Ερρίκος Ε΄ του Βολφενμπύτελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερρίκος Ε΄ ο Νεότερος
Δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
Το οικόσημο του Μπράουνσβαϊγκ
Πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ
Περίοδος1514 - 1568
ΠροκάτοχοςΕρρίκος Δ΄
ΔιάδοχοςΙούλιος
Γέννηση10 Νοεμβρίου 1489
Βολφενμπύτελ
Θάνατος11 Ιουνίου 1568 (78 ετών)
Βολφενμπύτελ
ΣύζυγοςΜαρία της Βυρτεμβέργης
Σοφία των Γιαγκελλόνων
ΕπίγονοιΜαργαρίτα
Αικατερίνη
Κάρολος-Βίκτωρ
Φίλιππος
Ιούλιος
Κλάρα
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΕρρίκος Δ΄
ΜητέραΑικατερίνη της Πομερανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ερρίκος Ε΄ ο Νεότερος (Heinrich II., 10 Νοεμβρίου 1489 - 11 Ιουνίου 1568) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ (1514-68), περιοχής του δουκάτου του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ. Ενεπλάκη σε πολλούς πολέμους· ήταν ο τελευταίος καθολικός πρίγκιπας των Γουέλφων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Βόλφενμπυτελ και ήταν γιος του Ερρίκου Δ΄ του Πρεσβύτερου, πρίγκιπα του Βόλφενμπυτελ και της Αικατερίνης, κόρης του Έρικ Β΄ δούκα της Πομερανίας. Το 1514 απεβίωσε ο πατέρας του κατά τη διάρκεια πολιορκίας και τον διαδέχθηκε. Στη διαμάχη με την επισκοπή του Χίλντεσχαϊμ ηττήθηκε στη μάχη του Σόλταου το 1519. Το ίδιο έτος υποστήριξε τον Κάρολο Ε΄ στην εκλογή του Γερμανού βασιλιά και όταν εκείνος εκλέχθηκε, η επισκοπή του παραχώρησε μεγάλες περιοχές της στο Βόλφενμπυτελ. Βοήθησε τον Κάρολο Ε΄ στον πόλεμο των Γερμανών Αγροτών και σε αυτόν του Συνασπισμού του Κονιάκ εναντίον του Φραγκίσκου Α΄.

Ως Καθολικός, εναντιώθηκε στους προτεστάντες της Σαξονίας και διαμαρτυρήθηκε στον συγγενή του πρίγκιπα του Κάλενμπεργκ, άλλου κλάδου του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ, όταν αυτός στράφηκε στον Προτεσταντισμό. Το 1541 με πρόσχημα τη θρησκεία, επιτέθηκε στον προτεσταντική πόλη του Γκοσλάρ και κατέλαβε τα πλούσια ορυχεία του Ράμελσμπεργκ. Το επόμενο έτος ο Ιωάννης Φρειδερίκος Α΄ της Σαξονίας και ο Φίλιππος Α΄ της Έσσης, μέλη της Σμαλκαλδικής Ένωσης των Προτεσταντών πριγκίπων, ήλθαν για βοήθεια της πόλης και κατέλαβαν όλο το πριγκιπάτο του Βόλφενμπυτελ· ο Ερρίκος Ε΄ αναγκάστηκε να καταφύγει στη Βαυαρία.

Το 1545 προσέλαβε στρατό με την υποστήριξη του Καρόλου Ε΄ και κατάφερε να ανακτήσει τμήματα του Βόλφενμπυτελ. Αιχμαλωτίστηκε όμως από στρατεύματα της Έσσης και φυλακίστηκε. Το 1547 ο Κάρολος Ε΄ νίκησε τη Σμαλκαλδική Ένωση στη μάχη του Μύλμπεργκ, τον ελευθέρωσε και τον εγκατέστησε στο πριγκιπάτο του. Το 1550, όσο ο Βόλραντ κόμης του Μάνσφελντ είχε καταλάβει το πριγκιπάτο, ο Ερρίκος Ε΄ πάλι έφυγε προς τον Κάρολο Ε΄ που στρατοπέδευε στο Μετς, ώσπου επέστρεψε. Το 1553 συμμάχησε με τον Μαυρίκιο εκλέκτορα δούκα της Σαξονίας εναντίον του Αλβέρτου-Αλκιβιάδη μαργράβου του Βρανδεμβούργου-Κούλμπαχ, που είχε επιτεθεί στο πριγκιπάτο. Η σύγκρουση κορυφώθηκε στην αιματηρή μάχη του Ζίβερσχαουζεν, όπου σκοτώθηκε ο Μαυρίκιος και δύο γιοι του Ερρίκου Ε΄, νίκησε όμως ο τελευταίος.

Ο εναπομείνας γιος του τον επηρέασε να ακολουθήσει τελικά τον Προτεσταντισμό. Απεβίωσε το 1568 στο Βόλφενμπυτελ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα τη Μαρία της Βυρτεμβέργης, κόρη του Ερρίκου κόμη του Μονμπελιάρ και μετά της Βυρτεμβέργης, και είχε τέκνα:

  • Μαργαρίτα 1516-1580, παντρεύτηκε τον Ιωάννη δούκα του Μύνστερμπεργκ-Ελς.
  • Αικατερίνη π. 1518 - 1574, παντρεύτηκε τον Ιωάννη μάργραβο του Βρανδεμβούργου-Κυστρίν.
  • Μαρία π. 1521-1539, ηγουμένη του Γκάντερσχαϊμ.
  • Κάρολος-Βίκτωρ 1525-1553, σκοτώθηκε στη μάχη του Σίβερσχαϊμ
  • Φίλιππος 1527-1553, σκοτώθηκε στη μάχη του Σίβερσχαϊμ.
  • Ιούλιος 1528-1589, πρίγκιπας του Βόλφενμπυτελ
  • Κλάρα 1532-1595, παντρεύτηκε τον 6ο εξάδελφο του παππού της Φίλιππο Β΄ πρίγκιπα του Γκρούμπενχαγκεν.

Το 1541 απεβίωσε η Μαρία και ο Ερρίκος Δ΄ νυμφεύτηκε το 1575 τη Σοφία των Γιαγκιελλόνων, κόρη του Σιγισμούνδου Α΄ βασιλιά της Πολωνίας & μεγάλου δούκα της Λιθουανίας, χωρίς να κάνει απογόνους.

Από μία σχέση με την Εύα φον Τροτ είχε 10 φυσικά τέκνα.