Λέστερ Πήρσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λέστερ Πήρσον
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση23  Απριλίου 1897, Τορόντο
Θάνατος27  Δεκεμβρίου 1972[1][2][3]
Οττάβα
ΥπηκοότηταΚαναδάς
Πολιτικό κόμμαΦιλελεύθερο Κόμμα του Καναδά
ΣύζυγοςMaryon Pearson (από 1925)
ΠαιδιάGeoffrey Pearson
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Τορόντο
Κολέγιο Σεντ Τζονς
Peterborough Collegiate
Επάγγελμαπολιτικός
παίκτης χόκεϊ επί πάγου
διπλωμάτης
ιστορικός
στρατιωτικός
Βραβεύσειςβραβείο Νόμπελ Ειρήνης (1957)[4][5]
Αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας
Τάγμα της Αξίας του Ηνωμένου Βασιλείου (1971)
Εταίρος του Τάγματος του Καναδά (28  Ιουνίου 1968)
Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Λαβάλ (1952)[6]
Συμμαχικό μετάλλιο της νίκης
μετάλλιο της στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄
επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο
επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ
επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πρίνστον
μέλος στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών
Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οττάβας
Canadian Baseball Hall of Fame
επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ
Προσωπικότητα του Καναδικού Τύπου της Χρονιάς (1950)
1914–15 Star
Herzl Award (1969)
Albert B. Corey Prize (1974)[7]
Υπογραφή
ΑξίωμαΠρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Πρωθυπουργός του Καναδά, μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, Καναδός πρέσβης στις ΗΠΑ, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Καναδά, μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Leader of the Liberal Party of Canada και Chancellor of Carleton University
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λέστερ Μπόουλς «Μάικ» Πήρσον (Lester Bowles Pearson, 23 Απριλίου 189727 Δεκεμβρίου 1972) ήταν Καναδός πολιτικός, ο 14ος Πρωθυπουργός του Καναδά, στρατιωτικός και διπλωμάτης, που βραβεύθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1957 για το ότι οργάνωσε την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της Κρίσεως του Σουέζ.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πήρσον γεννήθηκε στο Νιούτονμπρουκ, σήμερα προάστιο του Τορόντο. Γονείς του ήταν η Άνι Σάρα Μπόουλς-Πήρσον και ο Έντγουιν Άρθουρ Πήρσον, πάστορας των Μεθοδιστών. Σε ηλικία 16 ετών ο Λέστερ Πήρσον έγινε δεκτός στο Κολέγιο Βικτόρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Υπήρξε καλός αθλητής στα φοιτητικά του χρόνια, διακρινόμενος σε διάφορα αθλήματα, ιδίως στο χόκεϊ επί πάγου.

Κατατάχθηκε ως εθελοντής για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη νοσοκομειακή μονάδα του Πανεπιστημίου του. Στάλθηκε ως τραυματιοφορέας στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα, στο μέτωπο κατά του βουλγαρικού στρατού, ενώ για μια περίοδο ήταν ενσωματωμένος σε μονάδα του σερβικού στρατού. Το 1917 μετατάχθηκε στην αεροπορία, αλλά επέστρεψε σπίτι μετά από τραυματισμούς σε δύο αεροπορικά ατυχήματα, ενώ χτυπήθηκε και από λεωφορείο στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια μιας συσκοτίσεως.

Μεταπολεμικά, συνέχισε τις σπουδές του στην ιστορία στο Κολέγιο του Αγίου Ιωάννου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ως το 1925, οπότε επέστρεψε στον Καναδά, παντρεύτηκε τη Μάριον Μούντυ (Maryon Moody, 1901–1989), και δίδαξε ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Με τη σύζυγό του απέκτησαν έναν γιο, τον Τζέφρεϋ, και μία κόρη, την Πατρίτσια.

Το 1927 ο Πήρσον έλαβε την πρώτη θέση στις εισαγωγικές εξετάσεις της καναδικής διπλωματικής υπηρεσίας, οπότε στράφηκε σε σταδιοδρομία διπλωμάτη. Ο τότε πρωθυπουργός Ρίτσαρντ Μπέντφορντ Μπένετ αντιλήφθηκε τις ικανότητές του και τον ενθάρρυνε στην εξέλιξή του, αναθέτοντάς του σημαντικούς ρόλους.

Η πρωθυπουργία του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πήρσον διετέλεσε Πρωθυπουργός του Καναδά από τις 22 Απριλίου 1963 μέχρι τις 20 Απριλίου 1968, επικεφαλής δύο συνεχόμενων κυβερνήσεων μειοψηφίας του Φιλελεύθερου Κόμματος.

Οι κυβερνήσεις του Πήρσον εισήγαγαν τη φροντίδα υγείας για όλους, άτοκα δάνεια για τους φοιτητές, συνταξιοδοτικό σύστημα και μια νέα σημαία για τη χώρα. Ενοποίησαν επίσης τις καναδικές ένοπλες δυνάμεις.[8] Ο Πήρσον συγκρότησε τη Βασιλική Επιτροπή για τη Διπλή Γλώσσα και Πολιτισμό, και πάλεψε να κρατήσει τον Καναδά έξω από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Το 1967 η κυβέρνησή του πέρασε τον νόμο C-168, που κατάργησε τη θανατική ποινή στη χώρα de facto – περιορίζοντάς την σε λίγες περιπτώσεις, για τις οποίες δεν εφαρμόσθηκε ποτέ. Εξαιτίας όλων αυτών, και μαζί με το πρωτοποριακό έργο του στον ΟΗΕ και στη διεθνή διπλωματία, ο Πήρσον θεωρείται γενικώς ένας από τους Καναδούς με τη μεγαλύτερη επίδραση στον 20ό αιώνα[9], κατατασσόμενος μεταξύ των 6 καλύτερων πρωθυπουργών του Καναδά.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb123784969. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  2. «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Lester-B-Pearson. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. (Αγγλικά) SNAC. w6m335xr. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. «The Nobel Peace Prize 1957». (Αγγλικά) nobelprize.org. Ίδρυμα Νόμπελ. Ανακτήθηκε στις 5  Φεβρουαρίου 2021.
  5. «Table showing prize amounts». (Αγγλικά) Ίδρυμα Νόμπελ. Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 5  Φεβρουαρίου 2021.
  6. «Liste complète des récipiendaires de 1864 à aujourd'hui». Complete list of recipients from 1864 to today. Πανεπιστήμιο Λαβάλ.
  7. cha-shc.ca/prize-winner/lester-b-pearson/.
  8. Bothwell, Robert. «Lester B. Pearson». The Canadian Encyclopedia. Ανακτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2016. 
  9. MacDonald, L. Ian.: "The Best Prime Minister of the Last 50 Years — Pearson, by a landslide," Institute for Research on Public Policy, Ιούνιος–Ιούλιος 2003. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2014.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Engler, Yves: Lester Pearson’s Peacekeeping: The Truth May Hurt (Φεβρουάριος 2012)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]