Ουραλικό Κρατικό Νομικό Πανεπιστήμιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 56°50′59″N 60°39′24″E / 56.8498°N 60.6567°E / 56.8498; 60.6567

Ουραλικό Κρατικό Νομικό Πανεπιστήμιο
Уральский государственный юридический университет
ΡητόIntelligence, honor, creativity
Ρητό στα ελληνικάΕυφυΐα, τιμή, δημιουργικότητα
ΤύποςΔημόσιο Πανεπιστήμιο
Ίδρυση20 Απριλίου 1931
ΠροεδρεύωνΒλαντίμιρ Μπούμπλικ
Φοιτητές6.138
ΤοποθεσίαΡωσία
ΠανεπιστημιούποληΟυφά, Γεκατερίνμπουργκ, Τσελιάμπινσκ
Ιστότοποςwww.usla.ru
Χάρτης Πανεπιστημιούπολης του USLA

Το Ουραλικό Κρατικό Νομικό Πανεπιστήμιο (USLU, ρωσικά: Уральский государственный юридический университет), προηγουμένως γνωστό ως Ουραλική Κρατική Νομική Ακαδημία (USLA, ρωσικά: Уральская государственная юридическая академия), είναι δημόσιο, ερευνητικό πανεπιστήμιο το οποίο περιλαμβάνει σχολές νομικής, κολέγια και άλλα δημόσια μεταπτυχιακά και προπτυχιακά εκπαιδευτικά ινστιτούτα. Η κύρια πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου βρίσκεται στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ. Ιδρύθηκε το 1931 και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες νομικές σχολές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.[1]

Το Ουραλικό Κρατικό Νομικό Πανεπιστήμιο είναι οργανωμένο σε 15 σχολές, κολέγια και ινστιτούτα, τα οποία βρίσκονται σε κέντρα και πανεπιστημιουπόλεις στις πόλεις Γεκατερίνμπουργκ, Ουφά και Τσελιάμπινσκ. Λειτουργεί επίσης σε εγκαταστάσεις διεθνών επιστημονικών σχέσεων σε Λονδίνο, Ελσίνκι, Νουρ-Σουλτάν, Βερολίνο, Κίεβο και Μινσκ. Το πανεπιστήμιο θεωρείται ένα από τα πιο εκλεκτά της Ρωσίας και διαθέτει υψηλές απαιτήσεις εισαγωγής για τους υποψήφιους σπουδαστές. Στην κατάταξη των Εθνικών Πανεπιστημίων κατέλαβε την πέμπτη θέση ανάμεσα στις καλύτερες νομικές σχολές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.[2]

Το 2008, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επιστημονικής Έρευνας σε τεχνολογίες πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατέταξε το Ουραλικό Κρατικό Νομικό Πανεπιστήμιο στη δεύτερη θέση των καλύτερων νομικών σχολών στη Ρωσία.[3]

Το 2004, κατά τη Διαπεριφερειακή Εξειδικευμένη Έκθεση «Εκπαίδευση από το Α έως το Ω Καριέρα», το πανεπιστήμιο βραβεύτηκε από το Ανεξάρτητο Δημόσιο Συμβούλιο με το χρυσό μετάλλιο ως ένα από τα «Εκατό καλύτερα πανεπιστήμια» στη Ρωσία, ενώ ο πρύτανης Βίκτωρ Ντμιτρίβιτς, έλαβε τιμητική διάκριση ως «Πρύτανης της Χρονιάς 2004».[4]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σιβηρικό Ινστιτούτο Σοβιετικού Δικαίου ιδρύθηκε στις 20 Απριλίου 1931 στο Ιρκούτσκ, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης της Σοβιετικής Ένωσης. Την 1η Αυγούστου 1934, με διάταγμα της κυβέρνησης, το Σιβηρικό Ινστιτούτο Σοβιετικού Δικαίου μεταφέρθηκε από το Ιρκούτσκ στο Γεκατερίνμπουργκ. Το 1935, το Σιβηρικό Ινστιτούτο Σοβιετικού Δικαίου μετονομάστηκε σε Νομικό Ινστιτούτο Γεκατερίνμπουργκ, όνομα το οποίο επισημοποιήθηκε το 1937. Στις 24 Δεκεμβρίου 1992, το Νομικό Ινστιτούτο Γεκατερίνμπουργκ μετονομάστηκε εκ νέου σε Ουραλική Κρατική Νομική Ακαδημία και εν τέλη, στις 22 Απριλίου 2014, με διάταγμα του Ρωσικού Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών, πήρε το όνομα που διατηρεί μέχρι και σήμερα, Ουραλικό Κρατικό Νομικό Πανεπιστήμιο.[5]

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ινστιτούτο Δικαιοσύνης
  • Ινστιτούτο επιχειρήσεων και δικαίου
  • Ινστιτούτο εισαγγελικής υπηρεσίας
  • Ινστιτούτο κρατικού και διεθνούς δικαίου
  • Κατάρτιση προσόντων και επανεκπαίδευση προσωπικού ινστιτούτων
  • Σχολή Bachelor
  • Γενική σχολή επαγγελματικής εκπαίδευσης
  • Δικαστική σχολή
  • Νυχτερινή σχολή
  • Σχολή σύντομου προγράμματος
  • Region-evening faculty
  • Προπτυχιακή σχολή
  • Σχολή επιπρόσθετης εκπαίδευσης
  • Διδακτορική σχολή εκπαίδευσης

Δράσεις και δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιστήμονες, καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές της Ακαδημίας συμμετέχουν σε διεθνή, εθνικά και τοπικά ακαδημαϊκά συνέδρια και σεμινάρια. Το Ουραλικό Κρατικό Νομικό Πανεπιστήμιο είναι διοργανωτής παραδοσιακών επιστημονικών συνεδρίων και η πλειοψηφία των επιστημονικών/πρακτικών αυτών συνεδρίων διεξάγονται από τη Νομική Σχολή και αποκαλούνται κοινώς «Μέρες Επιστήμης». Στα συνέδρια αυτά συμμετέχουν εκπρόσωποι ομοσπονδιακών και περιφερειακών κυβερνήσεων, εκπρόσωποι ξένων χωρών, καθώς και εκπρόσωποι Ρωσικών πανεπιστημίων, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Επίσης, το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Ρωσικό Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών διοργανώνει ανοικτό φοιτητικό διαγωνισμό ερευνητικών εργασιών πάνω στο νομικό δίκαιο. Οι νικητές βραβεύονται με Προεδρικές υποτροφίες καθώς και με υποτροφίες της Ρωσικής Κυβέρνησης, του Κυβερνήτη της περιοχής Όμπλαστ του Σβερντλόφσκ και του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου.

Από το 1993, το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Ρωσικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, δημοσιεύει επιστημονικά/θεωρητικά και πρακτικά ερευνητικά πρότζεκτ των φοιτητών του. Επιπρόσθετα, μαζί με το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας δημοσιεύει ετησίως την Επετηρίδα αστικών και διαιτητικών υποθέσεων. Η Επιστημονική Βιβλιοθήκη του Ουραλικού Κρατικού Νομικού Πανεπιστημίου έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα αποθετήρια βιβλίων νομικής στη Ρωσία, διαθέτοντας περίπου ένα εκατομμύριο βιβλία.

Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής, εκδίδουν επίσης τη νομική εφήμερίδα Юрист (Δικηγόρος).[6]

Διεθνείς σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ουραλικό Κρατικό Νομικό Πανεπιστήμιο αναπτύσσει και διατηρεί σχέσεις με μία σειρά από κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Από το 2007, η Ένωση Δικηγόρων της Ρωσίας διεξάγει το Ευρασιατικό Συνέδριο του Πανεπιστημίου, στο οποίο συμμετέχουν νομικοί μελετητές, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και ειδικοί σε θέματα επιβολής του νόμου στις διεθνείς επιστημονικές σχέσεις.

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «История и сегодняшний день вуза» [History and today of the university]. www.usla.ru. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2010. 
  2. «National Universities ranking». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουλίου 2016. 
  3. «федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального образования "Уральская государственная юридическая академия" (УрГЮА)» [Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Professional Education "Ural State Law Academy" (Ural State Law Academy)]. www.edu.ru. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2014. 
  4. «Диплом I степени XIII межрегиональной специализированной выставки «Образование от А до Я. Карьера». (г. Екатеринбург), 2011 г» [Degree diploma of the XIII Interregional Specialized Exhibition "Education from A to Z. Career". (Yekaterinburg), 2011]. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2012. 
  5. «Дорогие преподаватели, сотрудники, студенты!» [Dear teachers, staff, students!]. УрГЮА. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2014. 
  6. «Редакция газеты "Юрист"» [Editorial office of the newspaper "Lawyer"]. www.usla.ru. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]