Τροχός βασανιστηρίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απεικόνιση θανατικής εκτέλεσης με τροχό από το Ελβετικό Χρονικό του Γιοχάνες Στούμπφ, το 1586. Στο προσκήνιο ένας εγκληματίας θρυμματίζεται με τον τροχό, ενώ πιο πίσω δύο άλλοι τροχοί με πλεγμένους εγκληματίες είναι στημένοι οριζόντιοι.

Ο τροχός βασανιστηρίων ήταν φρικτό βασανιστήριο για την επιβολή θανατικής ποινής στο Μεσαίωνα και μέχρι το 19ο αιώνα. Τον χρησιμοποιούσαν για αντίποινα ενάντια σε ληστρικές ή και εγκληματικές πράξεις.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν τροχός, συνήθως άμαξας, με τον οποίο βασανίζονταν φρικτά ο κατάδικος. Αφού έφερναν τον κατάδικο στην ειρκτή, τον έδεναν, και με τον τροχό του θρυμμάτιζαν με χτυπήματα χέρια και πόδια. Ο νόμος αποφάσιζε πόσα χτυπήματα έπρεπε να δοθούν. Στις φρικτότερες περιπτώσεις του βασανιστηρίου ο τροχός έφερε καρφιά (ήλους) που ετίθετο σε κίνηση με σχοινιά και τροχαλίες πλησιάζοντας αργά το ιστάμενα δεμένο σώμα του καταδίκου με συνέπεια τις αρχικές εκδορές μέχρι διαμελισμού. Ακολούθως ξάπλωναν το λιωμένο σώμα του κατάδικου επάνω στον τροχό και έπλεκαν πόδια και χέρια στις ακτίνες του. Οι φρικιαστικοί πόνοι ήταν απερίγραπτοι. Ο τροχός τοποθετείτο σαν τραπέζι επάνω σε δοκό, και εκεί ο κατάδικος έμενε μέχρι να πεθάνει από τους φρικτούς πόνους. Στις ηπιότερες ποινές ο κατάδικος στραγγαλίζονταν για να μην ταλαιπωρείται, ή πυροβολείτο στο κεφάλι ή στην καρδιά, ή αποκεφαλίζονταν. Στις φρικτότερες εκτελέσεις βάζαν φωτιά κάτω από τον τροχό και τον έκαιγαν ζωντανό.

Η χειρότερη ταπείνωση ήταν όμως, το ότι ο νεκρός έμενε επάνω στον τροχό βρώση των όρνιων και άταφος.

Εκτελέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με αυτό το συγκεκριμένο τροχό είχε καταδικαστεί σε θάνατο η Αγία Αικατερίνη, για αυτό και ονομάζεται επίσης τροχός της Αικατερίνης. Άλλοι γνωστοί που θανατώθηκαν με αυτόν τον τρόπο ήταν οι εγκληματίες

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Matthias Blazek: „Das letzte Mal wurde die Strafe des Räderns in Preußen 1841 angewandt“. In: Preußische Mitteilungen Nr. 202, August 2011, S. 14 ff.
  • Matthias Blazek: „Letzte Hinrichtung durch Rädern im Königreich Preußen am 13. August 1841“. In: Fachprosaforschung – Grenzüberschreitungen. Deutscher Wissenschafts-Verlag (DWV), Baden-Baden, Band 7, 2011, S. 339–343