Λίμνη Μπελέτσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°12′47″N 23°48′18″E / 38.21306°N 23.80500°E / 38.21306; 23.80500

Λίμνη Μπελέτσι
Η λίμνη Μπελέτσι
ΧώρεςΕλλάδα Ελλάδα
Γεωγραφικό ΔιαμέρισμαΣτερεά Ελλάδα
ΝομόςΑττικής
Τύπος λίμνηςΤεχνητή_λίμνη
Ημερομηνία Κατασκευής1972-75
Μέγιστο Μήκος130 Μέτρα
Μέγιστο Πλάτος105 Μέτρα
Έκταση7000 Τετραγωνικά μέτρα
Μέγιστο Βάθος9 Μέτρα

Η λίμνη Μπελέτσι είναι μία μικρή λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων[1][2] περίπου στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, στην περιοχή Αγία Τριάδα της κοινότητας Αφιδνών, βορειοδυτικά της ομώνυμης κορυφής Μπελέτσι.[2]

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε με δαπάνες των Γεωργίου Νάστου και Αθανασίου Πάντου τη διετία 1973-75 (εποχής Χούντας και λίγο μετά) ως αποθεματικό δυναμικό νερού για έργα που τότε κατασκεύαζαν στη περιοχή αλλά και ως μελλοντικό βιότοπο. Ως συνέπεια της κατασκευής της ήταν η αλλαγή της χάραξης του δρόμου που συνέδεε τον Άγιο Μερκούριο με τις Αφίδνες (πρώην Κιούρκα). Το τεχνητό αυτό έργο συγκράτησε αφενός τα νερά της πηγής που βρίσκεται βόρεια, αφετέρου τα όμβρια ύδατα από τον υπερκείμενο λόφο με αποτέλεσμα το σχηματισμό της λίμνης. Η λίμνη έχει μέγιστη διάμετρο 130 μέτρα περίπου και μέγιστο βάθος 9 μέτρα, ενώ το συνολικό της εμβαδόν αγγίζει τα 7.000 τ.μ.

Χλωρίδα και πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη Μπελέτσι αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής καθώς απαντώνται αποδημητικά πουλιά όσο και μόνιμα νηκτικά (πάπιες, κύκνοι), ψάρια, κυρίως κυπρίνοι και χέλια. Επίσης ζουν στη λίμνη αρκετές νεροχελώνες, κυρίως οι λεγόμενες νεροχελώνες με κόκκινα μάγουλα (Trachemys scripta elegans), οι οποίες είναι παράδειγμα για χωροκατακτητικά είδη. Η αρχική καταγωγή τους είναι οι ΗΠΑ και το Μεξικό, αλλά είναι και παγκοσμίως οι πλέον εμπορεύσιμες χελώνες ως κατοικίδιο, και έτσι, ως παρατημένα πρώην κατοικίδια, καταφέρανε να κατακτήσουν παγκοσμίως διάφορους υδροβιότοπους όπως και τη λίμνη Μπελέτσι.

Σήμερα ο οικισμός της Αγίας Τριάδας εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου έκτασης 7.636 στρεμμάτων/1.876 οικοπέδων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υγειονομικών με την επωνυμία «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία ΣΥΝΠΕ» που περιβάλλει την τεχνητή λίμνη Μπελέτσι, έχει πλέον αρκετές πολυτελείς μονοκατοικίες αλλά και ένα κατάλληλα διαμορφωμένο καταφύγιο που στο παρελθόν φιλοξενούσε ελάφια και άλλα ζώα.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ^ Με το όνομα Κιθάρα αναφέρεται επίσης μία τεχνητή λίμνη που βρισκόταν στα βασιλικά κτήματα του Τατοΐου και είναι σήμερα αποξηραμένη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χάρτης Πάρνηθα 1:25.000, σειρά Topo 25, εκδ. Ανάβαση, ISBN 960-8195-55-1
  2. 2,0 2,1 Νίκος Νέζης, Τα βουνά της Αττικής, Κληροδότημα Αθ. Λευκαδίτη - Ανάβαση

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]