Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κυρά της Λίμνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Κυρά της Λίμνης παίρνει το βρέφος Λάνσελοτ. Εικονογράφηση από τον Τζορτζ Γούλισκροφτ Ρηντ για την Ιλέιν, ένα από τα Ειδύλλια του Βασιλιά του Άλφρεντ Τέννυσον (1898).

Η Κυρά της Λίμνης (αγγλ. Lady of the Lake) είναι ένας χαρακτήρας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον αρθουριανό κύκλο. Μεταξύ άλλων, η Κυρά της Λίμνης δίνει στον Αρθούρο το Εξκάλιμπερ, τον μεταφέρει στο Άβαλον μετά τη μάχη του Κάμλαν, ενώ επίσης είναι αυτή που σαγηνεύει τον Μέρλιν και αναλαμβάνει την ανατροφή του Λάνσελοτ μετά το θάνατο του πατέρα του. Πολλοί διαφορετικοί γυναικείοι χαρακτήρες αναφέρονται με αυτή την ονομασία, όπως η Νίμουε, η Βίβιαν ή η Νίνιαν και άλλες παραλλαγές.

Προέλευση της Κυράς της Λίμνης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ρίζες της Κυράς της Λίμνης μάλλον είναι αρχαίες παγανιστικές, όπως και της Μοργκάνα λε Φέυ, ενώ μπορεί να προέρχονται κι από την ίδια παράδοση. Ο Τζέφρεϋ του Μόνμαθ στο έργο του Ιστορία των Βασιλέων της Βρετανίας (λατ. Historia Regum Britanniae) αναφέρει για πρώτη φορά το Άβαλον, ένα μαγικό νησί με το οποίο συσχετίζονται συχνά τόσο η Κυρά της Λίμνης και η Μοργκάνα λε Φέυ. Σύμφωνα με άλλες πηγές που αφορούν τη ζωή του Λάνσελοτ, αναφέρεται ότι ανέλαβε την ανατροφή του η Κυρά της Λίμνης, όταν ο πατέρας του, βασιλιάς Μπαν, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας μάχης.

Κυρά της Λίμνης και Μέρλιν

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με μια από τις πολλές εκδοχές του μύθου, ο Μέρλιν ο Μάγος έπεσε θύμα της γοητείας της Βίβιαν, η οποία και του ζήτησε να της μάθει τα μυστικά του. Αφού της έμαθε όλα όσα ήξερε από μαγεία, εκείνη τον αιχμαλώτισε σε ένα γυάλινο πύργο.

Επίσης, μετά το θάνατο της Ιγκρέιν, λέγεται ότι η Βίβιαν ανέλαβε τη φροντίδα της Μοργκάνα, στην οποία κι έμαθε τη μαγεία, ενώ ο Μέρλιν ανέλαβε την εκπαίδευση του ετεροθαλούς αδερφού της, του μελλοντικού βασιλιά Αρθούρου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]