Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ντερβίς Καβάζογλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντερβίς Καβάζογλου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4  Απριλίου 1924
Περιστερωνοπηγή/Αλάνιτσι ή Δάλι
Θάνατος11  Απριλίου 1965
Λάρνακα
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΚύπρος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΑνορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού

Ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου (4 Απριλίου 1924- 11 Απριλίου 1965) ήταν Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και συνδικαλιστής που εκτελέστηκε μαζί με τον Κώστα Μισιαούλη το 1965 από την εθνικιστική τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ.

Ο Καβάζογλου γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1924 στο Δάλι της Λευκωσίας. Οργανώθηκε πολιτικά στο ΑΚΕΛ αποτελώντας μάλιστα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος[1]. Παράλληλα αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Ινκιλαπψί» του, δολοφονημένου από την ΤΜΤ, Φαζίλ Οντέρ.

Ο Καβάζογλου ήταν από τους θιασώτες της ελληνοτουρκικής φιλίας[2]. Παράλληλα, φαίνεται να είχε ταχθεί υπέρ της επίσημης κομματικής γραμμής του ΑΚΕΛ για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αν και ο Χρίστος Βανέζος σε βιβλίο του το 2008 υποστηρίζει ότι ο Καβάζογλου διαφωνούσε με την γραμμή της Ένωσης.[3]. Η πολιτική του δράση είχε ως αποτέλεσμα τη στοχοποίησή του από την τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ[4], της οποίας τη δράση είχε επανειλημμένα καυτηριάσει[5].

«Η διαμελιστική ομοσπονδιακή λύσις είναι ανεφάρμοστος, διότι διασπά όχι μόνον τα σύνοικα στοιχεία, αλλά και αυτήν ταύτην την κοινότητά μας. Επιπλέον μία τοιαύτη λύσις θα είναι μόνιμος πηγή προστριβών, διχονοίας, διακοινοτικών ταραχών και πολεμικών περιπετειών και ισχυρόν όπλον εις χείρας των εχθρών των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου – των ιμπεριαλιστών. (…) Καλούμεν τους αδελφούς της Τουρκίας, οι οποίοι πραγματικά πιστεύουν εις τας αρχάς του Ατατούρκ, οι οποίοι διαπνέονται από το πνεύμα της επαναστάσεως της 27ης Μαΐου , όλους εκείνους τους τιμίους πατριώτες, να δώσουν περισσοτέραν προσοχήν και να αντιληφθούν τους πραγματικούς σκοπούς μιας φούχτας φασιστών Τουρκοκυπρίων. (…) Καλούμεν επίσης τους αδελφούς μας Τούρκους της Κύπρου να κινηθούν αποφασιστικά, διά να εμποδίσουν αυτήν την ομάδα των φασιστών να μας οδηγήση στην ολοκληρωτικήν καταστροφήν και όλεθρον.»

— Ντερβίς Καβάζογλου, 30 Ιανουαρίου 1965 στις εφημερίδες «Φιλελεύθερος» και «Χαραυγή[6]»

Δολοφονία των Καβάζογλου-Μισιαούλη

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΤΜΤ θεωρούσε τους Τουρκοκύπριους που τάσσονταν υπέρ της συμβίωσης με τους Ελληνοκύπριους, απορρίπτοντας την πολιτική του ταξίμ ως προδοτική. Σύμφωνα με τον Ραούφ Ντενκτάς, αν ήταν και αριστεροί, ήταν δυό φορές προδότες και ήταν φανερό πως η ΤΜΤ συμφωνούσε. Ο Καβάζογλου θεωρούσε πως η ΤΜΤ τρομοκρατούσε την τουρκοκυπριακή κοινότητα, και ήταν σωβινιστική και ρατσιστική. Η ΤΜΤ κάλεσε τα μέλη της να τον σκοτώσουν, και μάλιστα υπάρχει η αναφορά ότι 100 μέλη της ορκίστηκαν να σκοτώσουν τον Καβάζογλου και τον Ιχσάν Αλή. Ωστόσο δεν ήταν εύκολο, καθώς ο Καβάζογλου ζούσε στο ελεγχόμενο από τους Ελληνοκύπριους κομμάτι της τότε μοιρασμένης Λευκωσίας.[7]

Την Κυριακή 11η Απριλίου 1964, ο Καβάζογλου, μαζί με τον Ελληνοκύπριο συνεργάτη του Κώστα Μισιαουλή, δολοφονήθηκαν από ένοπλους της ΤΜΤ, στο 13ο χιλιόμετρο του δρόμου για τη Λάρνακα.[8] έπειτα από ενέδρα ενώ μετέβαιναν οδικώς στη Λάρνακα προκειμένου να συμμετάσχουν σε πολιτική συγκέντρωση[9]. Χαρακτηριστικό της αγριότητας της δολοφονίας είναι ότι οι εγκληματίες πυροβόλισαν πάνω από 60 σφαίρες στα θύματα τους.[6] Ο Ιχσάν Αλί κατάγγειλε πως η πράξη αυτή έγινε από την ΤΜΤ ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε αμοιβή 5.000 λιρών για όποιον συνελάμβανε τους δολοφόνους.[7]

Η κηδεία του Καβάζογλου πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αργότερα στο Δάλι, αφού πρώτα είχε μεταφερθεί στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία όπου και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα[10].

Η ΤΜΤ αρχικά επιχείρησε να ρίξει το φταίξιμο στους Ελληνοκύπριους, αλλά όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορούσε να πείσει και η αγανάκτηση μεγάλωνε για τον δειλό φόνο, απλώς σώπασε. [7]

  • Χρίστου Πέτα, Πορτραίτα λαϊκών αγωνιστών, Λευκωσία, Μάρτιος 1993.
  • Richter, Heinz A. (2010). A Concise History of Modern Cyprus. Γερμανία: Harrassowitz Verlag. ISBN 978-3447062121.