Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ναός του Άρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°58′31.9″N 23°43′22.0″E / 37.975528°N 23.722778°E / 37.975528; 23.722778

Ναός του Άρη
Άποψη του χώρου του ναού, εντός του αρχαιολογικού τόπου της Αγοράς.
Χάρτης
Είδοςαρχαίος ελληνικός ναός, ναός, αρχαιολογική θέση και ερείπια
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′32″N 23°43′22″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων και Περιφέρεια Αττικής
ΤοποθεσίαΑρχαία Αγορά της Αθήνας
ΧώραΕλλάδα
Commons page Πολυμέσα

Ο Ναός του Άρη ήταν κλασικός Δωρικός ναός που οικοδομήθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. και τον 1ο αιώνα π.Χ. μεταφέρθηκε στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας.

Ο Ναός του Άρη ήταν περίπτερος, διπλός εν παραστάσι, με έξι κίονες στις στενές πλευρές και δεκατρείς στις μακρές και είχε διαστάσεις 15,88 × 34,71 μέτρα. Κατασκευάστηκε στο διάστημα 436-432 π.Χ από μάρμαρο και ήταν σχεδόν πανομοιότυπος με άλλους 3 ναούς που κατασκευάστηκαν την ίδια περίοδο. Τον Ναό του Ηφαίστου στην Αγορά της Αθήνας, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και τον Ναό της Νέμεσης στον Ραμνούντα. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως σχεδιάστηκαν από τον ίδιο, άγνωστο, αρχιτέκτονα.

Στα ανατολικά του υπήρχε και ο βωμός του θεού ο οποίος σώζεται σε καλύτερη κατάσταση.

Ο Ναός χτίστηκε αρχικά σε περιοχή εκτός των Αθηνών. Παλαιότερα θεωρούνταν πως βρισκόταν στις Αχαρνές λόγω της γνωστής τοπικής λατρείας του Άρη. Νεότερες έρευνες του Μανόλη Κορρέ όμως δείχνουν ότι μάλλον βρισκόταν στην Αρχαία Παλλήνη δηλαδή στον σημερινό Σταυρό Αττικής. Πράγματι, σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των οδών Ζαλόγγου, Ανδρούτσου και Μακρυγιάννη ανακαλύφθηκαν τα θεμέλια ενός ναού ιδίων διαστάσεων χωρίς όμως κανένα ίχνος της ανωδομής του. Σύμφωνα με αρχαίες πηγές εκεί βρισκόταν ο Ναός της Αθηνάς Παλλήνης. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Αυγούστου, πιθανόν το 2 μ.Χ., ο Ναός αποσυναρμολογήθηκε πλήρως και μεταφέρθηκε στην Αγορά της Αθήνας όπου ξαναστήθηκε, αυτή τη φορά αφιερωμένος στον Άρη. Οι εργάτες που ανέλαβαν την αποσυναρμολόγηση και τη μεταφορά χάραξαν γράμματα στα μέλη του ναού ώστε να θυμούνται την σειρά με την οποία αυτά εφάπτονται για την ανασυναρμολόγηση (π.χ. ΑΡ = αριστερά, Ο = οπισθόδομος, Β = δεύτερη βαθμίδα του στερεοβάτη, Ε = ευθυντηρία). Η μεταφορά του Ναού σχετίζεται ίσως με την αυτοκρατορική λατρεία της εποχής και συγκεκριμένα με την λατρεία του εγγονού του Αυγούστου, Γάιου, τον οποίον επονόμαζαν «Νέο Άρη». Ο Ναός αναφέρεται από τον Παυσανία, γεγονός που συνεισέφερε στην ταυτοποίησή του. Καταστράφηκε πιθανότατα το 267 μ.Χ. κατά την εισβολή των Ερούλων μαζί με όλη την πόλη.

Ο Ναός ανασκάφηκε το 1937 από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Ελάχιστα σώζονται σήμερα και είναι ορατά. Μόνο κάποια θραύσματα μελών και 4 σπόνδυλοι των κιόνων. Κάποια από τα γλυπτά που ίσως διακοσμούσαν τον ναό βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη όπου μεταφέρθηκαν την Βυζαντινή περίοδο.

Βιβλιογραφία-σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]