Ουραλικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 56°50′38″N 60°39′14″E / 56.8440°N 60.6539°E / 56.8440; 60.6539

Ουραλικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Μ. Ν. Γιέλτσιν (UrFU)
Уральский федеральный университет Б.Н. Ельцина

Πάνω: Λογότυπο Πανεπιστημίου
Κάτω: Κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου
Άλλες ονομασίεςΟυραλικό Κρατικό Πανεπιστήμιο
Ουραλικό Κρατικό Πολυτεχνείο
ΡητόДумай, делай, достигай!
Ρητό στα ελληνικάΣκεφτείτε, ενεργήστε, επιτύχετε![1]
ΤύποςΔημόσιο Πανεπιστήμιο
Ίδρυση1920, 2011 (ενοποίηση)
Ακαδημαϊκές συνεργασίεςΠανεπιστήμιο της Αρκτικής[2]
Σύλλογος Σινο-Ρωσικών Πολυτεχνείων[3]
Ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων[4]
Σύνδεσμος Ευρασιατικών Πανεπιστημίων[5]
Ένωση Πολυτεχνείων Ρωσίας και Κίνας[6]
Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτονικών και Κατασκευαστικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
Σύλλογος Κορυφαίων Πανεπιστημίων της Ρωσίας[7]
Erasmus Plus[8]
BRICS Network University
SCO Network University
CIS University
ΕπιδότησηRUB 79,636,174 (~USD 1,280,000) (Μάρτιος 2019)[9]
ΠρύτανηςΒίκτορ Κοκσάροφ
ΠρόεδροςΣτάνισλαβ Ναμπουτσένκο (μέχρι 2013)
Ακαδημαϊκό προσωπικό2993 (Μάρτιος 2019)
Φοιτητές34794 (Φεβρουάριος 2019)
ΤοποθεσίαΓεκατερίνμπουργκ, Όμπλαστ του Σβερντλόφσκ, Ρωσία, Ρωσία
ΠανεπιστημιούποληΑστική
Χρώματα                   
Ιστότοποςurfu.ru/ru

Το Ουραλικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Μ. Ν. Γιέλτσιν (ρωσικά: Уральский федеральный университет Б.Н. Ельцина, συχνά αναφερόμενο ως UrFU, УрФУ), το οποίο πήρε το όνομά του από τον πρώτο πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μπορίς Γιέλτσιν, και δημιουργήθηκε από τη συνένωση του Ουραλικού Κρατικού Πολυτεχνείου και του Ουραλικού Κρατικού Πανεπιστημίου, είναι ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα στην περιοχή των Ουραλίων στη Ρωσία. Το Ουραλικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο δρα ως κέντρο έρευνας και καινοτομίας της Ουράλιας περιοχής και συνεργάζεται με τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε τέσσερις βασικούς τομείς της γνώσης και 108 ακαδημαϊκές σπουδές.[10] Υπάρχουν ενεργά αναπτυγμένοι δεσμοί μεταξύ του Πανεπιστημίου και ενδιάμεσων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Επίσης, το UrFU εργάζεται με συνέπεια στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών με εργοδότες για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με τους εργοδότες να εμπλέκονται ως άμεσοι συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, ενώ η εργοδοτούμενη και εταιρική εκπαίδευση πραγματοποιείται με βάση την πελατοκεντρική προσέγγιση, με κοινά επιχειρηματικά έργα να υλοποιούνται σε οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου.

Το Ουραλικό Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ το 1920 με διάταγμα του αρχηγού της Σοβιετικής επαναστατικής κυβέρνησης, Βλαντίμιρ Λένιν. Ωστόσο, το νεοσύστατο πανεπιστήμιο υποβλήθηκε σε κάποιες αλλαγές λόγω της έλλειψης πόρων κατά τη διάρκεια περιόδων όπως η επανάσταση και ο εμφύλιος πόλεμος. Τελικά, το πανεπιστήμιο χωρίστηκε στα δύο: το Ουραλικό Κρατικό Πανεπιστήμιο (USU), ένα μικρότερο πανεπιστήμιο υπεύθυνο για την εκπαίδευση στις φυσικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, και το Ουραλικό Κρατικό Πολυτεχνείο (USTU-UPI), ένα μεγαλύτερο το οποίο επικεντρώνεται στην εκπαίδευση πάνω σε μηχανικούς τομείς όπως μεταλλουργία, κατασκευή μηχανών, πολιτική μηχανική και ηλεκτρομηχανική. Ταυτόχρονα, το UPI ανέπτυσσε αρκετούς νέους (για την εποχή) τομείς γνώσης όπως η πυρηνική ενέργεια, η οργανική χημεία και σύνθεση και οι τηλεπικοινωνίες.

Παρά τον διαχωρισμό, τα δύο πανεπιστήμια συνδέονταν στενά το ένα με το άλλο, καθώς και με τους συνεργάτες τους από τη βιομηχανική οικονομία της περιοχής. Λόγω αυτού, η πόλη Γεκατερίνμπουργκ έγινε μία από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιουπόλεις στη Ρωσία. Από το 2008, όταν ξεκίνησε μια μαζική αναδιοργάνωση του ρωσικού πανεπιστημιακού συστήματος, ένας αριθμός πανεπιστημίων σε διαφορετικές πόλεις της χώρας, τα οποία είχαν ήδη στενές σχέσεις, έλαβαν ειδικό ομοσπονδιακό στάτους και επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Τα ομοσπονδιακά πανεπιστήμια που καθιερώθηκαν βρίσκονταν στις πόλεις Ροστόφ επί του Ντον (Νότιο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο), Κρασνογιάρσκ (Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Σιβηρίας), Καζάν (Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Καζάν), Αρχάγγελσκ, Γιακούτσκ (Βορειο-ανατολικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο), Καλίνινγκραντ (Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Ιμανουέλ Καντ Βαλτίκ), Βλαδιβοστόκ (Άπω Ανατολικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο) και Γεκατερίνμπουργκ. Αυτά τα ομοσπονδιακά πανεπιστήμια αποτελούν τους ηγέτες του Ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος. Η διαδικασία της συγχώνευσης των USTU-UPI και USU για τη δημιουργία του Ουραλικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου (UrFU) ξεκίνησε το 2009 και ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2011.

Κατά τη διάρκεια των 100 χρόνων της ιστορίας του, από το Ουραλικό Πανεπιστήμιο αποφοίτησαν περισσότεροι από 360.000 σπουδαστές, πολλοί από τους οποίους πέτυχαν σημαντικά στον χώρο της έρευνας, του πολιτισμού και της πολιτικής. Ένας από τους πιο διάσημους απόφοιτους του πανεπιστημίου είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν, του οποίου το πανεπιστήμιο φέρει το όνομα σήμερα.

Ινστιτούτα και κέντρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ουραλικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο αποτελείται από τα παρακάτω Ινστιτούτα και Τμήματα:[11]

 • Κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης
 • Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών
 • Ινστιτούτο Νέων Υλικών και Τεχνολογιών
 • Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Ραδιοφωνίας και Πληροφοριών Τεχνολογίας
 • Ινστιτούτο Κατασκευών και Αρχιτεκτονικής
 • Ινστιτούτο Τεχνολογιών Ανοικτής Εκπαίδευσης
 • Ινστιτούτο Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Πολιτικής για τη Νεολαία
 • Ινστιτούτο Θεμελιώδους Εκπαίδευσης
 • Ινστιτούτο Οικονομικών και Διοίκησης
 • Εξειδικευμένο εκπαιδευτικό και επιστημονικό κέντρο
 • Ουραλικό Ανθρωπιστικό Ινστιτούτο
 • Ουραλικό Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
 • Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας
 • Ινστιτούτο Χημικής Τεχνολογίας
 • Κέντρα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Γεγονότα και αριθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ουραλικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά και εκπαιδευτικά κέντρα της Ρωσίας. Ο αριθμός των σπουδαστών πλήρους απασχόλησς που φοιτά σε αυτό ξεπερνά τις 35.000 (Μάρτιος 2019) και προέρχονται από 75 χώρες από όλο τον κόσμο, ενώ το διδακτικό προσωπικό αριθμεί πάνω από 4200 μέλη. Παρέχονται 424 εκπαιδευτικά προγράμμαα από 13 ινστιτούτα, τα οποία περιλαμβάνουν μαθήματα πάνω στις φυσικές επιστήμες, στη μηχανική, στις κοινωνικές επιστήμες, στις ανθρωπιστικές επιστήμες, στα οικονομικά και στη διοίκηση. Στα 100 χρόνια της ιστορίας του, αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο περισσότεροι από 360.000 σπουδαστές. Από το 2008, το Ουραλικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο φέρει το όνομα του Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο το 1955 και μετέπειτα, το 1991, εκλέχθηκε ο πρώτος Πρόεδρος της ανεξάρτητης Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια μιας ακαδημαϊκής χρονιάς, στο Πανεπιστήμιο παρευρίσκονται περισσότερες από 20 διεθνείς αντιπροσωπείες. Ανάμεσά τους, πρεσβευτές από τις χώρες των ΗΠΑ, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Σουηδίας, Νότιας Αφρικής, Μογγολίας και άλλων. Οι πρώτοι διεθνείς σπουδαστές έφτασαν στο Ουραλικό Πανεπιστήμιο τη δεκαετία του 1940, ενώ κατά τον Μάρτιο του 2019, περίπου 3100 διεθνείς σπουδαστές φοιτούσαν σε αυτό.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του UrFU επιτρέπουν σε περισσότερες από 30 ομάδες να προπονούνται και να διαγωνίζονται σε πρωταθλήματα. Επίσης, το Πανεπιστήμιο φιλοξενεί αρκετά δημοφιλή φεστιβάλ, όπως το «Vesna UPI» (κυριολεκτικά «Η Ουραλική Πολυτεχνική Άνοιξη»), το οποίο χρονολογείται από το 1956 και είναι ένα από τα παλαιότερα φοιτητικά φεστιβάλ της Ρωσίας, καθώς και το Μουσικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βιέννα.

Διεθνείς συνεργασίες και Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια σημαντική κατεύθυνση της δραστηριότητας του Ουραλικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου, είναι η ένταξή στο διεθνές ερευνητικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον. Το Πανεπιστήμιο συμμετέχει σε διαδικτυακά εκπαιδευτικά πρότζεκτ οργανισμών όπως των Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, UNESCO και BRICS, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το UrFU είναι βασικός συνεργάτης στην περιοχή των Ουραλίων για ξένα πανεπιστήμια, διεθνείς οργανισμούς, ξένες εταιρείες και σωματεία. Ο αριθμός των ξένων σπουδαστών, μεταπτυχιακών σπουδαστών, ερευνών και διαλέξεων αυξάνεται συνεχώς. Στο πλαίσιο συμφωνιών-πλαισίων, το UrFU συνεργάζεται μαζί με τους ηγέτες της αγοράς τόσο στη Ρωσία, όσο και σε άλλες χώρες.

Βασικοί τομείς επιστημονικής έρευνας που γίνονται στο UrFU συμπεριλαμβάνουν: Φυσική και Αστρονομία, Ενέργεια, Μεταλλουργία, Τεχνολογία Επικοινωνίας, Μαθηματικά και Μηχανική, Χημεία και Επιστημονικά Υλικά, Βιολογία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία, Ιστορία και Εθνογραφία, Φιλολογία και Οικονομία.

Απόφοιτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σύλλογος Αποφοίτων του UrFU καθιερώθηκε τον Οκτώβριο του 2012 και μέσα στην επόμενη χρονιά (2012-2013), το Πανεπιστήμιο καθιέρωσε γραφεία του συλλόγου σε πόλεις της Μογγολίας και της Ρωσίας, όπως για παράδειγμα στις Μόσχα, Νίζνι Ταγκίλ, Κάμενσκ Ουράλσκι και Νογιάμπρσκ. Αυτό επιτρέπει στους απόφοιτους που ζουν και εργάζονται σε αυτές τις πόλεις να διατηρούν επαφή με το Πανεπιστήμιο. Επίσης, στα πλάνα του Συλλόγου βρίσκεται και η δημιουργία γραφείων του σε Καζακστάν, Κιργιστάν, Ισραήλ και Γερμανία.

Κατατάξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ουραλικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο κατέχει τις παρακάτω θέσεις σε εθνικές και παγκόσμιες κατατάξεις:

 • 2018 & 2019: 701-800η θέση στην Ακαδημαϊκή Κατάταξη των Παγκόσμιων Πανεπιστημίων[12][13]
 • 2019: 11η θέση ανάμεσα στα Ρωσικά πανεπιστήμια (Κατάταξη Παγκόσμιων Πανεπιστημίων από Webometrics)[14]
 • 2019: 43η θέση στην κατάταξη QS για τα καλύτερα αναδυόμενα πανεπιστήμια σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία[15]
 • 2019: 58η θέση στην κατάταξη QS για τα πανεπιστήμια των χωρών BRICS (QS World University Rankings: BRICS)[16]
 • 2019: 14-15η θέση στην κατάταξη εθνικών πανεπιστημίων από το Interfax Rating Agency[17]

Βραβεία και επιτεύγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία μικρού μήκους Dedicatied to Young People, στην οποία απόφοιτοι του Ουραλικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου δίνουν συμβουλές στους εν ενεργεία σπουδαστές, κέρδισε το QS-Apple Creative Award στην κατηγορία του «Βίντεο με το πιο Δημιουργικό Εταιρικό Ίδρυμα», ενώ έλαβε επίσης τον τίτλο QS-Apple Creative Idol. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 17 Νοεμβρίου 2011 κατά το έβδομο QS Συνέδριο και Έκθεση Επαγγελματιών Ηγετών της Ασίας και του Ειρηνικού στη Μανίλα, και διοργανώθηκε από την εταιρία Quacquarelli Symonds.[18]

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Ural Federal University». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020. 
 2. «Ural Federal University - Member Profile». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Δεκεμβρίου 2012. 
 3. «Состав университетов, входящих в Ассоциацию технических университетов России и Китая» [Composition of universities included in the Association of Technical Universities of Russia and China] (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2012. 
 4. «Corporate members» (στα Ρωσικά). Russian Council on International Affairs. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαρτίου 2012. 
 5. «Уральский федеральный университет имени первого Президента России Б.Н.Ельцина - Является членом Евразийской ассоциации университетов с 1990 года» [Ural Federal University named after the first President of Russia B. N. Yeltsin - Member of the Eurasian Association of Universities since 1990]. www.eau-msu.ru/ (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2016. 
 6. «Создана Ассоциация технических университетов России и Китая (АТУРК)» [The Association of Technical Universities of Russia and China (ATURK) was established] (στα Ρωσικά). 6 Μαρτίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαΐου 2011. 
 7. «The Association of Leading Russian Universities Visits the United States». 25 Απριλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020. 
 8. «UrFU + Erasmus Plus». Ural Federal University. 3 Μαρτίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020. 
 9. «UrFU Endowment». urfu.ru. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2019. 
 10. «Перечень направлений подготовки для приема в 2021 году. Бакалавриат, специалитет» [List of training directions for admission in 2021. Bachelor's degree, specialty]. urfu.ru/ru (στα Ρωσικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020. 
 11. «UrFU Institutes» (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020. 
 12. «ARWU World Top 500-100 Candidates 2018». Academic Ranking of World Universities. 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020. 
 13. «Academic Ranking of World Universities 2019». Academic Ranking of World Universities. 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020. 
 14. «Russian Federation». Ranking Web of Universities. 
 15. «QS University Rankings: EECA 2019». www.topuniversities.com. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020. 
 16. «QS University Rankings: BRICS 2019». www.topuniversities.com. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020. 
 17. «Уральский федеральный Б.Н. Ельцина». Интерфакс - Высшее образование в России. 
 18. «Winners of QS-APPLE Creative Awards 2011». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]