Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιωάννης Ζυγομαλάς (1498 - 1584)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Ζυγομαλάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1498[1]
Ναύπλιο[2]
Θάνατος1584[1]
Κωνσταντινούπολη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταθεολόγος[3]
Οικογένεια
ΤέκναΘεοδόσιος Ζυγομαλάς
ΟικογένειαΟικογένεια Ζυγομαλά
ΣυνεργάτηςΘεοδόσιος Ζυγομαλάς

Ο Ιωάννης Ζυγομαλάς (1498 - 1584) ήταν Έλληνας λόγιος, φιλόλογος, κωδικογράφος, εκκλησιαστικός ρήτωρ και αξιωματούχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Γόνος γνωστής οικογένειας από την Αργολίδα (το αρχικό όνομά της ήταν Σαγομαλάς), η οποία είναι γνωστή για τις υπηρεσίες της προς τον φράγκο φεουδάρχη του Άργους Guy d'Enghien. Ήταν γιος του Ευσταθίου Ζυγομαλά, και γεννήθηκε το 1498 στο Ναύπλιο και μαθήτευσε κοντά στον Αρσένιο Αποστόλιο, ο οποίος του δίδαξε τα κλασικά γράμματα και την αρχαία ελληνική γλώσσα και παιδεία. Συνέχισε τις σπουδές του και στο πανεπιστήμιο της Πάδουας, όπου διδάχθηκε και τα λατινικά, κοντά στον Giovanni Foresto. Επέστρεψε στο Ναύπλιο και εργάσθηκε ως εκκλησιαστικός ρήτωρ στην εκεί μητρόπολη, δίδασκε επίσης αρχαία ελληνικά και άσκησε τα καθήκοντα του νοταρίου.

Το 1549 μετακόμισε χωρίς την οικογένεια στην Αδριανούπολη, προσκεκλημένος του τότε μητροπολίτη Ιωάσαφ, για να διδάξει και εκεί τα ελληνικά. Όταν ο Ιωάσαφ χειροτονήθηκε Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Ιωάννης τον ακολούθησε στην Κωνσταντινούπολη. Η υπόλοιπη οικογένεια μετακόμισε εκεί γύρω στο 1555. Ο Ιωάννης ανέλαβε το αξίωμα (οφφίκιον) του «Μεγάλου Ρήτορος του Πατριαρχείου» και το 1576 χειροθετήθηκε από τον Πατριάρχη Ιερεμία Β΄ τον Τρανό «Μέγας Ερμηνευτής των Γραφών». Συνέχισε να διδάσκει τα Αρχαία ελληνικά και να αντιγράφει χειρόγραφα κατά παραγγελία. Όπως και ο γιος του Θεοδόσιος Ζυγομαλάς, έτσι και ο ίδιος ο Ιωάννης δεν φαίνεται να έλαβε αποφασιστικό μέρος στην ανταλλαγή θεολογικών θέσεων και στην απόπειρα προσέγγισης μεταξύ των λουθηρανών θεολόγων και του Πατριάρχη Ιερεμία Β' Τρανού.

Από τον γάμο του με την Γκρατσιόζα απέκτησε δύο γιους και δύο κόρες:

  • Θεοδόσιος 1544-1614, πρωτονοτάριος και δικαιοφύλαξ του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

Ο Ιωάννης πέθανε το 1584 στην Κωνσταντινούπολη.

Εργογραφία (γνήσια έργα του)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Βίος του Σταυρακίου Μαλαξού, πρωτοπαππά του Ναυπλίου.
  • Επιτομή της ελληνικής Γραμματικής.
  • Διάφορα επιγράμματα στα αρχαία ελληνικά ή τα λατινικά.
  • Προσευχή στην Θεομήτορα για την εορτή της Κοιμήσεως του 1576.
  • Πολυάριθμες επιστολές προς διάφορους παραλήπτες.
  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. 119879549. Ανακτήθηκε στις 17  Οκτωβρίου 2015.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 21  Δεκεμβρίου 2014.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 12  Μαρτίου 2015.
  • Εμίλ Λεγκράν, Notice biographique sur Jean et Theodose Zygomalas (Παρίσι, 1889).
  • S. Perentidis, Théodose Zygomalas et sa Paraphrase de la Synopsis minor (Αθήνα, Εκδόσεις Αντ. Ν.Σάκκουλα, 1994) - ISBN 9602320915
  • Σ. Περεντίδης & Γ. Στείρης, Ιωάννης και Θεοδόσιος Ζυγομαλάς. Πατριαρχείο - Θεσμοί - Χειρόγραφα (συλλογικός τόμος), Αθήνα, Εκδοτικός Οίκος Δαίδαλος-Ζαχαρόπουλος). ISBN 9789602273906

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]