Μοργκάουζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στον Αρθουριανό Κύκλο, η Μοργκάουζ (γνωστή και ως Άννα) είναι ετεροθαλής αδερφή του Βασιλιά Αρθούρου, η οποία κοιμήθηκε μαζί του και γέννησε το Μόρντρεντ, τον διεστραμμένο διάδοχο που έμελλε να φέρει την πτώση του Κάμελοτ. Είναι κόρη του Γκορλουά, Δούκα της Κορνουάλης, και της Λαίδης Ιγκρέιν. Παντρεύτηκε το βασιλιά Λοτ, αντίπαλο του Αρθούρου στις εξεγέρσεις που ακολούθησαν τη στέψη του.

Εκτός από τον Αρθούρο, που έχει διαφορετικό πατέρα, τον Ούθερ Πεντράγκον, έχει άλλες δυο αδερφές από τον ίδιο πατέρα: την Ελέν και τη Μοργκάνα λε Φέι.

Μεταγενέστερες πηγές αναφέρουν ότι η Μοργκάουζ απέκτησε πέντε γιους, μεταξύ των οποίων ο Γκάβιν, ο οποίος εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους ιππότες του Βασιλιά Αρθούρου, και ο Μόρντρεντ.

Ο χαρακτήρας της εμφανίζεται και στο βιβλίο του Thomas Malory Le Morte d'Arthur, αλλά και σε διηγήματα και ιστορίες σχετικές με το Μέρλιν. Σύμφωνα με αυτά, ο σύζυγός της σκοτώνεται στη μάχη από το Βασιλιά Πέλλινορ, ξεκινώντας έτσι έναν κύκλο αίματος ανάμεσα στις δυο οικογένειες. Ο Πέλλινορ σκοτώνεται από τους γιους της Μοργκάουζ κι η ίδια αργότερα μπλέκεται σε μια σχέση με το Λάμορακ, γιο του Πέλλινορ κι έναν από τους καλύτερους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης. Ένας από τους γιους της τους πιάνει μαζί και σκοτώνει τη Μοργκάουζ, αφήνοντας το Λάμορακ να φύγει, οι υπόλοιποι, όμως, νομίζοντας ότι τη μάνα τους τη σκότωσε ο Λάμορακ, τον σκοτώνουν. Αργότερα, ανακαλύπτουν την αλήθεια και διώχνουν τον αδερφό του από το παλάτι.

Σε σύγχρονες εκδοχές του μύθου, ο χαρακτήρας της Μοργκάουζ συχνά συγχέεται με τη Μοργκάνα λε Φέι, με αποτέλεσμα να θεωρείται αυτή μητέρα του Μόρντρεντ.