Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κίνηση των 53+

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κίνηση των 53+, αποκαλούμενη και ως Ομπρέλα,[1] ήταν η κυρίαρχη αντιπολιτευόμενη τάση στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. Εξέφραζε την αριστερή πτέρυγα και τις αριστερές συνιστώσες του κόμματος και ασκούσε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε αντιδιαστολή με τους «προεδρικούς» και τις συνιστώσες τους. Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ως διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα στον προεδρικό θώκο του κόμματος, με αφορμή την παραπομπή από το νέο πρόεδρο κάποιων μελών της προς διαγραφή από την Κεντρική Επιτροπή.

Από τις 4 Δεκεμβρίου 2023 συμμετέχει στον πολιτικό σχηματισμό Νέα Αριστερά, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της οποίας εκπροσωπείται με τους βουλευτές Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα. [2][3][4]

Τον Ιούνιο του 2014, 53 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκειντο στην ηγεσία, άσκησαν κριτική στην ηγεσία του κόμματος μετά τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ίδιου χρόνου. Στο κείμενο που δημοσίευσαν επεσήμαναν τα θετικά και τα αρνητικά των χειρισμών της ηγετικής ομάδας και την ανάγκη για μία πιο συλλογική λειτουργία του κόμματος[5].

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, η Κίνηση είχε μέλη στην κυβέρνηση όπως τους: Ευκλείδη Τσακαλώτο, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θοδωρή Δρίτσα, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, τα στελέχη της Κίνησης τριχοτομήθηκαν: κάποιοι παρέμειναν στο κόμμα (Βασιλική Κατριβάνου, Ράνια Σβίγκου, Χρήστος Καραγιαννίδης), κάποιοι προσχώρησαν στη Λαϊκή Ενότητα και κάποιοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ενταχθούν σε κάποιο κόμμα (Ηρώ Διώτη, Τάσος Κορωνάκης).

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, οι 53+ εκπροσωπούνταν στην κυβέρνηση από τους: Ευκλείδη Τσακαλώτο, Θοδωρή Δρίτσα, Θεανώ Φωτίου.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2023, οι 53+ εκπροσωπούνταν στην Κοινοβουλευτική ομάδα από τους: Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα.

Κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το διήμερο 11-12 Νοεμβρίου 2023, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από το κόμμα 46 μέλη -περίπου το 1/6 του συνόλου των μελών- της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στην Ομπρέλα, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ως επικεφαλής της.[6] Στις 13 Νοεμβρίου, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα τέθηκαν εκτός Κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν παρέδωσαν τις έδρες τους στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και έκτοτε παραμένουν ανεξάρτητοι βουλευτές.[7]

Από τον Απρίλιο του 2016, εκφράζουν τις απόψεις τους μέσω της ιστοσελίδας commonality.gr.[8] Επίσης, η εφημερίδα Η εποχή, που απηχεί τις απόψεις τους, ήταν διοργανώτρια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε παραμονές της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.[9][10]

  1. ««Μανιφέστο της Ομπρέλας» για το μέλλον». Η Εφημερίδα των Συντακτών. 9 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2023. 
  2. «Νέα Αριστερά» το όνομα των «11», Οικονομικός Ταχυδρόμος.
  3. Λυμπέρης, Γεράσιμος (4 Δεκεμβρίου 2023). ««Νέα Αριστερά» - Αυτό είναι το όνομα του νέου κόμματος των «11» - «Το ταξίδι δεν ξεκινάει από το μηδέν» είπε ο Χαρίτσης». Debater.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023. 
  4. «Νέα Αριστερά»: Το πολιτικό μανιφέστο της ομάδας των «11», Η Καθημερινή.
  5. Η κίνηση των «53» ταράζει τα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ
  6. «Επειδή επιμένουμε αριστερά». Commonality. 11 Νοεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2023. 
  7. «Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε Τσακαλώτο και Πέρκα από την Κ.Ο.». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. 13 Νοεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2023. 
  8. Άρχισε την κριτική από νέο ηλεκτρονικό στέκι η Ομάδα των 53
  9. https://www.koutipandoras.gr/article/i-efimerida-epochi-pou-proskeitai-ston-tsakaloto-idryse-idi-to-neo-komma/
  10. https://www.naftemporiki.gr/politics/1532344/ekdilosi-gia-tin-ananeotiki-kai-rizospastiki-aristera-apo-tin-epochi/

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]