Μάχη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Μάχη του Βατερλώ έργο του Γουΐλιαμ Σάντλερ

Ως μάχη ορίζεται στο British and World English in Oxford dictionary:

 1. η παρατεταμένη σύγκρουση ανάμεσα σε μεγάλες οργανωμένες ένοπλες δυνάμεις
 2. μια μακρά και δύσκολη σύγκρουση ή αγώνας ενάντια σε κάτι[1].

Γενικά η μάχη σύμφωνα με τον πρώτο ορισμό της είναι συστατικό στην ιεραρχία της σύγκρουσης κατά τον πόλεμο μεταξύ δύο ή περισσότερων ενόπλων δυνάμεων ή αντιμαχομένων. Ο πόλεμος συνίστάται ενίοτε από πολλές μάχες. Οι μάχες ορίζονται με σαφήνεια ανάλογα τη διάρκεια, την περιοχή και τις αντίπαλες δυνάμεις[2].

Οι πόλεμοι και πολεμικές εκστρατείες ακολουθούν δεδομένη στρατηγική, ενώ οι μάχες συμβαίνουν σε ένα επίπεδο σχεδιασμού και εκτέλεσης σύμφωνα με μία διαδικασία γνωστή ως επιχειρησιακή κινητικότητα[3]. Ο Γερμανός θεωρητικός του πολέμου Καρλ φον Κλάουζεβιτς αναφέρει ότι "η χρήση των μαχών για την επίτευξη του σκοπού του πολέμου" είναι η ουσία της στρατηγικής[4].

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη η λέξη μάχη είχε θετική χροιά κατά την ομηρική εποχή στην οποία ανάγεται από την ετυμολογία της, αλλά είναι αβέβαιη η προέλευση του ρήματος μάχομαι, από το οποίο προέρχεται η μάχη, καθώς άλλοι τη συνδέουν με τη λέξη μάχαιρα και άλλοι με τη λέξη μήχ-αρ, μηχ-ανή. Από το λατινικό ρήμα battuere «χτυπώ, πλήττω» φαίνεται ότι προήλθε η γαλλική λέξη battaille και η αγγλική battle[5].

Σημειώσεις παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Battle». Oxford Dictionaries. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2014. 
 2. Dupuy 1992, σ.65.
 3. Glantz, 1991 σ. 10.
 4. μετάφραση από Clausewitz, 1999, σ. 77.
 5. Μπαμπινιώτης, Γεώργιος (6 Απριλίου 2003). «Τα ετυμολογικά του πολέμου». Το Βήμα. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=150348. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2014. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • von Clausewitz, Carl. Hahlweg, Werner, επιμ. Bemerkungen über die reine und angewandte Strategie des Herrn von Bülow oder Kritik der darin enthaltenen Ansichten (στα German). Verstreute kleine Schriften. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link) (Osnabrück: Biblio Verlag, 1979), 77.
 • Dupuy, Trevor Nevitt (1992). Understanding war: History and Theory of combat. London: Leo Cooper. ISBN 0-85052-293-5. 
 • Glantz, David M.· Vuono, Carl E. (1991). Soviet military operational art: In pursuit of deep battle. Taylor & Francis. ISBN 0-7146-4077-8. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Battles στο Wikimedia Commons