Ερρίκος Ε΄ του Βολφενμπύτελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ερρίκος Ε΄ ο νεότερος
Δούκας του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουργκ
Heinrich II. (der Jüngere) 1489-1568 01.jpg
Το οικόσημο του Μπράουνσβαϊκ
Πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ
Περίοδος1514 - 1568
ΠροκάτοχοςΕρρίκος Δ΄
ΔιάδοχοςΙούλιος
Γέννηση10 Νοεμβρίου 1489
Βολφενμπύτελ
Θάνατος11 Ιουνίου 1568 (78 ετών)
Βολφενμπύτελ
ΣύζυγοςΜαρία της Βυρτεμβέργης
Σοφία των Γιαγκελλόνων
ΕπίγονοιΜαργαρίτα
Αικατερίνη
Κάρολος-Βίκτωρ
Φίλιππος
Ιούλιος
Κλάρα
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΕρρίκος Δ΄
ΜητέραΑικατερίνη της Πομερανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ερρίκος Ε΄ ο νεότερος (Heinrich II., 10 Νοεμβρίου 1489 - 11 Ιουνίου 1568) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ (1514-68), περιοχής του δουκάτου του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουργκ. Ενεπλάκη σε πολλούς πολέμους· ήταν ο τελευταίος καθολικός πρίγκιπας των Γουέλφων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Βολφενμπύτελ και ήταν γιος του Ερρίκου Δ΄ του πρεσβύτερου πρίγκιπα του Βολφενμπύτελ και της Αικατερίνης της Πομερανίας. Το 1514 απεβίωσε ο πατέρας του κατά τη διάρκεια πολιορκίας και τον διαδέχθηκε. Στη διαμάχη με την επισκοπή του Χιλντεσχάιμ ηττήθηκε στη μάχη του Σολτάου το 1519. Το ίδιο έτος υποστήριξε τον Κάρολο Ε΄ στην εκλογή του Γερμανού βασιλιά και όταν εκείνος εκλέχθηκε, η επισκοπή του παραχώρησε μεγάλες περιοχές της στο Βολφενμπύτελ. Βοήθησε τον Κάρολο Ε΄ στον πόλεμο των Γερμανών Αγροτών και σε αυτόν του Συνασπισμού του Κονιάκ εναντίον του Φραγκίσκου Α΄.

Ως Καθολικός, εναντιώθηκε στους προτεστάντες της Σαξονίας και διαμαρτυρήθηκε στον συγγενή του πρίγκιπα του Κάλενμπεργκ, άλλου κλάδου του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουργκ, όταν αυτός στράφηκε στον Προτεσταντισμό. Το 1541 με πρόσχημα τη θρησκεία, επιτέθηκε στον προτεσταντική πόλη του Γκοσλάρ και κατέλαβε τα πλούσια ορυχεία του Ράμελσμπεργκ. Το επόμενο έτος ο Ιωάννης Φρειδερίκος Α΄ της Σαξονίας και ο Φίλιππος Α΄ της Έσσης, μέλη της Σμαλκαλδικής Ένωσης των Προτεσταντών πριγκίπων, ήλθαν για βοήθεια της πόλης και κατέλαβαν όλο το πριγκιπάτο του Βολφενμπύτελ· ο Ερρίκος Ε΄ αναγκάστηκε να καταφύγει στη Βαυαρία.

Το 1545 προσέλαβε στρατό με την υποστήριξη του Καρόλου Ε΄ και κατάφερε να ανακτήσει τμήματα του Βολφενμπύτελ. Αιχμαλωτίστηκε όμως από στρατεύματα της Έσσης και φυλακίστηκε. Το 1547 ο Κάρολος Ε΄ νίκησε τη Σμαλκαλδική Ένωση στη μάχη του Μύλμπεργκ, τον ελευθέρωσε και τον εγκατέστησε στο πριγκιπάτο του. Το 1550, όσο ο Βόλραντ κόμης του Μάνσφελντ είχε καταλάβει το πριγκιπάτο, ο Ερρίκος Ε΄ πάλι έφυγε προς τον Κάρολο Ε' που στρατοπέδευε στο Μετς, ώσπου επέστρεψε. Το 1553 συμμάχισε με τον Μαυρίκιο εκλέκτορα δούκα της Σαξονίας εναντίον του Αλβέρτου-Αλκιβιάδη μαρκήσιου (margrave) του Βρανδεμβούργου-Κούλμπαχ, που είχε επιτεθεί στο πριγκιπάτο. Η σύγκρουση κορυφώθηκε στην αιματηρή μάχη του Ζιβερσχάουζεν, όπου σκοτώθηκε ο Μαυρίκιος και δύο γιοι του Ερρίκου Ε΄, νίκησε όμως ο τελευταίος.

Ο εναπομείνας γιος του τον επηρέασε να ακολουθήσει τελικά τον Προτεσταντισμό. Απεβίωσε το 1568 στο Βολφενμπύτελ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα τη Μαρία της Βυρτεμβέργης, κόρη του Ερρίκου κόμη του Μονμπελιάρ και είχε τέκνα:

  • Μαργαρίτα 1516-1580, παντρεύτηκε τον Ιωάννης δούκα του Μύνστερμπεργκ-Οέλς
  • Αικατερίνη π. 1518 - 1574, παντρεύτηκε τον Ιωάννη μαρκήσιο (margrave) του Βρανδεμβούργου-Κύστριν
  • Μαρία π. 1521-1539, ηγουμένη του Γκαντερσχάιμ
  • Κάρολος-Βίκτωρ 1525-1553, σκοτώθηκε στη μάχη του Σιβερσχάιμ
  • Φίλιππος 1527-1553, σκοτώθηκε στη μάχη του Σίβερσχάιμ
  • Ιούλιος 1528-1589, πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ
  • Κλάρα 1532-1595, παντρεύτηκε τον 6ο εξάδελφο του παππού της Φίλιππο Β΄ πρίγκιπα του Γκρουμπενχάγκεν.

Το 1541 απεβίωσε η Μαρία και ο Ερρίκος Δ΄ νυμφεύτηκε το 1575 τη Σοφία των Γιαγκελλόνων, κόρη του Σιγισμούνδου Α΄ βασιλιά της Πολωνίας, χωρίς να κάνει απογόνους.

Από μία σχέση με την Εύα φον Τροτ είχε 10 φυσικά τέκνα.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry V, Duke of Brunswick-Lüneburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).