Κωδικός βασικού ναύλου
Ο κωδικός βασικού ναύλου, βασικός κωδικός ναύλου ή απλά αναφερόμενος ως κωδικός ναύλου (fare basis code), είναι ένας αλφαβητικός[Σημ. 1] ή αλφαριθμητικός κωδικός που χρησιμοποιείται από τις αεροπορικές εταιρίες για να προσδιορίσει ένα είδος ναύλου και ο οποίος επιτρέπει στο προσωπικό των αεροπορικών εταιριών και των γραφείων ταξιδίων, να βρίσκουν τους κανόνες που ισχύουν στον εν λόγω ναύλο. Οι κωδικοί ναύλων αρχίζουν με ένα γράμμα, που ονομάζεται κωδικός κράτησης ή θέσης (class), το οποίο ταιριάζει με τον κωδικό γράμματος της κράτησης που είναι κρατημένο, άλλα γράμματα ή αριθμοί μπορεί να ακολουθήσουν. Συνήθως, ένας κωδικός ναύλου έχει μήκος από 3 έως 7 χαρακτήρες,[1] αλλά δύναται να φτάσει και τους 8.[1]
Κωδικοί Κράτησης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μολονότι οι αεροπορικές εταιρίες τώρα θέτουν τους δικούς τους κωδικούς ναύλων, με την πάροδο των ετών υπάρχουν κάποια πρότυπα, που έχουν εξελιχθεί και τα οποία μπορούν να είναι ακόμα σε χρήση.
Ο πρώτος χαρακτήρας είναι πάντα ένα γράμμα και ταιριάζει με το κωδικό κράτησης.[2][Σημ. 2] Οι κωδικοί κράτησης είναι τα αναγνωριστικά στοιχεία που δόθηκαν από την υπηρεσία «διαχείρισης εσόδων» της εταιρίας και που επιτρέπουν στην εταιρία να ελέγξει πόσες θέσεις μπορούν να πωλούνται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ναύλου. Για παράδειγμα, μια πτήση μπορεί να έχει 25 ακόμα διαθέσιμες θέσεις στην οικονομική θέση και η αεροπορική εταιρία μπορεί να τις παρουσιάσει σε ένα σύστημα κρατήσεων, όπως παρακάτω:
Y7 K5 M4 T6 E3
όπου φαίνονται πόσες θέσεις είναι διαθέσιμες από την κάθε κατηγορία κράτησης ναύλου, που μπορεί να γίνει κράτηση.
Ορισμένοι κωδικοί δεν μπορούν να πωληθούν από τα γραφεία ταξιδίων και αυτές οι θέσεις (κρατήσεις) μπορεί να προορίζονται για:
- διεθνείς συνδέσεις (international connections),
- προγράμματα αφοσίωσης (loyalty programs των αφοσιωμένων πελατών [Frequent Traveller (FQTV)] της εταιρίας) ή
- μετεγκατάσταση του προσωπικού των αεροπορικών εταιριών (airline staff relocation).
Οι κωδικοί κράτησης οι οποίοι χρησιμοποιούνται είναι τυποποιημένοι και ορίστηκαν από την IATA. Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρίες έχουν αποκλίνει από τα πρότυπα της IATA και τρέχοντες κωδικοί κράτησης είναι ειδικοί στις αεροπορικές εταιρίες.[3] Ο ίδιος κωδικός μπορεί να έχει πολύ διαφορετικές σημασίες για τα εισιτήρια που εκδίδονται από διαφορετικές αεροπορικές εταιρίες. Παρ'όλα αυτά, ορισμένοι κωδικοί κράτησης έχουν αρκετά τυποποιημένες έννοιες σε όλες σχεδόν τις αεροπορικές εταιρίες και τις είχαν αυτές τις έννοιες εδώ και πολλά χρόνια:
- R: Υπερηχητική θέση (Supersonic class)[Σημ. 3]
- F: Πρώτη θέση (First class)[4]
- C ή J: Επιχειρηματική ή Εμπορική θέση (Business class)
- Y: Οικονομική θέση (Economy class)
- W: Υπερτιμημένη οικονομική (Premium economy). Αυτή είναι μια πιο πρόσφατη προσθήκη, στις θέσεις των αεροπορικών εταιριών, προοριζόμενη ως ένα μείγμα των χαρακτηριστικών της κατηγορίας Οικονομικής και Επιχειρηματικής θέσης. Το γράμμα W συχνά χρησιμοποιείται για αυτό το επίπεδο.
Άλλα κοινά πρότυπα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Το πρώτο γράμμα βασίζεται στον κωδικό κράτησης ή προσδιορίζει το επίπεδο υπηρεσίας.
- Ε ως το δεύτερο γράμμα. Αυτό συχνά αναφέρεται ότι η τιμή είναι ένας «Εκδρομικός Ναύλος» ("Excursion Fare"). Οι ναύλοι αυτοί έχουν συνήθως ένα ελάχιστο και μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής για την ενθάρρυνση της χρήσης των από την αγορά διακοπών και δεν ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους.
- Αριθμοί - οι αριθμοί στα τελευταία τμήματα της βάσης του ναύλου συχνά αναφέρουν την μέγιστη παραμονή που οι κανόνες του ναύλου θα επιτρέψουν σε έναν προορισμό. Έτσι, το YE45 είναι ένας εκδρομικός ναύλος στην οικονομική θέση, με μέγιστη παραμονή τις 45 ημέρες. Παρομοίως, ο κωδικός ναύλου YE3M, δηλώνει εκδρομικό ναύλο στην οικονομική θέση, με μέγιστη παραμονή τους 3 μήνες.[1]>[4]
- H ή L - (εκτός κι'αν είναι το πρώτο γράμμα). Υψηλή (High) ή χαμηλή (Low) εποχικότητα (σεζόν).[4]
- W ή Χ (εκτός κι'αν είναι το πρώτο γράμμα). Αυτά τα δύο γράμματα χρησιμοποιούνται συνήθως στα Ευρωπαϊκά αεροπορικά εισιτήρια, για να δηλώσουν εάν ένα εισιτήριο είναι έγκυρο κατά τις εργάσιμες ημέρες (Χ) ή περιορίζεται τα σαββατοκύριακα (W).[4]
- OW - Απλής μετάβασης μόνο (One Way).[4]
- RT - Μετ'επιστροφής (Round Trip).
- Δι-γράμματος κωδικός χώρας - οι βασικοί κωδικοί ναύλων συχνά καταλήγουν με τον δι-γράμματο κωδικό της χώρας (της χώρας αναχώρησης). Αυτό θα είναι στη περίπτωση, όπου μια αεροπορική εταιρεία η οποία έχει διεθνή κόμιστρα και στις δύο κατευθύνσεις. Για παράδειγμα, ένα εισιτήριο από τη Μεγάλη Βρετανία προς την Αυστραλία μπορεί να είναι YE3MGB (από την Αγγλία) και YE3MAU από την Αυστραλία προς τη Μεγάλη Βρετανία.[4] Αυτό επιτρέπει στα κόμιστρα να έχουν παρόμοιους κανόνες, αλλά μπορούν να έχουν κάποιες διαφορές στα τέλη αλλαγής (change fees) ή να συμμορφώνονται με τους τοπικούς εμπορικούς περιορισμούς.
- CH - Παιδικός ναύλος (Child fare) (χρησιμοποιούμενο, θα είναι πάντα οι δύο τελευταίοι χαρακτήρες).[Σημ. 4][Σημ. 5]
- IN - Βρεφικός ή Νηπιακός ναύλος (Infant fare) (χρησιμοποιούμενο, θα είναι πάντα οι δύο τελευταίοι χαρακτήρες).[Σημ. 6][Υποσημ. 1]
Συγκεκριμένοι αεροπορικοί κωδικοί
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Υπάρχει ένας ατελείωτος κατάλογος από άλλους κωδικούς στα σύγχρονα κόμιστρα. Αυτοί δεν είναι τυποποιημένοι με οποιονδήποτε τρόπο και συχνά μπορούν να είναι για βραχυπρόθεσμη χρήση. Παραδείγματος χάριν ...
- Κωδικοί που υποδεικνύουν την κοινή ονομασία μιας αεροπορικής εταιρίας για ένα κόμιστρο. Ως ένα υποθετικό παράδειγμα, μια αεροπορική εταιρία πωλεί αυτό που αναφέρει ως ναύλο "Super-Saver" και μπορούν να χρησιμοποιήσουν το SPRSVR στον βασικό κωδικό ναύλου ή μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως το συνολικό κώδικα.
- Κωδικοί που περιορίζουν ένα κόμιστρο προς μια συγκεκριμένη εταιρία ή οργανισμό. Μια αεροπορική εταιρία μπορεί να διαπραγματευτεί ένα ναύλο με την XYZ εταιρία και να περιλάβει αυτά τα γράμματα στον βασικό τους κωδικό ναύλου. Οι διαπραγματευμένοι ναύλοι, συνήθως είναι ορατοί μόνο στους παράγοντες που έχουν τη σύμβαση της πώλησης και δεν είναι κοινοποιημένες στο κοινό.
- Κωδικοί για χρήση με του στρατιωτικού προσωπικού ή των ομοσπονδιακών κυβερνητικών υπαλλήλων. Αυτοί χρησιμοποιούνται συνήθως στις Ηνωμένες Πολιτείες και συχνά παρουσιάζουν ναύλους με ελάχιστους ή καθόλου περιορισμούς στα τέλη αλλαγών ή / και επιστροφών.
Παραδείγματα διαφόρων κωδικών ναύλου
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- YBRT = Οικονομικός Ευρωπαϊκός Ναύλος (Economy '(Y)' Eurobudget Fare Round Trip)
- YLEE3M = Οικονομικός Χαμηλής εποχής Ευρωπαϊκός Εκδρομικός Ναύλος 3 Μηνών[Σημ. 7] (Economy (Y) Low season European Excursion 3 Months)
- YLPX2M = Οικονομικός Χαμηλής εποχής "Κλειστός" Εκδρομικός 2 Μηνών[Σημ. 8] (Economy (Y) Low season Purchase Excursion [PEX] 2 Months)
- YHSX1M = Οικονομικός Υψηλής εποχής "Σούπερ-Κλειστός" Εκδρομικός 1 Μηνός[Σημ. 9] (Economy (Y) High season Super Purchase Excursion [SUPERPEX] 1 Month)
- MGV6 = Οικονομική θέση (Μ κατηγορία κράτησης ναύλου) Ομάδα Διακοπών 6 ατόμων (M seat fare category Group Vacation of 6 persons)
- MLAP3M = Οικονομική θέση (Μ κατηγορία κράτησης ναύλου) Χαμηλής εποχής "Προαγορασμένος-Κλειστός" Εκδρομικός 3 Μηνών[Σημ. 10] (M seat fare category Low season Advance PEX 3 Months)
Πολλαπλοί κωδικοί βασικού ναύλου
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Είναι σύνηθες σε ένα αεροπορικό εισιτήριο με πολλά σκέλη (multi-sector), να υπάρχουν περισσότεροι του ενός κωδικοί ναύλου, ιδιαιτέρως εάν πρόκειται για την μεταφορά με περισσότερες από μία αεροπορικές εταιρίες. Η εκδούσα αεροπορική εταιρία, συχνά μπορεί να έχει συμφωνίες διασύνδεσης (interline)),[Σημ. 11][5] με άλλες αεροπορικές εταιρίες οι οποίες τις επιτρέπουν να εκδώσει εισιτήριο γι' αυτές. Ένα μειονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι εάν γίνει οποιαδήποτε αλλαγή, εφαρμόζεται σε ολόκληρο εισιτήριο και όχι μόνο στο τμήμα που αλλάζει, ο πιο περιοριστικός κανόνας του ναύλου ή / και επιβάλλεται το υψηλότερο τέλος αλλαγής που μπορεί να επιβληθεί.[6]
Συστήματα Παγκόσμιας Διανομής
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σε ένα «Παγκόσμιο σύστημα διανομής» (Global Distribution System (GDS)),[Σημ. 12][Υποσημ. 2] ο βασικός κωδικός ναύλου, τυπικά, θα εμφανιστεί ως μέρος μιας οθόνης κομίστρων και δεν θα εμφανιστεί κανονικά στην οθόνη με τις διαθεσιμότητες.
Μερικά σύγχρονα συστήματα κράτησης θέσεων (Computer Reservations System ή Central Reservation System (CRS)), επιτρέπουν τις αναζητήσεις διαθεσιμότητας χρησιμοποιώντας παραμέτρους, όπως την ώρα της ημέρας και την χαμηλότερη τιμή και μπορεί να αναιρούν την ανάγκη στον εκδότη εισιτηρίων να έχει πρωτύτερα μελετήσει τους βασικούς κανόνες του ναύλου.
Εισιτήρια
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο βασικός κωδικός ναύλου, συνήθως εμφανίζεται στο αεροπορικό εισιτήριο. Στα παλαιότερα χάρτινα εισιτήρια, τονίζονταν στο σχετικό απόκομμα εισιτηρίου (κουπόνι) της συγκεκριμένης πτήσης. Στα σύγχρονα ηλεκτρονικά εισιτήρια, συχνά εκτυπώνεται κάτω από τις λεπτομέρειες της πτήσης.
Δείτε επίσης
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Σύστημα κράτησης αεροπορικών θέσεων (CRS)
- Σύστημα εξυπηρέτησης επιβατών (PSS)
- Σύστημα ελέγχου αναχώρησης (DCS)
- Μητρώο ονόματος επιβάτη (PNR)
Σημειώσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Στο περιβάλλον της αεροπορικής αγοράς, συνηθίζεται ώστε τα γράμματα να απεικονίζονται ΚΕΦΑΛΑΙΑ και αυτό για να μην υπάρχουν τυχόν παρανοήσεις με τον γραφικό χαρακτήρα του καθενός, αλλά ακόμα και αν είναι τυπωμένα, να είναι ΠΙΟ ΕΥΔΙΑΚΡΙΤΑ από ό,τι τα μικρά γράμματα.
- ↑ Εδώ, ο κωδικός κράτησης, δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον ομώνυμο κωδικό στον «εντοπιστή μητρώου» (record locator (RLOC)).
- ↑ Χρησιμοποιείτο παλαιότερα στις πτήσεις με αεροσκάφος, τύπου Κονκόρντ (Concorde).
- ↑ Συνήθως, οι αεροπορικές εταιρίες θεωρούν έναν επιβάτη ως «παιδί», από την συμπλήρωση των 24 μηνών έως 1 ημέρα πριν την συμπλήρωση των 12 ετών.
- ↑ Πολλές αεροπορικές εταιρίες δεν επιτρέπουν την μεταφορά παιδιών αν δεν συνοδεύονται από κάποιον ενήλικο επιβάτη, άλλως, στην περίπτωση ασυνόδευτου παιδιού (UM), για να το αποδεχτούν στο αεροσκάφος, επιβάλλουν να έχει συμπληρωθεί -αναλόγως αεροπ.εταιρ.- π.χ. το 7ο. έτος της ηλικίας του.
- ↑ Συνήθως, οι αεροπορικές εταιρίες θεωρούν έναν επιβάτη ως «βρέφος», από την γέννησή του έως 1 ημέρα πριν την συμπλήρωση των 24 μηνών.
- ↑ Εκδρομικός ναύλος, στην προκείμενη περίπτωση εννοείται, ότι η επιστροφή (όχι πέραν των 3 μηνών από την ημερομηνία αναχώρησης), μπορεί να είναι ανοιχτή και επιτρέπονται οι αλλαγές τόσο πριν την αναχώρηση όσο και στην επιστροφή (χωρίς κανένα πρόστιμο).
- ↑ "Κλειστός" εννοείται ότι τόσο η αναχώρηση αλλά και η επιστροφή (όχι πέραν των 2 μηνών από την ημερομηνία αναχώρησης), είναι προ-κρατημένες και σε περίπτωση αλλαγής επισύρει πρόστιμο.
- ↑ "Σούπερ-Κλειστός" εννοείται ότι τόσο η αναχώρηση αλλά και η επιστροφή (όχι πέραν του 1 μηνός από την ημερομηνία αναχώρησης), είναι προ-κρατημένες και δεν επιτρέπεται η αλλαγή. Σε περίπτωση αλλαγής, πολύ απλά - το εισιτήριο καθίσταται άχρηστο.
- ↑ "Προαγορασμένος-Κλειστός" σημαίνει ότι οι κρατήσεις αλλά και η αγορά του εισιτηρίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί π.χ. τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την αναχώρηση αλλά και η επιστροφή (όχι πέραν των 3 μηνών από την ημερομηνία αναχώρησης), είναι προ-κρατημένες και σε περίπτωση αλλαγής, επισύρει πρόστιμο.
- ↑ Η διασυνδεδεμένη ((interline), επίσης γνωστή και ως "interline εισιτηρίων") είναι μια εθελοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ μεμονωμένων αεροπορικών εταιριών για να χειριστούν τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε δρομολόγια που απαιτούν πολλαπλές αεροπορικές εταιρίες.
- ↑ Ο όρος και η έννοια του «Παγκόσμιου συστήματος διανομής» (Global Distribution System (GDS)), πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες το 1987, όταν σε μία σειρά συσκέψεων -υπό την αιγίδα- της Ένωσης Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιριών (Association of European Airlines (AEA)), μεταξύ των στελεχών του μάρκετινγκ (Marketing subgroup), των Ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών (British Airways, Swissair, Iberia, Air France, Olympic Airways, Lufthansa, KLM Royal Dutch Airlines, SAS, Alitalia, Austrian Airlines κλπ.) και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διείσδυση των Αμερικανικών αεροπορικών εταιριών [και κυρίως της American Airlines (με το CRS σύστημά της, ονόματι SABRE) -την αδιαφιλονίκητο 'ηγέτιδα' στην Αμερικανική αγορά], αποφασίστηκε η δημιουργία του GDS.
Υποσημειώσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Πάρα πολλές αεροπορικές εταιρίες δεν δέχονται να μεταφέρουν νεογνά, εκτός κι'αν είναι ηλικίας π.χ. άνω των 7 ημερών.
- ↑ Η Ένωση Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιριών (Association of European Airlines (AEA)), αριθμεί σήμερα 25 μεγάλες αεροπορικές εταιρίες και έχει υπάρξει η φωνή της Ευρωπαϊκής Αεροπορικής Βιομηχανίας, για πάνω από 60 χρόνια. Βασιζόμενη στην εκτεταμένη γνώση της, στην αεροπορική βιομηχανία και στα εκτεταμένα δίκτυά της, η ΑΕΑ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για την αεροπορική βιομηχανία και έχει την φήμη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ως μια αξιόπιστη συμβολή στις συζητήσεις γύρω από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η ΑΕΑ συνεργάζεται με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων ενδιαφερομένων μερών, στην αλυσίδα αξιών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας σε παγκόσμιο πλαίσιο.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ 1,0 1,1 1,2 «The Cranky Flier, Fun with Fare Basis Codes». 2007. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2013.
- ↑ Galileo 360(degrees). V1 Course book. Galileo Travelport. 2009. σελ. 9.
- ↑ Galileo 360(degrees). V1 Course book. Galileo Travelport. 2009. σελ. 12.
- ↑ 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 Galileo 360(degrees). V1 Course book. Galileo Travelport. 2009. 2009. σελίδες 13–16.
- ↑ «Travel Perspectives: A Guide to Becoming a Travel Professional - Ginger Todd, Susan Rice - Google Boeken». Books.google.com. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2012.
- ↑ «What is a Fare Basis (or fare code)?». Businesstravel.about.com. 3 Μαρτίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2014.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Fare basis code (έκδοση 665677922) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες). |