Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λούντβικ Ριντίγκιερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λούντβικ Ριντίγκιερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση21  Αυγούστου 1850[1]
Ντουσότσιν[2]
Θάνατος25  Ιουνίου 1920[1]
Λβιβ[3][2]
Αιτία θανάτουέμφραγμα του μυοκαρδίου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Λιτσάκιβσκι (49°49′49″ s. š., 24°3′28″ v. d.)
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
Εκπαίδευσηδιδακτορικό στις ιατρικές επιστήμες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Γκράιφσβαλντ
Danylo Halytsky Lviv National Medical University
γυμνάσιο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός
διδάσκων πανεπιστημίου
πολιτικός
χειρουργός
ιατρός
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Λβιβ
Επηρεάστηκε απόJan Mikulicz-Radecki
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςταξίαρχος
Πόλεμοι/μάχεςΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαMember of the Diet of Galicia and Lodomeria
ΒραβεύσειςΙππότης Διοικητής της Τάξης του Αγίου Γρηγορίου του Μέγα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λούντβικ Ριντίγκιερ (πολωνικά: Ludwik Rydygier) (21 Αυγούστου 1850 – 25 Ιουνίου 1920) ήταν Πολωνός χειρουργός, καθηγητής ιατρικής, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Λβουφ και Ταξίαρχος του Πολωνικού Στρατού. Ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους Πολωνούς και παγκοσμίως γνωστούς χειρουργούς στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Πρώιμη ζωή και εκπαίδευση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ριντίγκιερ γεννήθηκε στο Ντουσότσιν (τότε επίσημα Dossoczyn), κοντά στο Γκρούντζιοντς (τότε επίσημα Graudenz), στον Πρωσικό Διαμελισμό της Πολωνίας, μια περιοχή που προσαρτήθηκε από την Πρωσία κατά τη διάρκεια των διαμελισμών της Πολωνίας στα τέλη του 18ου αιώνα. Ήταν ένα από τα 13 παιδιά του Κάρολ και της Ελζμπιέτα Ρίντιγκερ.[4] Από την παιδική του ηλικία τόνισε την πολωνική καταγωγή και την ταυτότητά του.

Παρακολούθησε το Collegium Marianum στο Πέλπλιν[4] και μεταξύ 1859 και 1861 παρακολούθησε γυμνάσιο στο Χοϊνίτσε (τότε επίσημα Konitz). Στη συνέχεια επίσης το γυμνάσιο στο Χέουμνο (τότε επίσημα Kulm), όπου αποφοίτησε το 1869. Τα έτη 1869-1874, σπούδασε ιατρικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Γκράιφσβαλντ. Εκείνη την εποχή, άλλαξε νόμιμα το επώνυμό του από Riediger (γερμανική ορθογραφία) σε Rydygier (πολωνική ορθογραφία), κίνηση για την οποία παρενοχλήθηκε από την πρωσική διοίκηση.[4] Ήταν ένας από τους ιδρυτές του ακαδημαϊκού συλλόγου Polonia στο πανεπιστήμιο.[4]

Ιατρική σταδιοδρομία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από σπουδές, από το 1875 έως το 1879 εργάστηκε στο Γκντανσκ, στο Χέουμνο, στο Γκράιφσβαλντ και στην Ιένα.[4] Στη συνέχεια, διηύθυνε μια ιδιωτική κλινική στο Χέουμνο. Εκεί έγραψε πολλές από τις εργασίες του στον τομέα της χειρουργικής.

Το 1887, διορίστηκε να εργαστεί στη χειρουργική σχολή στο Γιαγκιελόνιο Πανεπιστήμιο στην Κρακοβία. Το 1897, του ζητήθηκε να ηγηθεί της νέας χειρουργικής σχολής και κλινικής στο Πανεπιστήμιο του Λβουφ, στο οποίο συμφώνησε.

Πρώην κλινική του Λούντβικ Ριντίγκιερ στο Χέουμνο
Μνημείο του Λούντβικ Ριντίγκιερ στο Χέουμνο

Ήταν στην εποχή του ένας από τους πιο διακεκριμένους Πολωνούς και παγκοσμίως γνωστούς χειρουργούς. Το 1880, ως πρώτος στην Πολωνία και δεύτερος στον κόσμο, πέτυχε τη χειρουργική αφαίρεση του πυλωρού σε έναν ασθενή που έπασχε από καρκίνο του στομάχου. Ήταν επίσης ο πρώτος που τεκμηρίωσε αυτή τη διαδικασία. Το 1881, ως ο πρώτος στον κόσμο, πραγματοποίησε εκτομή πεπτικού έλκους. Το 1884, εισήγαγε μια νέα μέθοδο χειρουργικής θεραπείας πεπτικού έλκους χρησιμοποιώντας γαστρεντεροστομία. Ο Ριντίγκιερ πρότεινε (1900) πρωτότυπες ιδέες για την αφαίρεση του προστατικού αδενώματος και εισήγαγε πολλές άλλες χειρουργικές τεχνικές.

Λόγω της πρωσικής παρενόχλησης, το 1887, απαρνήθηκε την πρωσική υπηκοότητα και απέκτησε την αυστριακή υπηκοότητα και πούλησε την κλινική του στο Χέουμνο στον LeoΛέον Πολέφσκι, έναν από τους υπαλλήλους του (ο Ριντίγκιερ ζούσε ήδη στον Αυστριακό Διαμελισμό της Πολωνίας).[4] Διετέλεσε κοσμήτορας του Ιατρικού Τμήματος και κατά τα έτη 1901-1902 λειτούργησε ως πρύτανης του Πανεπιστημίου του Λβουφ. Υπήρξε μέντορας πολλών χειρουργών και μελλοντικών καθηγητών. Το 1889, οργάνωσε το πρώτο χειρουργικό συνέδριο στην Πολωνία. Αυτά τα συνέδρια οδήγησαν στην ίδρυση της Πολωνικής Εταιρείας Χειρουργών. Δεν άφησε το Λβουφ, ακόμη και όταν του έγινε πρόταση να μετακομίσει στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα. Ήταν ένας εξαιρετικός χειρουργός, γνωστός για τα πρακτικά του επιτεύγματα, καθώς και εμπνευστής νέων μεθόδων και ταλαντούχος οργανωτής. Μερικές από τις ιδέες του, που περιλαμβάνουν γαστρικές επεμβάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις καρκίνου του ορθού, ακρωτηριασμούς, πλαστική χειρουργική, ορθοπεδική και καρδιοθωρακική χειρουργική και ουρολογία, έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία μέχρι σήμερα.

Στρατιωτική θητεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ηγήθηκε του στρατιωτικού νοσοκομείου στο Μπρνο. Μετά τον πόλεμο επέστρεψε αμέσως στο Λβουφ, όπου πολέμησε εναντίον των Ουκρανών τον Νοέμβριο του 1918. Προήχθη σε στρατηγό του Πολωνικού Στρατού. Το 1920, άρχισε να οργανώνει στρατιωτικά νοσοκομεία.

Τάφος του Λούντβικ Ριντίγκιερ στο κοιμητήριο των υπερασπιστών του Λβουφ

Πέθανε εκείνη τη χρονιά ξαφνικά. Αρχικά θάφτηκε με στρατιωτικές τιμές στο κοιμητήριο Λιτσάκιβσκι,[4] και αργότερα τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στο τμήμα αξιωματικών του κοιμητηρίου των υπερασπιστών του Λβουφ.

Κληρονομιά και μνήμη

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1899, στο Λβουφ, Πολωνοί ιατροί εόρτασαν την 25η επέτειο της επιστημονικής δραστηριότητας του Λούντβικ Ριντίγκιερ.[4] Ένα μνημείο του Λούντβικ Ριντίγκιερ αποκαλύφθηκε στο Χέουμνο το 1984.[5] Πολυάριθμα νοσοκομεία στην Πολωνία φέρουν το όνομά του, όπως στις Κρακοβία, Τσενστοχόβα,[4] Τόρουν, Λοτζ και Σουβάουκι. Επίσης, το Collegium Medicum στο Μπίντγκοστς και μια αίθουσα διαλέξεων του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκντανσκ, φέρουν το όνομά του.[4]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Πολωνικά) Internetowy Polski Słownik Biograficzny. ludwik-rydygier.
  2. 2,0 2,1 psb.27460.1.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 31  Δεκεμβρίου 2014.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 Stanisław Marian Brzozowski. «Ludwik Rydygier». Internetowy Polski Słownik Biograficzny (στα Polish). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2020. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  5. «Pomnik dr. Ludwika Rydygiera». Chelmno.pl (στα Polish). Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2020. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)