Λεωκόριον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεωκόριον
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογική θέση και αρχαίο ελληνικό ιερό
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′34″N 23°43′21″E
Διοικητική υπαγωγήΑθήνα και Περιφέρεια Αττικής
ΧώραΕλλάδα

Το Λεωκόριον ή Λεωκόρειον ήταν ιερό, το οποίο οι Αθηναίοι είχαν αφιερώσει στην Πραξιθέα, τη Θεόπη και την Ευβούλη, τις τρεις θυγατέρες του ήρωα βασιλιά της Αττικής, Λεώ. Οι τρεις γυναίκες θυσιάστηκαν για να σωθεί η πόλη από τον λιμό. Βρισκόταν πολύ κοντά στο Βωμό των Δώδεκα Θεών, ενώ η κατασκευή του χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ..

Βρισκόταν στον Κεραμεικό σύμφωνα με τον Θουκυδίδη (Α΄ 20). Σύμφωνα με τον Δημοσθένη το Λεωκόριον βρισκόταν «εν μέσω τω Κεραμεικώ, εν αγορά και εγγύς των Πυθοδώρου», δηλαδή στο βόρειο ήμισυ της αγοράς, στην οδό από όπου περνούσαν οι πομπές στα παλαιότερα χρόνια.

Το Λεωκόρειο χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον από τα τέλη του 6ου αιώνα. π.Χ., μιας και σε αυτό το σημείο τοποθετεί ο Θουκυδίδης την δολοφονία του Ιππάρχου από τους Αρμόδιο και Αριστογείτονα το 514 π.Χ.. Είναι επίσης γνωστό, πως μετά τη δολοφονία, στο σημείο στήθηκαν ανδριάντες, προς τιμήν αυτών των δύο τυρρανοκτόνων. Στα τέλη του 4ου αιώνα. π.Χ. η λειτουργεία του Λεωκόρειου έπαψε, όμως υπάρχουν ενδείξεις για συνέχιση της λατρείας και σε μεταγενέστερες περιόδους.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ». www.eie.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Μαΐου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λεωκόρειον - Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών eie.gr