Ουραλικό Κρατικό Πανεπιστήμιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 56°50′25″N 60°37′00″E / 56.8404°N 60.6168°E / 56.8404; 60.6168

Ουραλικό Κρατικό Παντεπιστήμιο
Α. Μ. Γκόρκι
Уральский государственный университет
им. А. М. Горького
Κεντρικό κτίριο Πανεπιστημιούπολης
ΡητόHominem ūnīus librī timeō
Ρητό στα ελληνικάΝα φυλάγεσαι από τον άνθρωπο του ενός βιβλίου (Θωμάς Ακινάτης)
ΤύποςΠανεπιστήμιο/Φιλελεύθερες Τέχνες
Ίδρυση19 Οκτωβρίου 1920
ΙδρυτήςΑλεξέι Μαξίμ Γκόρκι
ΠροεδρεύωνΒλαντίμιρ Τρετάκοφ
ΠρύτανηςΝτμίτρι Μπάγκροφ
Ακαδημαϊκό προσωπικό500
Φοιτητές8,000+ πλήρους απασχόλησης
10,000+ μερικής απασχόλησς και εξ'αποστάσεως εκπαίδευσης
ΤοποθεσίαΓεκατερίνμπουργκ, Όμπλαστ του Σβερντλόφσκ, Ρωσία
ΔιεύθυνσηΟδός Λενίνα 51, 620083, Γεκατερίνμπουργκ, Ρωσία
ΠανεπιστημιούποληΑστική
Ιστότοποςwww.usu.ru

Το Ουραλικό Κρατικό Πανεπιστήμιο (Ρωσικά: Уральский государственный университет им. А. М. Горького - συχνά αναγραφόμενο και ως USU), το οποίο πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του, Αλεξέι Μαξίμ Γκόρκι, βρίσκεται στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ, στο Όμπλαστ του Σβερντλόφσκ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ιδρύθηκε το 1920 και ήταν αποκλειστικά εκπαιδευτικό ίδρυμα αποτελούμενο από αρκετά ινστιτούτα (εκπαιδευτικά και επιστημονικά τμήματα), τα οποία μετέπειτα έγιναν ανεξάρτητα πανεπιστήμια και σχολές.

Ιδρυμένο ως Πανεπιστήμιο το 1936, πήρε το όνομά του από έναν από τους ιδρυτές του, τον Ρώσο συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι. Είναι το δεύτερο παλαιότερο Πανεπιστήμιο στην περιοχή των Μεσαίων Ουραλίων (με το παλαιότερο να είναι το Ουραλικό Κρατικό Μεταλλευτικό Πανεπιστήμιο) και ένα από τα πιο εκλεκτά πανεπιστήμια της Ρωσίας. Προσφέρει εκπαίδευση σε δεκάδες επιστημονικά και εκπαιδευτικά πεδία, συμπεριλαμβανομένων 53 μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Το 2007, ο Ντμίτρι Μπάγκροφ εκλέχθηκε ως ο καινούργιος πρύτανης του πανεπιστημίου,[1] ενώ ο προκάτοχός του, Βλαντίμιρ Τρετάκοφ, ανέλαβε το γραφείου του προέδρου, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο σε διεθνείς υποθέσεις.

Το USU είναι οργανωμένο σε 95 έδρες και 14 τμήματα, τα οποία είναι Βιολογία, Δημοσιογραφία, Πολιτισμός & Τέχνες, Ιστορία, Μαθηματικά και Μηχανική, Πολιτική και Κοινωνιολογία, Ψυχολογία, Φυσική, Φιλολογία, Φιλοσοφία, Δημόσιες Σχέσεις, Χημεία, Εξωτερικές Υποθέσεις και Οικονομικά. Ανάμεσα στο προσωπικό του Πανεπιστημίου, υπάρχουν 18 ακαδημαϊκοί της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει επίσης ένα Λύκειο, το Ιταλικό Κολλέγιο Λεονάρντο, ένα Ινστιτούτο Φυσικής και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, ένα Διαπεριφερειακό Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών, το Ρωσοαμερικανικό Ινστιτούτο Οικονομίας και Επιχειρήσεων, το Ινστιτούτο Διοίκησης και Επιχειρηματικότητας, ένα κέντρο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, Ρωσικό Ινστιτούτο Πολιτισμού, ένα παρατηρητήριο, έναν βοτανικό κήπο, μια επιστημονική βιβλιοθήκη με περισσότερους από 1.200.000 τόμους, έναν εκδοτικό οίκο, αρκετά μουσεία, μια ειδική έδρα για τα ρωσικά ως ξένη γλώσσα και ένα εργαστήριο ηλεκτρονικής εκμάθησης (e-learning) ξένων γλωσσών, ενώ προσφέρει επαναληπτικά μαθήματα και Ινστιτούτα για περαιτέρω εκπαίδευση και κατάρτιση.

Κάθε χρόνο το Ουραλικό Κρατικό Πανεπιστήμιο φιλοξενεί τις Διαλέξεις Ντεμίντοφ - μία σειρά διαλέξεων τις οποίες δίνουν νικητές του βραβείου Ντεμίντοφ.[α]

Από το 2010, το Πανεπιστήμιο έχει συγχωνευθεί με το Ουραλικό Κρατικό Πολυτεχνείο και μαζί αποτελούν το Ουραλικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Μπορίς Γιέλτσιν.

Επιστημονικές σχολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σημαντικότερες επιστημονικές σχολές που δημιουργήθηκαν στο Ουραλικό Κρατικό Πανεπιστήμιο είναι:

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το USU κατατάχθηκε 25ο ανάμεσα στα κορυφαία πανεπιστήμια του ρωσικού Υπουργείου Παιδείας για το 2004.[2] Για το 2011, σύμφωνα με την κατάταξη Webometrics, η οποία βασίζεται στον όγκο της διαδιακτυακής παρουσίας και στον αριθμό των δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο, το USU κατέλαβε την 9η θέση ανάμεσα στα πανεπιστήμια της Ρωσίας.[3]

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θέση και το σύνολο των συμβόλων στο έμβλημα του Πανεπιστημίου εγκρίθηκαν επίσημα στις 24 Απριλίου 2008.

Το κέντρο του εμβλήματος αντιπροσωπεύει τον σταυρό της Αγίας Αικατερίνης της Αλεξάνδρειας, της προστάτιδας του Γεκατερίνμπουργκ, ο οποίος είναι ο κοίλος σταυρός τεσσάρων κομματιών. Τα καρφιά, τα οποία σχηματίζουν τον σταυρό, αναφέρονται σε ακόμα ένα σύμβολο – τη ράβδο των Αιγύπτιων ιερέων, των φυλάκων της ιερής γνώσης. Αυτή η ράβδος αποκαλείται επίσης ράβδος του Αγίου Αντωνίου του Μέγα, η οποία συμβολίζει την αναζήτηση και την επίτευξη της αλήθειας. Ένα ηλιακό σύμβολο – ένας οδοντωτός τρόχος, συμβολίζει τον ήλιο και το φως της γνώσης. Ταυτόχρονα, ο τροχός και ο σταυρός είναι χαρακτηριστικά της Αγίας Αικατερίνης, η οποία, σύμφωνα με τον μύθο, καταδικάστηκε στον τροχό των βασανιστηρίων.

Τα τρία βιβλία συμβολίζουν την ενότητα φυσικών, των τυπικών και των ανθρωπιστικών επιστημών και αναφέρονται στο ρητό του Πανεπιστημίου: «Να φυλάγεσαι από τον άνθρωπο του ενός βιβλίου» του Θωμά Ακινάτη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνικό Ρωσικό επιστημονικό βραβείο το οποίο δίνεται κάθε χρόνο σε μέλη της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ректор: Бугров Дмитрий Витальевич» (στα Ρωσικά). Ural State University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιανουαρίου 2009. 
  2. «Рейтинг университетов по итогам 2004 года» [Κατάταξη πανεπιστημίων το 2004]. Министерство образования и Науки Российской Федерации (Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών Ρωσική Ομοσπονδία). Ιανουάριος 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2020. 
  3. «University Ranking in Russian Federation». Webometrics. Ιανουάριος 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]