Πλατεία Ταξίμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ταξίμ)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ταξίμ
Taksim Square.jpg
Είδος πλατεία
Γεωγραφικές Συντεταγμένες 41°2′13″N 28°59′9″E
Διοικητική υπαγωγή Μπέγιογλου
Χώρα Τουρκία
Το μνημείο Δημοκρατίας στην Πλατεία Ταξίμ

Συντεταγμένες: 41°02′13″N 28°59′09″E / 41.03694°N 28.98583°E / 41.03694; 28.98583

Η Πλατεία Ταξίμ και στο βάθος ο ναός της Αγίας Τριάδας - Κωνσταντινούπολη.

Η Πλατεία Ταξίμ ή Τακσίμ αποτελεί τμήμα της συνοικίας του Πέραν (Σταυροδρομίου, στα τουρκικά Beyoğlu - Μπέγιογλου) της Κωνσταντινούπολης, που κατοικούνταν παλαιότερα από Έλληνες και Αρμένιους.

Το όνομά της οφείλεται σε παλαιά θολωτή υδροδεξαμενή (ταξίμ) που είχε ανεγείρει το 1731 ο Σουλτάνος Μαχμούτ Α΄. Η υδροδεξαμενή αυτή μαζί με τους έναντι στρατώνες του πυροβολικού γκρεμίστηκαν αργότερα και στο χώρο αυτό μαζί με το έναντι Πεδίον του Άρεως (Ταλίμ-χανέ) διαμορφώθηκε σύγχρονο πάρκο με τη μεγάλη ομώνυμη πλατεία, αν και το επίσημο σήμερα όνομά της είναι «πλατεία ανεξαρτησίας», παραμένει όμως περισσότερο γνωστή με το όνομα της συνοικίας. Στο κέντρο της, δεσπόζει το "μνημείο της Δημοκρατίας", ένα μεγάλο τετράπλευρο θολωτό μνημείο με τον ανδριάντα του Κεμάλ Ατατούρκ, που ανεγέρθηκε το 1928, και τον παρουσιάζει αφενός ν΄ αναλαμβάνει την επίθεση κατά των Ελλήνων το 1922, (βόρεια πλευρά), αφετέρου να προκηρύσσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας το 1923 (νότια πλευρά).

Η σύγχρονη αυτή συνοικία αποτελείται από νέες πολυκατοικίες με μεγάλους πλέον δρόμους. Στη παλαιά συνοικία υπάρχουν ακόμα ο μεγάλος ορθόδοξος ναός της Αγίας Τριάδας, το «Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως», θέατρα, κινηματογράφοι και πολλά κέντρα διασκέδασης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]