το Γαλλικό βασίλειο και να μοιράσουν τα εδάφη του. Η συνωμοσία αποκαλύφθηκε, ο Φραγκίσκος Α΄ επικήρυξε τον Κάρολο Γ΄ σαν εθνικό προδότη και έτσι εκείνος αναγκάστηκε να δραπετεύσει στην Ιταλία (1523).

Δολοφονία του Καρόλου Γ΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κάρολος Ε΄ της Γερμανίας τού ανέθεσε τη διοίκηση μίας Ισπανο-Γερμανικής στρατιάς με αποστολή να τιμωρήσει τον πάπα Κλήμη Ζ΄. Ωστόσο ο αυτοκράτορας παράλειψε να εξοπλίσει ικανοποιητικά τον στρατό με χρήματα και φαγητό, αλλά ο Κάρολος Γ΄ τους εμψύχωσε με την υπόσχεση για πολλά λάφυρα. Ο στρατός έφτασε μπροστά στη Ρώμη τον Μάιο του 1527, τη ίδια ώρα που γινόταν διαπραγμάτευση ανάμεσα στον πάπα και τον αυτοκράτορα για ειρήνη, χωρίς να το γνωρίζει ο στρατός του Καρόλου Ε΄.

Ο Κάρολος Γ΄ δολοφονήθηκε έξω από τα τείχη της Ρώμης από κάποιον χρυσοχόο,[7] η δολοφονία του εμψύχωσε περισσότερο τον στρατό του, που πραγματοποίησε την κατάληψη της πόλης. Μετά τη δολοφονία του, τα εδάφη τού δουκάτου πέρασαν στον κλάδο του Βαντόμ, τού πλάγιου κλάδου του Οίκου των Βουρβόνων. Τα δικά του εδάφη είχαν κατασχεθεί από τον βασιλιά -λόγω της προδοσίας του- το 1523. Η μεγάλη αδελφή του Λουίζα, η οποία είχε παντρευτεί τον εξάδελφό της Λουδοβίκος του Λα Ρος-συρ-όν από τον κλάδο του Βαντόμ, κατάφερε να κερδίσει αργότερα την Ωβέρνη και το Μονπανσιέ. Οι Βουρβόνοι της Ινδίας ισχυρίζονται, ότι κατάγονται από τον Κάρολο Γ΄ μέσω του νόθου γιου του με μία Μογγόλα πριγκίπισσα, συγγενή του αυτοκράτορα Ακμπάρ.[8]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1505 τη Σουζάνα των Βουρβόνων, κόρη του Πέτρου Β΄ δούκα της Βουρβόνης· απέκτησαν τέκνα:

  • δίδυμα και ένας γιος, ο Φραγκίσκος: απεβίωσαν το πολύ 1 έτους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 31  Δεκεμβρίου 2014.
  2. 2,0 2,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 29  Μαρτίου 2015.
  3. p11369.htm#i113684. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  5. Pardoe, Julie, The Court and Reign of Francis the First, King of France, (Lea and Blanchard:Philadelphia, 1849), 39.
  6. Duruy, Victor, Martha Ward Carey, and John Franklin Jameson, A history of France, (Thomas Y. Crowell and Co.:Boston, 1889), 301.
  7. Treat, James, The Catacombs of Rome, (The Old Corner Bookstore Inc.: Boston, 1907), 81.
  8. Jean Philippe, a courtier of the khan, b.1525, d.after 1560; m. a sister of the khan; This son, Jean Philippe de Bourbon, ended up as a courtier of the Khan in Delhi, India.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Pardoe, Julie, The Court and Reign of Francis the First, King of France, (Lea and Blanchard:Philadelphia, 1849), 39.
  • Duruy, Victor, Martha Ward Carey, and John Franklin Jameson, A history of France, (Thomas Y. Crowell and Co.:Boston, 1889), 301.
  • Treat, James, The Catacombs of Rome, (The Old Corner Bookstore Inc.: Boston, 1907), 81.
  • Jean Philippe, a courtier of the khan, b.1525, d.after 1560; m. a sister of the khan; This son, Jean Philippe de Bourbon, ended up as a courtier of the Khan in Delhi, India.
  • Louis Rousselet, "The Son of the Constable of France", (Gilbert & Rivington: London 1892)
  • Grece, Michel de, "Le Rajah Bourbon",(Lattes: Paris 2007)


Κάρολος Γ΄ της Βουρβόνης
Γέννηση: 17 Φεβρουαρίου 1490 Θάνατος: 6 Μαΐου 1527
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Σουζάνα
Κόμης του Κλερμόν

1521 - 1523
Διάδοχος
Κατάσχεση των τίτλων από το Βασίλειο της Γαλλίας
Δούκας της Βουρβόνης
1521 - 1523