Κίνηση των 53+

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Κίνηση των 53+ είναι ενεργή αντιπολιτευόμενη τάση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζει την αριστερή πτέρυγα και τις αριστερές συνιστώσες του κόμματος.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2014, 53 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσκειντο στην ηγεσία, άσκησαν κριτική στην ηγεσία του κόμματος μετά τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του ίδιου χρόνου. Στο κείμενο που δημοσίευσαν επεσήμαναν τα θετικά και τα αρνητικά των χειρισμών της ηγετικής ομάδας και την ανάγκη για μία πιο συλλογική λειτουργία του κόμματος[1].

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, η Κίνηση είχε μέλη στην κυβέρνηση όπως τους: Ευκλείδη Τσακαλώτο, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θοδωρή Δρίτσα, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, τα στελέχη της Κίνησης τριχοτομήθηκαν: κάποιοι παρέμειναν στο κόμμα (Βασιλική Κατριβάνου, Ράνια Σβίγκου, Χρήστος Καραγιαννίδης), κάποιοι προσχώρησαν στη Λαϊκή Ενότητα και κάποιοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ενταχθούν σε κάποιο κόμμα (Ηρώ Διώτη, Τάσος Κορωνάκης).

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, οι 53+ εκπροσωπούνταν στην κυβέρνηση από τους: Ευκλείδη Τσακαλώτο, Θοδωρή Δρίτσα, Θεανώ Φωτίου, Αλέξη Χαρίτση.

Από τον Απρίλιο του 2016, εκφράζουν τις απόψεις τους μέσω της ιστοσελίδας commonality.gr[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]