Εντοπιστής μητρώου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από RLOC)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο όρος εντοπιστής μητρώου (record locator (RLOC)), είναι ένας αλφαριθμητικός κωδικός, τυπικά, με μήκος 6 χαρακτήρες, που χρησιμοποιείται στα συστήματα αεροπορικών κρατήσεων (ARS) που χρησιμοποιούν οι αεροπορικές εταιρίες, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο μητρώο μητρώο ονόματος επιβάτη (Passenger Name Record (PNR)), το οποίο περιέχει τις λεπτομέρειες των διαφόρων συνιστωσών του ταξιδιού.

Όταν ο επιβάτης, ο ταξιδιωτικός πράκτορας ή ο υπάλληλος της αεροπορικής εταιρίας αναφέρεται στον εντοπιστή μητρώου, συνήθως, σημαίνει ένα δείκτη σε μια συγκεκριμένη κράτηση ο οποίος είναι γνωστός ως μητρώο ονόματος επιβάτη ή PNR. Ωστόσο, ένας εντοπιστής μητρώου μπορεί να δείξει αρχεία που περιέχουν άλλες μορφές δεδομένων. Οι εντοπιστές μητρώων, είναι μοναδικοί εντός ενός δεδομένου συστήματος, σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο χρόνο. Επειδή ο αριθμός των συνδυασμών με 6 χαρακτήρες (μολονότι πολύ μεγάλος) είναι περιορισμένος, οι εντοπιστές μητρώων, ξανά χρησιμοποιούνται μόνο εφόσον τα δεδομένα στα οποία αναφέρονται έχουν εκκαθαριστεί από το σύστημα.

Επειδή το 0 και το 1 μπορεί να μπερδευτούν αντιστοίχως με το O και το μικρό L (l), αυτοί οι χαρακτήρες συνήθως αποφεύγονται στους εντοπιστές μητρώων. Η δεξαμενή των διαθέσιμων συνδυασμών χαρακτήρων, μειώνεται περαιτέρω, επειδή ο εντοπιστής είναι στην πραγματικότητα μια διεύθυνση τοποθεσίας και υπάρχουν κανόνες σχετικά με το τι συνδυασμούς χαρακτήρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τέτοιες διευθύνσεις.

Επειδή ο όρος «εντοπιστής μητρώου», συνήθως χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε ένα PNR, οι δύο όροι μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση.

Όταν πραγματοποιείται μια κράτηση, δημιουργείται στο σύστημα, ένα PNR, από το άτομο που έκανε την κράτηση. Αυτό το PNR θα έχει ένα εντοπιστή μητρώου. Εάν η κράτηση έγινε μέσω αεροπορικής εταιρίας και η πτήση / οι πτήσεις πραγματοποιούνται από την αεροπορική εταιρία που πραγματοποίησε την κράτηση, θα υπάρχει μόνο ένα PNR. Παρόλα αυτά, εάν η κράτηση περιέχει πτήσεις πάνω από μιας αεροπορικής εταιρίας (για παράδειγμα ο επιβάτης ταξιδεύει από το Λονδίνο προς τη Νέα Υόρκη με την British Airways και επιστρέφει (στο Λονδίνο) με την United Airlines) τότε, η κράτηση και για τις δυο πτήσεις (τυπικά) θα πρέπει να γίνει μέσα από την πρώτη αεροπορική εταιρία. Η πρώτη αεροπορική εταιρία, θα στείλει μηνύματα στη 2η που επιβεβαιώνει την κράτηση και η 2η αεροπορική εταιρία θα δημιουργήσει ένα ξεχωριστό PNR, που θα έχει το δικό του εντοπιστή μητρώου. Εάν η κράτηση έγινε μέσω γραφείου ταξιδίων, τότε το PNR (και ο εντοπιστής μητρώου) θα υπάρχουν στο σύστημα που χρησιμοποιείται από το γραφείο και τα περαιτέρω PNR (το καθένα με το δικό του εντοπιστή μητρώου) θα υπάρχουν σε κάθε σύστημα αεροπορικής εταιρίας.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρίες έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν τα δικά τους συστήματα κράτησης θέσεων και έχουν γίνει πελάτες των συστημάτων όπως το Galileo,[Σημ. 1] Amadeus[Σημ. 2] και Sabre (Semi-Automated Business Research Environment - δηλαδή, Ημιαυτόματη Επιχειρηματική Έρευνα Περιβάλλοντος), τα οποία παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας. Όταν συμβεί αυτό, ένα ενιαίο PNR (με ένα μόνο εντοπιστή μητρώου) μπορεί να δημιουργηθεί στο σύστημα φιλοξενίας, το οποίο θα περιέχει λεπτομέρειες για όλες τις πτήσεις για τις οποίες είναι υπεύθυνο το σύστημα φιλοξενίας. Για παράδειγμα, η κράτηση για επιβάτη που ταξιδεύει από το Λονδίνο προς το Παρίσι με την Air France (AF) και επιστέφοντας με την BA κρατημένη μέσω της AF θα διαμένει σε ένα PNR στο σύστημα Amadeus με ένα μόνο εντοπιστή μητρώου και αυτό γιατί και οι δυο αεροπορικές εταιρίες, χρησιμοποιούν για τις κρατήσεις τους το Amadeus. Εάν αυτή η κράτηση γίνει μέσω γραφείου ταξιδίων, χρησιμοποιώντας το Amadeus, θα υπάρχει το ίδιο μοναδικό PNR / εντοπιστής μητρώου. Ωστόσο, εάν η κράτηση γίνει μέσω γραφείου ταξιδίων, χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό σύστημα (π.χ. το Sabre) τότε θα υπάρχουν δυο PNR (ένα στο Sabre και άλλο ένα στο Amadeus), το καθένα με το δικό του εντοπιστή μητρώου.

Τα συστήματα των αεροπορικών εταιριών ανταλλάσσουν μεταξύ τους εντοπιστές μητρώων ως μέρος της διαδικασίας επιβεβαίωσης. Σε περίπτωση που ένα μητρώο εντοπισμού, αποτύχει να διέλθει ανάμεσα σε δύο συστήματα, το PNR μπορεί και πάλι να ανακτηθεί, χρησιμοποιώντας τον αριθμό πτήσης / ημερομηνία και το όνομα.

Δεν είναι όλες οι αεροπορικές εταιρίες που χρησιμοποιούν τον όρο «εντοπιστής μητρώου». Άλλοι όροι που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν:

  • Αριθμός επιβεβαίωσης
  • Αριθμός κράτησης
  • Κωδικός επιβεβαίωσης
  • Αναφορά κράτησης
  • Κωδικός κράτησης[Σημ. 3]

Παραδείγματα εντοπιστών μητρώων: RMT33W, KZVGX5, Z7RCYC, LSHA8P..

Στο παρελθόν, το σύστημα Reservec 2 είχε εντοπιστές μητρώων, οχτώ χαρακτήρων του τύπου: xxnnnnxx όπου το x ήταν γράμμα και όπου το n ήταν αριθμός. Ορισμένα συμπαγή προγραμματισμένα συστήματα αεροπορικών κρατήσεων (Compact Programmed Airlines Reservations System (CPARS)), χρησιμοποιούσαν εντοπιστές πέντε χαρακτήρων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το Galileo είναι ένα σύστημα κρατήσεων που ανήκει στο Travelport. Το 2002, κατείχε το 26,4% του μεριδίου τη παγκόσμιας αγοράς των αεροπορικών εταιριών, στις κρατήσεις θέσεων μέσω CRS.
    Εκτός από τις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων, το Galileo CRS χρησιμοποιείται επίσης, για κρατήσεις θέσεων με τρένο, κρουαζιέρων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και δωματίων ξενοδοχείων.[Παρ. Σημ. 1]
  2. Το Amadeus είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων θέσεων (ή παγκόσμιο σύστημα διανομής, αφού πωλεί εισιτήρια για πολλαπλές αεροπορικές εταιρίες) ανήκει στον Όμιλο Πληροφορικής του Amadeus, με έδρα στη Μαδρίτη, Ισπανία. Η κεντρική βάση δεδομένων βρίσκεται στο Erding, στη Γερμανία. Τα μεγάλα κέντρα ανάπτυξης βρίσκονται στη Μπανγκαλόρ (Ινδία), στη Sophia Antipolis (Γαλλία) και στη Βοστώνη (Ηνωμένες Πολιτείες). Εκτός από τις αεροπορικές εταιρίες, το CRS χρησιμοποιείται επίσης και για κρατήσεις ταξιδιών με τρένο, κρουαζιέρων ενοικιάσεις αυτοκινήτων, κρατήσεις πορθμείων και δωματίων ξενοδοχείου. Η Amadeus παρέχει επίσης νέας γενιάς συστήματα ελέγχου αναχωρήσεων στις αεροπορικές εταιρίες.[Παρ. Σημ. 2]
  3. Εδώ, ο κωδικός κράτησης, δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον ομώνυμο κωδικό στον «κωδικό βασικού ναύλου».
Παραπομπές σημειώσεων


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Record locator (έκδοση 544245088) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

]]